«Κόκκινα» δάνεια άνω των 5 δισ. ευρώ πωλούν οι Τράπεζες μέχρι το α' τρίμηνο 2018

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πωλήσεις "κόκκινων" δανείων, ύψους τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ, δρομολογεί, σε πρώτη φάση μέχρι τον Μάρτιο του 2018, η παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα και η απόσυρση του αιτήματός του για τη διενέργεια ελέγχων ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών πριν από τα stress tests της ΕΚΤ

το 2018, έρχονται ως "αντάλλαγμα" μιας επιθετικότερης διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από πλευράς ελληνικών τραπεζών.

Όπως αποκάλυψε το Capital.gr, στη συνάντησή της με τους Έλληνες τραπεζίτες στο Λονδίνο, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε οδικό χάρτη για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων. Πράγμα που σημαίνει ότι στην αξιολόγηση που κάνει ο SSM (ΕΚΤ) για τις επιδόσεις των τραπεζών στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (σημ. η ΤτΕ δημοσιεύει τριμηνιαίως έκθεση για τους επιχειρησιακούς στόχους των τραπεζών), προστίθεται πλέον και η "αναφορά" προς το ΔΝΤ για τα βήματα προόδου.

Η διπλή αυτή πίεση που ασκείται εφεξής στις ελληνικές τράπεζες, δεδομένων δε των πολύ πιο απαιτητικών στόχων για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων το 2018 και 2019, σηματοδοτεί την έναρξη των πωλήσεων δανείων.

Ο Οκτώβριος θα είναι καταλυτικός τόσο για την έναρξη των πωλήσεων NPLs, όσο κυρίως διότι θα διαμορφώσει το ύψος του πήχη για τα τιμήματα στα οποία θα γίνουν οι πωλήσεις. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, γύρω στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη συναλλαγή πώλησης καταγγελμένων καταναλωτικών δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ της Eurobank. Την έκβαση του εγχειρήματος της Eurobank αναμένουν η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank προκειμένου η μεν πρώτη να προχωρήσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε πώληση δανείων καλυμμένων με εξασφαλίσεις, ύψους 1,5 δισ. ευρώ (το deal διαχειρίζεται η UBS), η δε δεύτερη σε πώληση καταναλωτικών δανείων 1 δισ. ευρώ. Και οι δύο συναλλαγές αναμένονται εντός του έτους.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του capital.gr, την πώληση πακέτου μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων, ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ, άρχισε να σχεδιάζει και η Εθνική Τράπεζα. Η συναλλαγή αυτή θα ολοκληρωθεί μέσα στο α' τρίμηνο του 2018.

Συνολικά, δηλαδή, μέχρι τον Μάρτιο του 2018 θα προχωρήσουν συναλλαγές πώλησης "κόκκινων" δανείων ύψους 5,5-6 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό κινείται σχεδόν στα επίπεδα (7,4 δισ. ευρώ) των πωλήσεων δανείων που προέβλεπαν οι αρχικοί στόχοι των τραπεζών ως συμβολή στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων την περίοδο Ιουνίου 2016-Δεκεμβρίου 2019. Πλέον, με το αναθεωρημένο μείγμα στρατηγικής για τη μείωση των NPEs που θα υποβάλουν στις αρχές Οκτωβρίου στον SSM οι τράπεζες (σημειώνεται ότι την εβδομάδα αυτή ολοκληρώθηκαν οι εγκρίσεις των νέων πλάνων από τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών), οι πωλήσεις δανείων εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 10 δισ. ευρώ.

Πηγή: capital.gr

ΔΝΤελληνικό πρόγραμμαΚριστίν ΛαγκάρντHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα