Γ. Λούλης (πρώην σύμβουλος στρατηγικής του Κ. Καραμανλή): Ο Τσίπρας είναι εδώ για να μείνει

Πολιτική

Ο πρώην σύμβουλος στρατηγικής του Κώστα Καραμανλή, Γιάννης Λούλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών και σε έρωτηση που του γίνεται για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρας λέει πως «ο Τσίπρας είναι εδώ για να μείνει, είναι δρομέας αντοχής».

Ο Γιάννης Λούλης παραχωρεί συνέντευξη με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του με τίτλο «Στις ρίζες

του κακού: Πώς και γιατί εκτροχιάστηκε η Μεταπολίτευση» και μιλά για όλα τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας. Πέραν την δήλωσή του για τον Πρωθυπουργό ο κ. Λούλης αναφέρεται στην Μεταπολίτευση αλλά και βέβαια και στη ΝΔ που την έζησε τόσα χρόνια.

«Το συγκεκριμένο αναχρονιστικό και αμαρτωλό πολιτικό προσωπικό της Μεταπολίτευσης ήταν που διαμόρφωσε τις ρίζες του κακού. Αυτό δεν το αντελήφθηκαν οι πολίτες, που στάθηκαν αρχικά στην άψογη δημοκρατική μετάβαση. Στη συνέχεια, μάλιστα, τους συνεπήρε το όραμα της αλλαγής του Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτός ήταν, με βάση τις αντικειμενικές του ικανότητες, τις γνώσεις του, την έντονα χαρισματική του προσωπικότητα, μια μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο.
Αποδείχθηκε μοιραίος. Ήταν βέρος λαϊκιστής, όπως το φαινόμενο προσδιορίζεται από την διεθνή βιβλιογραφία... Ο Ανδρέας Παπανδρέου εκτροχίασε την οικονομία. Ήταν ακραία πολωτικός, όπως άλλωστε όλοι οι λαϊκιστές. Κομματικοποίησε πλήρως το πελατειακό κράτος.

Παράλληλα, η ΝΔ, ένα άρρωστο κόμμα, μια αναχρονιστική Δεξιά (που ο Καραμανλής την άφησε στη μοίρα της), μιμήθηκε το ΠΑΣΟΚ. Μπήκε στο παιχνίδι της πόλωσης. Και αυτή κομματικοποίησε το κράτος. Επέλεξε ως ηγέτη τον υπερδεξιό Αβέρωφ. Μετά επέλεξε ως αντι-Παπανδρέου τον Μητσοτάκη. Η βεντέτα Παπανδρέου-Μητσοτάκη ξαναπαίχθηκε και έγινε τοξική. Ο Α. Παπανδρέου, χωρίς στοιχεία, σύρθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο. Ο τόπος, λοιπόν, πέρα από ένα αποτυχημένο κράτος που φορτώθηκε, απέκτησε ένα ανεπαρκέστατο πολιτικό προσωπικό, συν μια κουλτούρα πόλωσης», λέει ο Γιάννης Λούλης

Αργότερα μιλά για τη «νέα μεταπολιτευση» και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «Τα περί "νέας μεταπολίτευσης" ή περί του «τέλους της μεταπολίτευσης» είναι απλά πυροτεχνήματα. Ο Τσίπρας είχε για πολύ λίγο μια φρεσκάδα, την οποία όμως έχει χάσει πλέον. Είναι γνήσιο τέκνο της παρακμιακής περιόδου που βιώνουμε. Ζητούμενο για τον ίδιο τώρα είναι να αφήσει τις μεγαλοστομίες και να υπηρετήσει τον ρεαλισμό, στον οποίο πρόσφατα προσχώρησε.
Φυσικά είναι εδώ για να μείνει. Διότι τα δύο πρώην κυρίαρχα κόμματα παραμένουν απωθητικά. Και διότι έχει κάποιες δικές του δυνάμεις, συν βεβαίως σοβαρές αδυναμίες. Κύρια αδυναμία του είναι ότι ρέπει προς επιπόλαιες αντιδράσεις. Είναι όμως σίγουρα ένας δρομέας αντοχής».

Για την Κεντροαριστερά

«Ο,τι απομένει από το ΠΑΣΟΚ είναι τοξικό. Γι'αυτό το μεγαλύτερο κομμάτι της Κεντροαριστεράς, που είναι πλειοψηφικό ρεύμα στο εκλογικό σώμα, θα στρέφεται κυρίως στον Τσίπρα».

Για τη Νέα Δημοκρατία

«Η ΝΔ δεν έγινε ποτέ, στην μετα-καραμανλική εποχή, ένα γνήσιο κεντροδεξιό κόμμα. Παρέμεινε μια παραδοσιακή Δεξιά. Ο Κώστας Καραμανλής ήταν ο μόνος ηγέτης της που ανοίχτηκε στον μεσαίο χώρο. Ομως, το άνοιγμα αυτό ήταν επιφανειακό από την ώρα που δεν άλλαξε συθέμελα το κόμμα του, συγκρουόμενος με τα βαρίδια του. Ο Σαμαράς ήταν η επιτομή της δεξιάς στροφής. Με υπόγειους συνομιλητές της Χρυσής Αυγής και ακραία δεξιά στελέχη. Ο νυν αρχηγός του κόμματος μπορεί να έχει ένστικτα στροφής προς το Κέντρο, όμως τον έχει καταπιεί το κόμμα του».

Γιάννης ΛούληςΚώστας ΚαραμανλήςΑλέξης ΤσίπραςπρωθυπουργόςΠΑΣΟΚΝΔHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα