Η επιστήμη μίλησε: Η θρησκεία είναι όντως το όπιο του λαού

ΚΟΣΜΟΣ

Οι περισσότεροι Αμερικανοί, το 89% του πληθυσμού, πιστεύουν στο θεό και πολλοί λένε ότι έχουν νιώσει την παρουσία του την ώρα της προσευχής, γράφει το CNN.

Τώρα έρχεται μία έρευνα να αποδείξει με βάση αξονικές τομογραφίες στον εγκέφαλο, ότι οι θρησκευτικές και πνευματικές εμπειρίες ενεργοποιούν τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου που βρίσκονται ανάμεσα στα αυτιά, όπως ακριβώς κάνουν τα συναισθήματα αγάπης, της μουσικής και τα ναρκωτικά, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό.

«Αυτές οι

περιοχές του εγκεφάλου φαίνεται ότι συνδέονται με τη θρησκευτική και πνευματική εμπειρία. Αλλά η νευροεπιστήμη της θρησκείας είναι πολύ νέο επιστημονικό πεδίο και έχουν γίνει πολύ λίγες έρευνες. Η δικιά μας είναι η πρώτη έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει ότι υπάρχει ενεργοποίηση του επικλινούς πυρήνα μία περιοχή του εγκεφάλου που παράγει το αίσθημα της ανταμοιβής» λέει ο καθηγητής νευρολογίας και υπεύθυνος της έρευνας Jeffrey Anderson.

«Δισεκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις τις οποίες βασίζουν σε πνευματικές ή θρησκευτικές εμπειρίες. Είναι μία από τις σημαντικότερες επιρροές στην ανθρώπινη συμπεριφορά» λέει ο καθηγητής και προσθέτει ότι «γνωρίζουμε πολύ λίγα για το τι πραγματικά συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια αυτών των εμπειριών, είναι ένα κρίσιμο ερώτημα που χρειάζεται περισσότερη έρευνα».

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, πήραν μέρος 19 μορμόνοι που τους σκάναραν τον εγκέφαλο την ώρα που παρακολουθούσαν κάποιες δραστηριότητες μεταξύ αυτών και συμμετοχή σε προσευχή και κάποιων άσχετων δραστηριοτήτων με τη θρησκευτική εμπειρία. Οι επιστήμονες της έρευνας, κατέγραψαν τα θρησκευτικά συναισθήματα που ένιωσαν οι συμμετέχοντες στο πείραμα και τις περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιήθηκαν.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής εμπειρίας είναι αυτές που συνδέονται με την ανταμοιβή.

Ο καθηγητής ιατρικής και συγγραφέας του βιβλίου «Πως η ο θεός σου αλλάζει το μυαλό» Andrew Newberg, λέει ότι η επιστημονική βιβλιογραφία για τις επιπτώσεις της θρησκείας στην υγεία διογκώνεται. «Γενικά η θρησκευτική πίστη και πρακτική μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη, το άγχος και προσφέρει στους ανθρώπους μία αίσθηση σκοπού και νοήματος» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Την ίδια ώρα όμως είναι σημαντικό να κατανοήσουμε και τις αρνητικές επιπτώσεις, για παράδειγμα θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να γίνει μία τέτοια έρευνα σε μέλη του ISIS με προβολή θρησκευτικών αποφθεγμάτων και βίντεο που στηρίζουν αυτές τις απόψεις» προσθέτει.

«Η ανταμοιβή από τις θρησκευτικές εμπειρίες συμβαίνει γιατί κατά κάποιο τρόπο αυτή η διαδικασία ενισχύει αυτό που πιστεύεις» λέει ο Jordan Grafman, διευθυντής του Ινστιτούτου Εγκεφάλου του πανεπιστημίου του Σικάγο.

«Η ενίσχυση των πιστεύω σου σε κάνει να νοιώθεις καλύτερα και πιο ασφαλής» προσθέτει ο Grafman και τονίζει ότι η έρευνα για τα πιστεύω μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

«Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που μας κάνουν ανθρώπους, έτσι δεν είναι; Δεν υπάρχουν πολλά είδη, από όσο γνωρίζουμε, που πιστεύουν σε θρησκείες. Εάν πραγματικά σε ενδιαφέρει τι είναι αυτό που μας διαχωρίζει από τα άλλα είδη, η θρησκεία είναι ένα σημαντικό παράδειγμα και για αυτό είναι σημαντική η μελέτη του κατά πόσο και με ποιο τρόπο επηρεάζει το μυαλό» καταλήγει ο καθηγητής.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

θρησκείαεπιστήμη για θρησκείαθρησκευτικές εμπειρίεςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα