Κατά μέτωπο επίθεση Τσίπρα σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ για την περίοδο 1999-2014

Στο κάδρο των εξεταστικών εξοπλιστικά, χρηματιστήριο και υγεία ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου. Όπως είπε το αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί ωστόσο εξαιτίας των όσων προβλέπει η συνταγματική διάταξη περί ευθύνης υπουργών η οποία ωστόσο δεν καλύπτει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στους αρχηγούς των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στην Φώφη Γεννηματά, καθώς όπως είπε επέλεξαν από πολιτική επιλογή (και όχι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων τις οποίες επικαλέστηκαν)να απουσιάζουν και σημείωσε με νόημα ότι στο μέλλον, στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, τα δύο κόμματα δε θα είναι τόσο «ανέμελα» όσο εμφανίζονται σήμερα (λόγω της παραγραφής) και εκεί θα κριθεί η δέσμευσή τους υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Τέλος , δεδομένης της πρόθεσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν την Εξεταστική, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ψήφος τους είναι καλοδεχούμενη μεν δεν ξεπλένει τη στάση που κράτησαν τα προηγούμενα χρόνια δε (για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ).

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του επιτέθηκε στον εισηγητή της ΝΔ Νίκο Δένδια λέγοντας πως η βιασύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις εκλογές σχετίζεται και με την ανησυχία της μη τυχόν μια σειρά από υποθέσεις να βγουν στο φως αντί να πάρουν το δρόμο της παραγραφής.

Η συζήτηση αφορά τον Παπαντωνίου και προκλήθηκε ύστερα από αίτημα βουλευτών της πλειοψηφίας με αφετηρία 6 ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν πρόσφατα στη Βουλή. Θα αποκαλυφθεί είπε, με κάθε λεπτομέρεια η τεράστια ζημία που υπέστη το Δημόσιο από μια σειρά συμβάσεων για εξοπλιστικά προγράμματα την περίοδο Σημίτη.

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός έκανε δύο παρατηρήσεις:

-Μιλάμε, είπε, για πράξεις ή παραλείψεις που συνέβησαν το 2003. Πέρασαν 14 χρόνια και μόλις σήμερα καλείται η Βουλή να συγκροτήσει προανακριτική και μάλιστα όλοι λένε θα ψηφίσουν. Με τι σχετίζεται η καθυστέρηση αφού όλοι λένε ότι τάσσονται υπέρ; αναρωτήθηκε. Σχετίζεται με απροθυμία βουλής να ερευνήσει ποινικές διαστάσει σε τέτοιες υποθέσεις, σχετίζεται με παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, μήπως με κάποιους είδους συνομωσία σιωπής, Ομερτά όπως λέγεται στη γλώσσα της μαφίας; Οι πολίτες ξέρουν πως αν δεν υπήρχε πολιτική αλλαγή το Γενάρη του 2015 η συζήτηση αυτή δε θα γινόταν ποτέ. Ο κόσμος περιμένει μια καθαρή απάντηση από τα κόμματα που κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο, αλλά μάλλον ματαίως. Γιατί ακόμη και στη σημερινή συζήτηση και παρά το γεγονός ότι εξαναγκάστηκαν να τοποθετηθούν θετικά για την προανακριτική, ακόμα και σήμερα, ενώ έχουν πει ότι θα υπερψηφίσουν, οι αρχηγοί τους επέλεξαν να φυγομαχήσουν, να απουσιάζουν. Η η κ. Γεννηματά, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε να αναβληθεί για να είναι παρούσα αλλά επέλεξε ν’ απουσιάζει, άφησε ως συνήγορο υπεράσπισης (σ.σ.τον Ανδρέα Λοβέρδο) και την ίδια σιωπή και απουσία επέλεξε και ο κ. Μητσοτάκης. Είναι πολιτική επιλογή που δίνει την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να βγάλει τα συμπεράσματά τους σχετικά με την αμηχανία τους και την φυγομαχία τους,

-Με βάση το Σύνταγμα το αδίκημα της απιστίας για τον κ. Παπαντωνίου έχει παραγραφεί από το 2006. Χρειάστηκαν μόνο 14 χρόνια για να ολοκληρωθεί η δικαστική διερεύνηση. Βάσει της διάταξης γα την ευθύνη υπουργών στα τρία πρώτα χρόνια έχει ήδη ξελασπώσει, και μετά τα τρία χρόνια δε μπορεί να ακουμπήσει το ίδιο το πρόσωπο παρά τους παρατρεχάμενους αυτού. Βαρύτατη, είπε, είναι η πολιτική ευθύνη γι’ αυτούς που πέρασαν τη διάταξη αυτή στο Σύνταγμα. Σήμερα απολύτως υποκριτικά όλοι όταν αναφέρονται σε αυτό το έκτρωμα - ντροπή για ευρωπαϊκή χώρα – καταθέτουν την ντροπή τους, και δίνουν μελλοντική υπόσχεση ότι θα καταργηθεί. Όμως αυτό το άρθρο δεν προέκυψε από παρθενογένεση. Δεν προέκυψε από τη σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προτάθηκε από τον κ. Βενιζέλο και ψηφίστηκε από 268 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με ευρύτατη συναίνεση. Και μάλιστα μία εποχή που η ταύτιση των δύο κομμάτων δεν ήταν τόσο εύκολη.

Δεν επρόκειτο περί λάθους, ήταν η θεσμική σας συνεισφορά σε αυτό το τόπο η συνταγματική σας ασπίδα για να ξελασπώνετε εύκολα. Δεν καλύπτει όμως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, το να έχει πάρει ένας υπουργός λεφτά και να μην έχει φροντίσει να καλύψει τα ίχνη του. Δηλαδή η διάταξη αυτή δεν καλύπτει δύο περιπτώσεις, ο υπουργός ή να είναι αλαζόνας ή ερασιτέχνης. Αν οποιοσδήποτε υπουργός είχε φροντίσει να καλύψει τα ίχνη αυτού του χρήματος σήμερα δε θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Αν τα είχε πάει στο κόμμα επίσης δε μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, όπως στην υπόθεση Ζήμενς.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε τρεις λόγους για τους οποίους ζήτησε η κοινοβουλευτκή πλειοψηφία τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

1. Για μας το να πέσει άπλετο φως σε όλες τις υποθέσεις που σηματοδοτούν το πάρτυ της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου είναι ηθική υποχρέωση και δέσμευση. Δεν είμαστε, είπε, απόλυτα βέβαιοι ότι ο εν λόγω υπουργός δεν ανήκει στην κατηγορία των αλαζόνων όπως ο Άκης Τσοχατζόπουλος, που δε δικάστηκε για το αδίκημα της απιστίας αλλά για ξέπλυμα

2. Γιατί ψάχνοντας κάτι βρίσκει κανείς. Μπορεί να ψάχνει κανείς για τα εξοπλιστικά και να βρει κι άλλα πράγματα, να προκύψουν ενδεχομένως μίζες από την περίοδο του χρηματιστηρίου. «Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον», θα τις ξεκουκουλώσουμε αυτές τις υποθέσεις.

3. Όσοι λένε ότι αποφασίζουμε προανακριτική για λόγους εντυπωσιασμού λένε ανοησίες. Η αλήθεια είναι ότι κανείς σήμερα δεν εντυπωσιάζεται από τέτοιου είδους αποκαλύψεις.

Όχι μόνο γιατί οι αποκαλύψεις παραπέμπουν σε υποθέσεις παλιές. Η μαγκιά του «ε και σιγά τι έγινε» απορρέει από την ανοσία της κοινής γνώμης. Δε λεμε και κάτι καινούριο όταν μιλάμε για μίζες την περίοδο της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ιδιαίτερα την περίοδο Σημίτη(Χρηματιστήριο, ασφαλιστικά Ταμεία, Ολυμπιακοί Αγώνες, δομημένα ομόλογα, συγκάλυψη στις λίστες φοροφυγάδων, θαλασσοδάνεια κομμάτων).

Δήθεν ακάλυπτος πολιτικά ο Παπαντωνίου

Χρωστάτε τα δυο κόμματα ΠΑΣΟΚ ΝΔ πάνω από 200 εκ ευρώ σε θαλασσοδάνεια. Οι ευρωπαίοι γνωρίζουν τι έγινε τόσα χρόνια στην Ελλάδα, πώς τους αντικρίζετε και ζητάτε να ξανάρθετε στα πράγματα;Η σημερινή σας ψήφος υπέρ της εξεταστικής καλοδοεχούμενη μεν δε σας ξεπλένει δε. Μπορεί το μισό ΠΑΣΟΚ να ισχυρίζεται ότι η εποχή Παπαντωνίου είναι πολύ παλιά ή το άλλο μισό όπως ο κ. Λοβέρδος με δικονομικά επιχειρήματα να προσπαθεί να τον ξεπλύνει. Δεν ξεπλένεται η στάση που κρατήσατε τόσα χρόνια. Το μεγαλύτερο έγκλημα δεν είναι τα πιθανά αδικήματα των υπουργών σας αλλά η τοξικότητα με την οποία διαποτίσατε την ελληνική κοινωνία ώστε κάθε υπόθεση ρεμούλας να αντιμετωπίζεται με απάθεια. Εξευτελίσατε την αξιοπρέπεια ολόκληρου του πολιτικού συστήματος. Είχατε το θράσος όταν η χώρα βρέθηκε σε μεγάλη περιδίνηση, αντί για αυτοκριτική να κουνάτε το δάκτυλο λέγοντας στους πολίτες ότι αυτοί είναι υπεύθυνοι για τη χρεοκοπία και ότι τα φάγατε μαζί, γιατί όταν γινόταν αυτό το μεγάλο πάρτυ έμεναν απαθείς να εμπιστεύονται εσάς στη διακυβέρνηση και την εξουσία. Ο κ. Παπαντωνίου μπορεί σήμερα να φαίνεται ακάλυπτος πολιτικά, μπορεί ό,τι προκύψει εις βάρος του να βαρύνει τον ίδιο και όχι το κόμμα του ή το σύστημα που επέβαλε αυτό τον τρόπο διακυβέρνησης στα εξοπλιστικά.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως η κυβέρνηση θα πάρει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να αποκαλυφθούν όλες οι υποθέσεις διαφθοράς. Ειδικότερα ανέφερε:

Όσο έχουμε την πλειοψηφία σε αυτή τη βουλή δεν πρόκειται να αφήσουμε τίποτε να πέσει κάτω, όλες οι υποθέσεις διαφθοράς θα φτάσουν μέχρι τέλους. Η μάχη για τη διαφάνεια δε σταματά εκεί, υπάρχουν και άλλες υποθέσεις όπως η Νοβάρτις, ή η δικογραφία που ήρθε πρόσφατα στη Βουλή όπου εμπλέκονται υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης, δε θα είστε τόσο ανέμελοι όσο παρουσιάζεστε σήμερα, ούτε τόσο τζάμπα υπερασπιστές της διαφάνειας. Την επόμενη εβδομάδα θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση, και δε θ’ αργήσει η ώρα που θα διερευνηθούν σε βάθος αυτές οι υποθέσεις και θα δούμε τη μεγαλοσύνη σας και τη δέσμευσή σας υπέρ του δημόσιου συμφέροντος.

Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας είτε μέσα στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο είτε με θεσμικές πρωτοβουλίες στις οποίες τα κόμματα τις αντιπολίτευσης θα πάρουν θέση, και η συνταγματική αναθεώρηση είναι μια τέτοια πρωτοβουλία όπου αναμένεται να κριθούν οι προθέσεις όλων μας.

Είμαι βέβαιο ό τι κατά τη διάρκεια αυτής της διερεύνησης θα ακουστούν πολλά, ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει και η αλήθεια θα βρεθεί ανεξαρτήτως παραγραφής. Δεσμευόμαστε για κάθε θεσμική πρωτοβουλία που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και θα αποκαθιστά το κύρος του κοινοβουλευτικού συστήματος.

Αλέξης ΤσίπραςΝΔΠΑΣΟΚαδικήματαΠαπαντωνίουHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
τσιπρας, ΠΑΣΟΚ, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλέξης τσίπρας, για μας, εν λόγω, ακης τσοχατζοπουλος, ριο 2016, βουλη, εκλογες, φως, συνταγμα, βενιζελος, τσοχατζοπουλος, ελλαδα, λοβερδος, χρεοκοπια, υπουργοι, video, popular, χρηματιστηριο, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ολυμπιακοί αγώνες, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, κομματα, βουλευτες, ηθικη, ιχνη, ομολογα, πλαισιο, σημερινη, υγεια, φως, ωρα, αγωνες, αμηχανια, αρθρο, ακης, αξιοπρεπεια, ασπιδα, ασφαλιστικα ταμεια, γεγονος, γλωσσα, δημοσιο, εγινε, ευκαιρια, ευκολα, ευρω, ειπε, εβδομαδα, εν λόγω, εποχη, ευθυνη, ζημια, ιδια, ιδιο, υποθεση, θρασος, ομιλια, κυβερνηση, κομμα, λεφτα, μητσοτακης, μιζες, νικο, νοημα, ντροπη, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ομερτα, προγραμματα, παρτυ, συζητηση, συνεχεια, σειρα, σιωπη, τρια, φωφη, φωφη γεννηματα, χερι, ανηκει, εξεταστικη, για μας, χωρα, ιδιαιτερα, popular, θετικα, ξεπλυμα
Τυχαία Θέματα