Η Unesco προστατεύει τη… ναπολιτάνικη πίτσα

ΚΟΣΜΟΣ

H ναπολιτάνικη πίτσα, με αλεύρι, τυρί μοτσαρέλλα σάλτσα ντομάτα και αγνό παρθένο ελαιόλαδο, ανήκει πλέον στα πολιτιστικά αγαθά τα οποία προστατεύονται από την Unesco.

H σχετική απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Νότια Κορέα και με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρει ο ιταλικός τύπος, αναγνωρίζεται η μοναδικότητα της ναπολιτάνικης πίτσας και των δημιουργών της. «Κερδίσαμε,

η ιταλική οινογαστρονομική ταυτότητα προστατεύεται όλο και περισσότερο, σε παγκόσμια κλίμακα», έγραψε στο διαδίκτυο ο Ιταλός υπουργός γεωργίας Μαουρίτσιο Μαρτίνα.

Οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν οκτώ χρόνια και η Unesco αναγνώρισε, τελικά, ότι η παραγωγή της πίτσας συνδέεται με μια σειρά από άλλα πολιτιστικά φαινόμενα, όπως τραγούδια, χαρακτηριστικές εκφράσεις αλλά ακόμη και με λογοτεχνική δραστηριότητα.

Ο φούρνος στον οποίο ψήνεται η πίτσα, ουσιαστικά, μετατρέπεται σε ένα είδος σκηνής, σε παλκοσένικο στο οποίο ο καθ’ ένας μπορεί να δείξει την μοναδική δεξιοτεχνία του, ενώ το επάγγελμα αυτό -όπως σημειώνουν πολλοί σχολιαστές- είναι αναμφίβολα και ένας τρόπος για να ξεφύγουν, πολλοί νέοι του ιταλικού Nότου, από ένα μέλλον ανεργίας και από τις παγίδες που τους στήνει διαρκώς το μαφιόζικο, οργανωμένο έγκλημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

UNESCOπίτσαναπολιτάνικηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα