Η Ήπειρος χορεύει στο χορό των μετασεισμών - 170 σε λιγότερο από ένα 24ωρο

Στους δρόμους για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα οι κάτοικοι ΕΛΛAΔΑ

Περισσότερους από 170 μετασεισμούς έχει καταγράψει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το βράδυ του Σαββάτου.

Οι επιστήμονες εμφανίζονται διχασμένοι για το κατά πόσο ο εν λόγω σεισμός είναι

ο κύριος, με τους πολίτες να διστάζουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Την ίδια ώρα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζητά από τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ιωαννίνων, που συνεδρίασε το πρωί της Κυριακής, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση, επισημαίνει πως για την ακριβή εξέλιξη του φαινομένου απαιτείται η καταγραφή της σεισμικής ακολουθίας για ένα 48ωρο.

Κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια, δημόσιες υπηρεσίες

Μετά από τις αναφορές για μεμονωμένες ζημιές και για καθαρά προληπτικούς λόγους αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία -τη Δευτέρα- Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια και Ιδιωτικά) στους Δήμους Ιωαννιτών, Ζίτσας και Πωγωνίου, ως επίσης το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ.

Να αναβληθούν όλες οι αθλητικές διοργανώσεις που ήταν προγραμματισμένες για την Κυριακή 16 Οκτωβρίου. Ενώ, για τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Super League ανάμεσα στον ΠΑΣ Γιάννινα και στον Λεβαδειακό υπάρχει πρόταση στη διοργανώτρια Αρχή να μη διεξαχθεί ούτε τη Δευτέρα.

Και να μη λειτουργήσουν οι Δημόσιες Υπηρεσίες που στεγάζονται σε παλιά κτίρια και εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό συναλλασσομένων δεν θα λειτουργήσουν έως ότου ελεγχθούν από αρμόδια επιτροπή μηχανικών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας και του Τ.Α.Σ. Κοζάνης.

Στην ίδια κατηγορία υπάγονται και οι Υπηρεσίες που λειτουργούν στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων και του Ειρηνοδικείου Κόνιτσας. Την ευθύνη για τη δρομολόγηση του ελέγχου την έχει ο αρμόδιος υπεύθυνος του κάθε κτιρίου (προϊστάμενος, συντηρητής κλπ), ο οποίος και θα πρέπει να έλθει σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας.

Γενικότερα, συνιστάται σε όλους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με οχήματα και να μην κυκλοφορούν κοντά σε παλαιά κτίρια.

Το πρωί οι αυτοψίες

Κλιμάκια τεχνικών του T.Α.Σ. σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών και το ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου, ξεκινήσουν το πρωί της Δευτέρας αυτοψίες στα Δημόσια Κτίρια, αρχής γενομένης από τα διδακτήρια.

Το Συντονιστικό Όργανο βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση και με έως τώρα δεδομένα θα επανεκτιμήσει αύριο την κατάσταση.

μετασεισμοίΓεωδυναμικοίσεισμόςσεισμολόγοιHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα