Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 43η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Αθήνα και ΘεσσαλονίκηΕΛΛAΔΑ

Ο τριήμερος εορτασμός της 43ης επετείου της εξέγερσης των φοιτητών, φτάνει σήμερα Πέμπτη, στο αποκορύφωμά του, με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, στις 3 το μεσημέρι.

Ανοικτές παρέμειναν χθες για δεύτερη ημέρα οι πύλες του Πολυτεχνείου, ώστε οι πολίτες να αποτίσουν έναν ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της 17ης Νοέμβρη.Μάλιστα, χθες, κατέθεσαν στεφάνι ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, και ο πρόεδρος της

Βουλής, Νίκος Βούτσης.

«Σαράντα τρία χρόνια μετά, συνεχίζουμε στα βασικά συνθήματα Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία. Αποκτούν περιεχόμενο στις συνθήκες που διαμορφώνονται από την οικονομική κρίση» επισήμανε ο αντιπρόεδρος ΣΦΕΑ, Σπύρος Χαλβατζής, εκπροσωπώντας την επιτροπή εορτασμού. Σύμφωνα με τον κ. Χαλβατζή, υψώνεται και φέτος, για άλλη μία φορά, η σημαία του Πολυτεχνείου «με τα αιτήματα αναβαπτισμένα στους σύγχρονους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του λαού και της νεολαίας».

ΠτΔ: Η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι καθημερινό χρέος, κυρίως στους σημερινούς καιρούς

«Ημέρα μνήμης, αλλά και ημέρα άντλησης πολλαπλών διδαγμάτων», χαρακτηρίζει την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου την 17η Νοέμβρη του 1973, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Στο μήνυμά του για την επέτειο, ο κ. Παυλόπουλος πραγματοποιεί αναφορά στους αγωνιστές της δημοκρατίας και στη μνήμη που οφείλεται ιδίως σε όσους έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα για την καθιέρωσή της, και χαρακτηρίζει την επέτειο του Πολυτεχνείου, «ημέρα που μας διδάσκει, στο διηνεκές, ότι η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι καθημερινό χρέος, κυρίως στους σημερινούς χαλεπούς για τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του καιρούς, που δεν αφορούν μόνο την χώρα μας, αφού έχουν πάρει πανευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες διαστάσεις».

Βούτσης: Κίνδυνος απαξίωσης της Δημοκρατίας

«Βρισκόμαστε σε μια εποχή, όπου θα υπάρξουν διεθνοποιημένες συγκρούσεις σε μια ατζέντα με καινούργια στοιχεία, η οποία είναι άκρως επικίνδυνη, ενδεχομένως διχαστική και που μπορεί να οδηγήσει σε εθνικές αναδιπλώσεις σε αποσταθεροποίηση ολόκληρων περιοχών και απαξίωση της ίδιας της Δημοκρατίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ για το Πολυτεχνείο, στο Μουσείο ΕΑΤ - ΕΣΑ.

Οι αλλαγές αυτές προκαλούνται από την κρίσιμη φάση στην οποία βρίσκεται η παγκοσμιοποίηση και δημιουργούν ένα νέο πεδίο συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων, πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.

«Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα έρχεται από το μέλλον» είπε χαρακτηριστικά

«Πολλοί άνθρωποι υφίστανται σήμερα τις συνέπειες της κρίσης στη χώρα μας και της παγκοσμιοποίησης διεθνώς και κυρίως οι νέοι οι οποίοι έχουν σήμερα το ένα πέμπτο των βεβαιοτήτων που είχαμε εμείς όταν τελειώναμε το πανεπιστήμιο», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βουλής, και κάλεσε τους νέους του ΣΥΡΙΖΑ, να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ώστε η δυσαρέσκεια των νέων, να μετουσιωθεί σε μαζική δράση πανευρωπαϊκά.

«Η νεολαία μπορεί να βασιστεί στο μήνυμα του Πολυτεχνείου και στο απόσταγμα της εμπειρίας της Αριστεράς που δεν είναι ούτε ιδεολόγημα ούτε εμμονή, ούτε διάθεση για ρεβάνς είναι όμως μια πραγματικότητα κοινωνικής ιστορικής διαμόρφωσης που μπορεί να γίνει εργαλείο ανάλυσης και δύναμη αντιπαράθεσης» σημείωσε ο κ. Βούτσης, ενώ αναφερόμενος στο περιεχόμενο της εξέγερσης, τόνισε: «Από την εξέγερση του Πολυτεχνείου προήλθε ένα πνεύμα αντίστασης, απείθειας, ανατροπής, αυτονομίας, που μπόλιασε τα πρώτα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση. Όλα αυτά τα χρόνια, υπήρξαν κατά καιρούς από το χώρο της νεολαίας πολλές μαζικές εξάρσεις, ενώ αντίθετα στην Ευρώπη χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να διαμορφωθούν μαζικά κινήματα, όπως τα κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης στις αρχές της δεκαετίας του 2000».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με την αστυνομία, και σήμερα στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλατεία Κάνιγγος.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κορυφώνονται σήμερα, οπότε θα πραγματοποιηθεί η πορεία και θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά, ανάλογα με τις κυκλοφοριακές ανάγκες που θα προκύπτουν. Παράλληλα, σύμφωνα με απόφαση των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ), θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία-τρόλεϊ).

Η αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, στη διαδρομή της πορείας και γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Θεσσαλονίκη

Ανακοίνωση για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν με αφορμή τις εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες που θα πραγματοποιηθούν σήμερα στο πλαίσιο εορτασμού της 43ης Επετείου του Πολυτεχνείου, εξέδωσε η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Από τις 14.30΄ σταδιακά και ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων, το κέντρο της πόλης θα αποκλειστεί και δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές και στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.

Ειδικότερα σύμφωνα με την Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης θα ισχύσουν οι παρακάτω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις :

Από 14.30΄ ώρα σταδιακά θα υπάρξουν παρεμβάσεις (διακοπές- εκτροπές) της κυκλοφορίας στους δρόμους: Εγνατία, Εθν.Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ.Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ., Καρ.Ντηλ, Βασ.Ηρακλείου, Γ΄Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ.Λαμπράκη, Κ.Καραμανλή και όπου αλλού απαιτηθεί, ανάλογα με τις επικρατούσες κάθε φορά κυκλοφοριακές συνθήκες.

Επίσης δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ως εξής:

α. Από την 06.00' ώρα της Τετάρτης (16-11-2016) και μέχρι την 06.00΄ώρα της Παρασκευής (18-11-2016) στις παρακάτω οδούς:

- Εθνικής Αμύνης, στο τμήμα της από την οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι την πλατεία Σιντριβανίου,

- Εγνατία, στο τμήμα της από την οδό Γ΄Σεπτεμβρίου μέχρι οδό Εθνικής Αμύνης.

- Αγγελάκη, καθ’ όλο το μήκος της.

- Αρμενοπούλου, στο τμήμα της από την Δημ. Γούναρη μέχρι την οδό Εθν. Αμύνης.

- Γρ.Λαμπράκη, στο τμήμα της από την οδό Εγνατία μέχρι την οδό Γ’ Σεπτεμβρίου.

β. Την Πέμπτη (17-11-2016), από ώρα 06.00' και μέχρι τη λήξη των σχετικών εκδηλώσεων, στις παρακάτω οδούς:

- Εγνατία, στο τμήμα της από οδό Δωδεκανήσου μέχρι την οδό Εθν. Αμύνης.

- Αγ.Δημητρίου, στο τμήμα της από την οδό Εθν. Αμύνης μέχρι την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου και στο τμήμα της από την οδό Προξένων μέχρι τη Φ. Δραγούμη.

- Εθν.Αμύνης, στο τμήμα της από την πλατεία Σιντριβανίου μέχρι την πλατεία Λευκού Πύργου.

- Γ΄ Σεπτεμβρίου, στο τμήμα της από την οδό Αγ.Δημητρίου μέχρι την οδό Γ. Λαμπράκη.

- Καρ. Ντήλ, στο τμήμα της από την οδό Τσιμισκή μέχρι την οδό Βασ.Ηρακλείου.

- Βασ. Ηρακλείου, στο τμήμα της από την Πλατεία Αριστοτέλους μέχρι την οδό Καρ.Ντήλ.

- Κ. Καραμανλή, στο τμήμα της από την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου μέχρι Καυτανζόγλου.

- Ελ. Βενιζέλου, στο τμήμα της από την οδό Τσιμισκή μέχρι την οδό Εγνατία.

Σε καίρια σημεία θα υπάρχουν τροχονόμοι που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία και θα διευκολύνουν τους οδηγούς.

επέτειος Πολυτεχνείουεκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείουκυκλοφοριακές ρυθμίσεις Πολυτεχνείοπορεία ΠολυτεχνείοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα