Καταλονία: Ματωμένες κάλπες - Το 90% ψήφισε ανεξαρτησία (Video & Photos)

Ξεπέρασαν τους 840 οι τραυματίεςΚΟΣΜΟΣ

Η καταλανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας ότι υπέρ του «ναι» τάχθηκε το 90% όσων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας, το οποίο η Μαδρίτη είχε απαγορεύσει.

Σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση, στη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 2,26 εκατομμύρια πολίτες. Αυτός ο αριθμός σημαίνει ότι η συμμετοχή

ανήλθε στο 42,3% του συνόλου των ψηφοφόρων στην Καταλονία, που φθάνουν τα 5,34 εκατομμύρια, παρά τη μαζική επιχείρηση της ισπανικής αστυνομίας για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Με αίμα βάφτηκε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, από το πρωί της Κυριακής, με τις αστυνομικές δυνάμεις να δείχνουν το πιο σκληρό τους πρόσωπο, καθώς δε δίστασαν να επιτεθούν ακόμη και σε ηλικιωμένους, κάνοντας, μάλιστα, χρήση πλαστικών σφαιρών εναντίον του πλήθους με αποτέλεσμα κάποιοι άνθρωποι να τραυματισθούν.

Μάλιστα, σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ πολίτης που τραυματίστηκε στο μάτι από σφαίρα καουτσούκ οδηγήθηκε εσπευσμένα στο χειρουργείο του νοσοκομείου Sant Pau της Βαρκελόνης.

Οκτακόσιοι σαράντα τέσσερις άνθρωποι τραυματίσθηκαν σε ταραχές που σημειώθηκαν την Κυριακή σ' όλη την Καταλονία, ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση καθώς οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας συγκρούσθηκαν με ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί για να συμμετάσχουν στο απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία.

«Κερδίσαμε» δηλώνει ο πρόεδρος της Καταλονίας

«Η περιφέρεια της Καταλονίας κέρδισε το δικαίωμα στην ανεξαρτησία μετά το σημερινό δημοψήφισμα», επισήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της περιφέρειας της Καταλονίας, Κάρλε Πουτσδεμόν.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα επίσημα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος – τα οποία δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί – θα αποσταλούν στο κοινοβούλιο για τα περαιτέρω.

Παράλληλα, απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκής Ένωση είπε: «Είμείς οι Καταλανοί, κερδίσαμε το δικαίωμα να ακουστούμε στην Ευρώπη».

«Ως δήμαρχος της Βαρκελόνης, ζητώ να τερματισθουν άμεσα οι επιθέσεις της αστυνομίας εναντίον του ανυπεράσπιστου πληθυσμού», αναφέρει η δήμαρχος Άντα Κολάου σε δήλωση που εξέδωσε.

Νωρίτερα, σε χωριστή δήλωση, η καταλανική υπηρεσία υγείας αναφέρει πως οι τραυματίες ανέρχονται σε 465 και δύο νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των τραυματιών σε όλη τη χώρα ανέρχεται στους 761, σύμφωνα με το τμήμα Υγείας της Καταλονίας. Η ΕΡΤ μετέδωσε με πάσα επιφύλαξη ότι υπάρχει ένας νεκρός.

Η δήμαρχος της Βαρκελόνης Άντα Κολάου χαρακτήρισε την Κυριακή «δειλό» τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι μετά τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας

ΥΠΕΣ: Και αστυνομικοί τραυματίες

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο αναφερόμενος στην αντίδραση των υπηρεσιών ασφαλείας και της αστυνομίας, την περιέργραψε ως “ανάλογη των περιστάσεων και επαγγελματική,” αναρτώντας, μάλιστα, βίντεο με αστυνομικό που βοηθούσε έναν πατέρα και το παιδί του, στην περιοχή της Καταλονίας.

Στην προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα από τις εικόνες - σοκ των τραυματιών, το υπουργείο των Εσωτερικών της Ισπανίας γνωστοποίησε ότι εννέα αστυνομικοί και δύο μέλη των λοιπών υπηρεσιών ασφαλείας, τραυματίστηκαν κατά την προσπάθειά τους να σταματήσουν τη διεξαγωγή του απαγορευμένου δημοψηφίσματος. Μάλιστα, έδωσαν στη δημοσιότητα και βίντεο με «κουκουλοφόρους» να πετούν αντικείμενα κατά αστυνομικών στο κέντρο της Βαρκελόνης.

Κλειστά 92 εκλογικά τμήματα

Η ισπανική αστυνομία έχει κλείσει μέχρι τις 18:00 ώρα Ελλάδας 92 εκλογικά τμήματα στην Καταλονία, αφού συγκρούσεις ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και ψηφοφόρους προκάλεσαν τον τραυματισμό 12 αστυνομικών, ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Τρία άτομα συνελήφθησαν για απείθεια, ανάμεσα στα οποία ένα νεαρό κορίτσι, πρόσθεσε το υπουργείο, καθώς δεκάδες χιλιάδες Καταλανοι επιχείρησαν να ψηφίσουν σ' ένα δημοψήφισμα που έχει χαρακτηρισθεί παράνομο από την κεντρική κυβέρνηση.

Κάλυψη στις δυνάμεις καταστολής από την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης

Μάλιστα, η Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι: “η ολική ανευθυνότητα της κυβέρνησης της Καταλονίας, πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον επαγγελματισμό των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας. Με αποφασιστικότητα και αναλογικότητα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αποδιοργάνωση των σχεδίων της Ζενεραλιτάτ,” τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.

«Αδικαιολόγητη χρήση βίας»

Η επέμβαση της ισπανικής αστυνομίας ξεκίνησε από νωρίς το πρωί στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais.

Η αστυνομία εισέβαλε, μάλιστα, με τη βία στο εκλογικό κέντρο της Ζιρόνα όπου επρόκειτο να ψηφίσει ο πρόεδρος της επαρχίας Κάρλες Πουτζεμόντ για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Μετά από προσπάθειες να τον εμποδίσουν ο Κάρλες Πουτζεμόντ κατάφερε τελικά να ψηφίσει, δηλώνοντας λίγο αργότερα ότι η χρήση κλομπ και ελαστικών σφαιρών από την αστυνομία αποτελεί “αδικαιολόγητη χρήση βίας,” ενώ δημιουργεί μία απαίσια εικόνα για την Ισπανία.

Νωρίτερα,συγκεντρωμένοι έξω από ένα εκλογικό κέντρο της Βαρκελόνης στο οποίο επενέβη η ισπανική αστυνομία φώναζαν: «Είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι».

Την ίδια ώρα φορτηγάκια της αστυνομίας και ένα ασθενοφόρο βρίσκονταν σταθμευμένα κοντά στο εκλογικό κέντρο προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει.

Δεκάδες μέλη των αστυνομικών δυνάμεων έσπρωχναν με τις ασπίδες τους, τους ανθρώπους που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από αυτό το εκλογικό κέντρο της Βαρκελόνης, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Μάλιστα, το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών προέβη ανακοίνωσε ότι η αστυνομία και η εθνοφρουρά έχουν αρχίσει να κατάσχουν κάλπες και ψηφοδέλτια από εκλογικά κέντρα στην Καταλονία.

«Ιδού οι πρώτες κάλπες και τα ψηφοδέλτια που έχει κατασχέσει η αστυνομία στη Βαρκελόνη. Οι αστυνομικοί συνεχίζουν να αναπτύσσονται στην Καταλονία», ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο στον λογαριασμό του στο Twitter στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας). Το μήνυμα συνοδευόταν από μια φωτογραφία.

Ισπανία- Καταλονία: "Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε"

Η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε χωρίς να το θέλει να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το οποίο έχει καταλήξει μια φάρσα, σχολίασε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην επαρχία αυτή Ένρικ Μίγιο.

Σκοπός της αστυνομίας και της εθνοφρουράς που επενέβησαν στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και δεν έχουν στόχο τους ανθρώπους που πάνε να ψηφίσουν, εξήγησε ο Μίγιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε», τόνισε.

Αναφερόμενος στη σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καταλονίας ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό στην περιοχή τους, ο Μίγιο επεσήμανε: «πρόκειται για μια απάτη, για μια φάρσα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού 45 λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία».

Υπουργός Εσωτερικών: Ο Πουτζεμόντ μοναδικός υπεύθυνος

Ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για ότι συνέβη, αλλά και είναι ενδεχόμενο να συμβεί στην Καταλονία, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

«Ραχόι Παραιτήσου»

Η δήμαρχος της Βαρκελόνης Άντα Κολάου κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί, απαιτώντας τον τερματισμό της χρήσης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Παραίτηση Ραχόι ζητά και ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας

O πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Άρτουρ Μας, δήλωσε στην ισπανική τηλεόραση ότι ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι “πρέπει να παραιτηθεί άμεσα.”

Ο ίδιος, τόνισε ότι ο Ραχόι είναι υπεύθυνος για “ενός κράτους βίας,” χαρακτηρίζοντας τον Ισπανό πρωθυπουργό ως “αυταρχικό” και “καταπιεστή.”

Ιγκλέσιας: «Σκοτώνετε» τη δημοκρατία

Ο ηγέτης των Ποντέμος, Πάμπλο Ιγκλέσιας με ανάρτησή του στο Twitter στιγμάτισε την άσκηση της βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις στην Καταλονία.

“Εάν η Ισπανία διαλυθεί από κάτι, αυτό θα είναι επειδή το Λαϊκό Κόμμα κι αυτοί που το υποστηρίζουν στο Κογκρέσο, συνεχίζουν να καταστρέφουν την δημοκρατία,” έγραψε ο ίδιος.

Σοκαρισμένη η Στέρτζον

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, σοκαρισμένη από τις σκηνές βίας, ανήρτησε ένα μήνυμα στο Twitter, ζητώντας από την ισπανική κυβέρνηση να επιτρέψει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος:

“Μερικές από τις σκηνές σήμερα το πρωί στην Καταλονία, προκαλούν σοκ και σίγουρα δεν ήταν απαραίτητες. Απλά, αφήστε τους ανθρώπους να ψηφίσουν,” ανέφερε χαρακτηριστικά μέσω του προσωπικού της λογαριασμού.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΚαταλονίαΔημοψήφισμαεκλογικά κέντραουρέςαστυνομίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
video, photos, el pais, δημοψηφισμα 2015, σημαίνει, συμμετοχή, μμε, ΕΡΤ, σοκ, ελλαδα, ψηφοδελτια, twitter, ψηφοφορία, απε, μπε, popular, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, υπες, εφημεριδα δημοκρατια, κλειστα επαγγελματα, αλλαγη ωρας, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, αποτελεσματα, εκλογικα τμηματα, βιντεο, αστυνομια, δημοκρατια, εικονες, ηγετης, ισπανια, μμε, σημερινη, σφαιρα, τηλεοραση, φωτογραφια, ωρα, el pais, αιμα, απε, απλα, δηλωση, δηλωσεις, ειπε, υπαρχει, εσωτερικων, εφημεριδα, ζητα, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, ιγκλεσιας, εικονα, ισπανικα, ισπανικο, καουτσουκ, κυβερνηση, κλιμα, κογκρεσο, κομμα, μαδριτη, ματι, ξημερωματα, παιδι, πρωι, σιγουρα, συμμετοχή, σκηνες, σοκ, τμημα, φορα, ωρα ελλαδας, δικαιωμα, ειδικες δυναμεις, εννεα, ενωση, χωρα, υπουργειο, κυριακη, πληροφοριες, popular, σημαίνει, υγειας, υλικο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα