Κομοτηνή: Καλοκαιρινό ...καψόνι - «Αλμυρό» νερό βγάζουν οι βρύσες των σπιτιών

ΕΛΛAΔΑ

Το "αλμυρό" νερό επέστρεψε στις βρύσες σπιτιών της παραλιακής ζώνης του Δήμου Κομοτηνής, προκαλώντας τα εύλογα παράπονα των πολιτών.

Στη μεγάλη ζήτηση σε νερό αλλά και στο ότι τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία "αλμυρή" γεώτρηση στην Πόρπη, εντοπίζεται η αιτία του φαινομένου, με την ΔΕΥΑΚ να επιδιώκει τη λύση του. Η μεγάλη κατανάλωση νερού στην παραλιακή ζώνη, ανάγκασε τη ΔΕΥΑΚ να θέσει

ξανά σε λειτουργία γεώτρηση με υφάλμυρο νερό που βρίσκεται στην Πόρπη και χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν.

Η νέα γεώτρηση που "χτύπησε" πρόσφατα η ΔΕΥΑΚ στην περιοχή και θα χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες ύδρευσης της παραλιακής ζώνης, αποδείχθηκε περισσότερο αλμυρή από το αναμενόμενο, παρόλο που στο ίδιο σημείο λειτουργούν γεωτρήσεις που αποδίδουν ποιοτικότερο νερό. "Την καινούρια γεώτρηση την κάναμε με σκοπό να την δώσουμε σε λειτουργία μέσα στο καλοκαίρι για να μην ξαναλειτουργήσουμε την αλμυρή της Πόρπης. Το θέμα είναι ότι ενώ στην περιοχή που χτυπήσαμε αυτήν την καινούρια γεώτρηση λειτουργούν οι άλλες καλές γεωτρήσεις η συγκεκριμένη έχει άλατα. Παρόλο που κάναμε καθαρισμούς, παρόλο που αλλάξαμε το ύψος από το οποίο αντλεί τα νερά, συνεχίζει να είναι αλμυρή. Το νερό είναι αλμυρό, παρόλο που το αρδευτικό πεδίο όπου χτυπήσαμε είναι ίδιο με των άλλων γεωτρήσεων, που δίνουν καλό νερό", μας αναφέρει ο κος Καρασταύρου.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα οι επιλογές που είχε η ΔΕΥΑΚ ήταν να προχωρήσει σε διακοπές υδροδότησης ή να θέσει σε λειτουργία την αλμυρή γεώτρηση της Πόρπης. Προτίμησε το δεύτερο με συνέπεια να υπάρξουν παράπονα από περιοχές όπως Μέση, Γλυφάδα, παραλία Μέσης και Αρωγή. Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ "Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχαμε προβλήματα γιατί ήτανε η πρώτη φορά που θα θέσαμε σε λειτουργία την αλμυρή γεώτρηση. Θέλαμε να δούμε αν θα αντέξουμε χωρίς την αλμυρή και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πέσει η στάθμη πίεσης του νερού και ενδεχομένως να υπήρξαν κάποιες διακοπές στην Αρωγή και στην παραλία Μέσης.

Πάντως την έχουμε σε χρήση, βέβαια την μειώσαμε αυτές τις μέρες γιατί είχαμε έντονα παράπονα από τους κατοίκους, γιατί όντως ήταν πολύ αλμυρό το νερό".

Ποια μπορεί να είναι η λύση μας εξηγεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ: "έχουμε μελέτη έτοιμη για να κάνουμε μια νέα γεώτρηση αναγκαστικά, αλλά πριν την κάνουμε αυτή ψάχνουμε να βρούμε εξοπλισμό, ο οποίος να μπορεί να περιορίσει την υφαλμυρότητα του νερού για να μπορούμε να τη δώσουμε σε χρήση. Αν πέσουν τα άλατα που έχει, όταν θα αναμιχθεί με τις άλλες γεωτρήσεις δεν θα είναι αντιληπτό, θα είναι μέσα στα όρια, αλλά αυτή την στιγμή αν την αναμείξουμε με άλλες γεωτρήσεις θα επηρεάσει και το καλό νερό. Οπότε χρησιμοποιούμε την υφάλμυρη γεώτρηση στην οποία έχουμε κάνει καθαρισμό. Δεν έχουμε διακοπές νερού αλλά αυτό είναι εις βάρος της ποιότητας".

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καρασταύρου με αφορμή τις εξελίξεις στην υδροδότηση της παραλιακής ζώνης και μέχρι να διευθετηθεί το θέμα καλεί τους δημότες που διαβιούν στην παραλιακή ζώνη σε λελογισμένη χρήση νερού.

Πηγή: xronos.gr

Κομοτηνήθάλασσααλμυρό νερόσπίτιαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα