Η «απάντηση» του ΝΑΤΟ στον Τραμπ; Νέα περιφερειακά γραφεία εγκαινίασε στον Περσικό ο Στόλτενμπεργκ

ΚΟΣΜΟΣ

«Είμαι περήφανος που εγκαινίασα το περιφερειακό γραφείο του ΝΑΤΟ στο Κουβέιτ», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Γιένς Στόλτενμπεργκ από το Κουβέιτ. Πρόκειται για το πρώτο γραφείο που ανοίγει η Συμμαχία στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, το οποίο έρχετε τη στιγμή που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ, έχει αρχίσει να καταφέρεται κατά του ΝΑΤΟ,

χωρίς να αποκλείει την αποχώρηση της χώρας του από αυτόν.

Ο Στολντενμπργκ χαρακτήρισε τη δυναμική του γραφείου στο Περσικό ως «τεράστια» ενώ δήλωσε πως τα προηγούμενα χρόνια το ΝΑΤΟ έχει εκπαιδεύσει χιλιάδες Ιρακινούς αξιωματικούς και στρατιώτες στην Ιορδανία, ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί στην μάχη κατά του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS). Παράλληλα, ανακοίνωσε πως, πλέον, το ΝΑΤΟ επεκτείνει τα προγράμματα εκπαίδευσης και οικοδόμησης ενός καλύτερου στρατεύματος μέσα στο ίδιο το Ιράκ, ώστε να μπορέσει το κράτος να αναλάβει και μόνο του το σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης στρατιωτών.

Η κίνηση του ΝΑΤΟ να ανοίξει περιφερειακό γραφείο στον αραβικό κόσμο στα πλαίσια της μάχη κατά της τρομοκρατίας, εν μέσω των δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ, για αποχώρηση της χώρας από το ΝΑΤΟ και τη συνακόλουθη ανεξαρτητοποίηση της στρατιωτικής πολιτικής των ΗΠΑ, κρίνεται εξαιρετικής σημασίας καθότι «ανοίγει» ένα μόνιμο δίαυλο επικοινωνίας χωρίς να χρειάζεται την διαμεσολάβηση των Αμερικανών και είναι αποτέλεσμα μακρόχρονου διπλωματικού διαλόγου μεταξύ της Συμμαχίας και του «Συμβουλίου Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου» (GCC).

Βάσει της συμφωνίας του ΝΑΤΟ με το GCC, το γραφείο θα παρέχει ανώτερη στρατιωτική εκπαίδευση σε κυβερνοεπιθέσεις, ενεργειακή ασφάλεια, χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα, μια πολιτική που εντάσσεται στην πολιτική προσέγγισης του ΝΑΤΟ με τις χώρες της Μέσης Ανατολής ήδη από το 2004.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ πρόκειται να επισκεφτεί το Ιράν, ώστε να δηλώσει την πρόθεση των χωρών της περιοχής να συνεργαστούν με την Τεχεράνη, να μεταφέρει στον Πρόεδρο Ροχανί ένα μήνυμα «ανοιχτού διαλόγου» με το γραφείο του ΝΑΤΟ και τις χώρες του Περσικού.

Να σημειωθεί πως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, μέλος του GCC, έχουν χρόνια αντιπαράθεση στη Μέση Ανατολή αλλά και στον Μουσουλμανικό Κόσμο, με τον εμφύλιο στην Υεμένη να αποτελεί το πεδίο δράσης του ενός έναντι του άλλου, ενώ ήδη από το 2016 το Ριάντ, μαζί και το Μπαχρέιν, έχουν διακόψει τους διπλωματικούς δεσμούς τους με την Τεχεράνη.

Εκτιμάται, λοιπόν, πως μια κίνηση «καλής θελήσεως» από τις χώρες του Περσικού Κόλπου, τη στιγμή που ο Πρόεδρος Τραμπ έχει κάνει σαφή την πρόθεσή του να ακυρώσει την πολυσήμαντη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν με τη δύση, ανοίγει ένα νέο «κανάλι» επικοινωνίας της Δύσης με την Τεχεράνη, κάτι εξαιρετικά σημαντικό στην παρούσα κατάσταση, καθώς και στο ρόλο που θα μπορούσε να παίξει το ΝΑΤΟ στην περιφερειακή συνεργασία σε περίπτωση αποχώρησης των Αμερικάνων.

ΝΑΤΟΠερσικός ΚόλποςΗΠΑγραφεία ΝΑΤΟHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα