Γιατί ο Μακρόν βυθίζεται στις δημοσκοπήσεις

ΚΟΣΜΟΣΈντυπη Έκδοση

Στα τάρταρα η δημοτικότητά του δυόμισι μήνες μετά την εκλογή του

Ο Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζεται, σε μία εβδομάδα, να διακηρύξει από την Ακρόπολη το όραμά του για την Ευρώπη. Εξάλλου η Γαλλία, η οποία βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, καθώς επωμίζεται τον ρόλο να εξισορροπεί τις προβληματικές σχέσεις του πλούσιου και κυρίαρχου ευρωπαϊκού Βορρά και του προβληματικού Νότου, δείχνει διατεθειμένη, επί

προεδρίας του Μακρόν, να παρουσιάσει και να υποστηρίξει ένα νέο σχέδιο για την Ευρώπη και την ευρωζώνη των επόμενων χρόνων.

Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας φαίνεται ότι επαναβεβαιώνει τη σταθερή δέσμευση της χώρας του με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και ειδικότερα με τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ταυτοχρόνως φροντίζει να κρατάει τις απαραίτητες ισορροπίες με τη Ρωσία και τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στο ευρωπαϊκό πεδίο φαίνεται να συγκλίνει με την Άνγκελα Μέρκελ - μέχρι βεβαίως οι διεκδικήσεις του να αγγίξουν τον σκληρό πυρήνα των γερμανικών συμφερόντων - και στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας τον περιμένει με την προσδοκία - αν όχι τη βεβαιότητα - πως ο πρόεδρος της Γαλλίας θα επαναλάβει τη σταθερή στήριξη του Παρισιού προς τη χώρα μας.

Πολλά τα μέτωπα

«Έξω πάμε καλά» θα μπορούσε να πει κάποιος αποτιμώντας τους πρώτους δυόμισι μήνες της προεδρίας του Μακρόν, η οποία ήταν προϊόν μιας άνευ προηγουμένου εκλογικής νίκης, αλλά στο εσωτερικό της χώρας του εμφανίζει ήδη μια εξίσου ιστορική πτώση στη δημοφιλία του. Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση από την IFOP, το 57% των Γάλλων εμφανίζεται δυσαρεστημένο με τον νεοεκλεγέντα Γάλλο πρόεδρο, το χαμηλότερο ποσοστό από το 1995.

Τα «χτυπήματα» που δέχεται ο Μακρόν, ειδικά στο εσωτερικό της Γαλλίας, όπου βρίσκεται το μέτωπο στο οποίο αντιμετωπίζει τα περισσότερα και μεγαλύτερα προβλήματα, είναι πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους.

♦ Ο λαός της Γαλλίας ξεσηκώθηκε ενάντια σε μια πρόταση του Μακρόν για την καθιέρωση του ρόλου της πρώτης κυρίας με μισθό, γραφείο και προσωπικό, για τη σύζυγο του Μπρι-ζίτ Τρονιέ. Μέσα σε ελάχιστες ημέρες μαζεύτηκαν εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές ενάντια στην κίνηση, με αποτέλεσμα ο Μακρόν να την αποσύρει άμεσα.

♦ Οι μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να περάσει, με σκοπό τον εξορθολογισμό των οικονομικών της Γαλλίας και τη συμμόρφωση του προϋπολογισμού με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συναντούν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γαλλίας.

♦ Η συζήτηση για τα εργασιακά στη γαλλική Βουλή είναι ήδη τεταμένη, ενώ εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν και απεργίες από τα συνδικάτα με σκοπό τη ματαίωση των μεταρρυθμίσεων.

♦ Ο Πιέρ ντε Βιλιέ, ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, υπέβαλε την παραίτησή του μόλις είδε τον στρατιωτικό προϋπολογισμό εξαιρετικά μειωμένο, ενώ εντονότατες αντιδράσεις έχει προκαλέσει και η απόφαση για μείωση του επιδόματος στέγασης στους Γάλλους πολίτες.

Η πτώση στη δημοτικότητα του Μακρόν, 14 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου, είναι πρωτόγνωρη για τα γαλλικά δεδομένα.

Όμως παρουσιάζει μια μεγάλη ιδιομορφία: Οι κινήσεις του Γάλλου προέδρου στο εξωτερικό, οι συναντήσεις του με άλλους ηγέτες και η πρόθεσή του για ουσιαστική επαναφορά της Γαλλίας σε ηγετική θέση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, χαίρουν καθολικής αποδοχής.

Ο Μακρόν έδειξε ηγετικό χαρακτήρα στις συναντήσεις, τόσο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όσο και με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Το στιγμιότυπο με την επίμαχη χειραψία με τον Τραμπ, για το οποίο μετέπειτα ο ίδιος ο Μακρόν παραδέχθηκε πως ήταν συμβολικό, έκανε τον γύρο του δια-δικτύου.

Η παγίδα

Η Γερμανία, το αντίπαλο δέος στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει υποδεχθεί με ιδιαίτερη θέρμη τον Μακρόν, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να δεχθεί να συζητήσει ορισμένες από τις πιο ανατρεπτικές προτάσεις του για το μέλλον της ευρωζώνης, όπως, παραδείγματος χάριν, τη θεσμοθέτηση ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών.

Η μεγάλη παγίδα, που θα πρέπει να βρει τρόπο να ξεπεράσει ο Γάλλος πρόεδρος, είναι η εξισορρόπηση εσωτερικού και εξωτερικού μετώπου. Η Γαλλία, αν θέλει να έχουν βάση οι προτάσεις της και να συζητούνται σοβαρά, πρέπει να κάνει σκληρές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της. Αν εξορθολογιστεί ο προϋπολογισμός, αν ο Μακρόν καταφέρει να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που θέλει στα εργασιακά, θα έχει ένα συντριπτικό ατού σε όποια πρόταση επιχειρήσει να θέσει στους άλλους ηγέτες της Ε.Ε.

Είναι βέβαιο όμως πως θα του στοιχίσει δη-μοσκοπικά, όπως ήδη βλέπουμε να συμβαίνει. Επίσης βέβαιο είναι πως η αντιπολίτευση, ιδιαίτερα ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, θα αντιδράσει σφόδρα εντός των επομένων μηνών, με πορείες και διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία.

Η αντιπολίτευση ήταν μουδιασμένη το πρώτο διάστημα της κυβέρνησης Μακρόν, καθώς τα ποσοστά που συγκέντρωσε στις εκλογές ήταν άνευ προηγουμένου. Όμως αυτές οι «ρωγμές στην πανοπλία» του κόμματός του En Marche θα δώσουν πάτημα σε όσους αντιτίθενται σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Σε περίπτωση που ο Μακρόν αντέξει και περάσει τις μεταρρυθμίσεις που θέλει, θα μπορέσει να αφοσιωθεί στην ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της Γαλλίας, το οποίο δείχνει να είναι και ο πρωταρχικός του σκοπός. Το θέμα είναι να έχει καταφέρει να το κάνει εντός της τρέχουσας πενταετίας, διότι αλλιώς η επανεκλογή του ίσως γίνει μια πολύ δύσκολη υπόθεση.

ΜακρόνΓαλλίαπτώση δημοτικότηταςΕυρωπαϊκή ΈνωσηΡωσίαΗΠΑHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα