«Κόλλησε» η ανέλκυση του Αγία Ζώνη ΙΙ

ΕΛΛAΔΑ

Και εκεί που όλοι περίμεναν πως το απόγευμα, θα είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία ανέλκυσης του Αγ. Ζωνη ΙΙ, ξαφνικά προέκυψε πρόβλημα και το σκαρί δε λέει να ξεκολλήσει από το βυθό.

Μέχρι πριν από λίγο η εικόνα ήταν η εξής: Το πλοίο ενώ βρισκόταν σε κάθετη θέση, και να ξεπροβάλλει το μισό επάνω από την επιφάνεια της θάλασσας τώρα φαίνεται ότι η καρίνα του έχει «καθίσει» στο βυθό και δεν μπορεί να γίνει η ανέλκυση. Οι δύτες που πρεσάρουν αέρα σε διάφορες δεξαμενές του κύτους, το κάνουν με πολλή προσοχή αφού οι λαμαρίνες

είναι παλιές και δεν είναι γνωστό πόση πίεση μπορούν να αντέξουν. Σε αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται και η καθυστέρηση.

Περισσότερα από 50 άτομα συμμετέχουν στην ανέλκυση του πλοίο, ενώ εξειδικευμένοι δύτες «βάζουν» αέρα σε συγκεκριμένα σημεία του σκαριού, έτσι ώστε να βγει το νερό και να δημιουργηθεί αρκετή άνωση. Την ίδια στιγμή γερανός τραβάει το δεξαμενόπλοιο προς το πάνω.

Το "Αγ. Ζώνη ΙΙ" είναι κατασκευής του 1972, με χωρητικότητα 3.205 τόνων. Βυθίστηκε στις 2:45 τα ξημερώματα της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης, ενώ ήταν αγκυροβολημένο και φορτωμένο με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil.

Στο πλοίο επέβαιναν δύο μέλη του πληρώματος από τα συνολικά 11. Το σημείο όπου έχει στηθεί πλωτός γερανός επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι με πλωτό σκάφος του λιμενικού, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός και ο αρχηγός του λιμενικού σώματος Σταμάτιος Ράπτης.

Αγία Ζώνηανέλκυση πλοίουπετρελαιοκηλίδαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα