Φώφη Γεννηματά: Η κυβέρνηση διαλύει την Κοινωνική Ασφάλιση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή επίθεση για το Ασφαλιστικό εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας, το μεσημέρι της Τετάρτης, σε ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ με θέμα « Βιώσιμες λύσεις για αξιοπρεπείς συντάξεις».

Για μια ακόμη φορά η Φώφη Γεννηματά απέρριψε τις προθέσεις της κυβέρνησης για ειλικρινή διάλογο: «Ο διάλογος που ζητά είναι προσχηματικός. Αναζητά «συνενόχους». Συνυπεύθυνους στις προειλημμένες καταστροφικές αποφάσεις τους.»

Μάλιστα η κυρία Γεννηματά σχολίασε και τις προτάσεις Κατρούγκαλου,

τονίζοντας ότι η εισήγηση του κ. Κατρούγκαλου στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αποκαλυπτική. Συγκεκριμένα είπε:

« Η κυβέρνηση της δήθεν αριστεράς αποδομεί και διαλύει το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Ως φαίνεται ο Υπουργός Εργασίας “εισηγείται”:

- Την μείωση (μέσω “επαναϋπολογισμού”) των συντάξεων των σημερινών συνταξιούχων

- Την κατάργηση του ΕΚΑΣ

- Την αύξηση των εισφορών για μισθωτούς και επιχειρήσεις

Προφανώς ότι μιλούσε η Φώφη Γεννηματά δεν είχε πληροφορηθεί για τις αποφάσεις της κυβέρνησης στο πλαίσιο του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.), αφού τόνισε «ελπίζουμε να μην ισχύει η διαρροή των προηγούμενων ημερών για φαλκίδευση της συμμετοχής του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση

Πάντως η κυρία Γεννηματά τόνισε ότι στην τελευταία διαπραγμάτευση για το τρίτο μνημόνιο, δεσμεύτηκε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ τα έσοδα αυτά να μην κατευθυνθούν στο Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, αλλά στην αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.

Αναφερόμενη στην χρηματοδότηση του συστήματος, τόνισε ότι «από το θαλάσσιο οικόπεδο του Πατραϊκού εκτιμήθηκε ότι τα δημόσια έσοδα είναι της τάξης των 400 εκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο για τα επόμενα πολλά χρόνια και μέχρι την εξάντλησή του. Τα έσοδα δε αυτά μπορούν να προεισπραχθούν, κάτι που ήδη πράττει η Κύπρος προχωρώντας στην πώληση αντίστοιχων δικών της δικαιωμάτων.

Προειδοποιούμε την Κυβέρνηση να μη διανοηθεί να αλλάξει το Νόμο ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας από τα δημόσια έσοδα Υδρογονανθράκων και απαιτούμε ταυτόχρονα την άμεση προώθηση και συνέχιση της εθνικής προσπάθειας αξιοποίησής τους όπως την είχαμε εμείς δρομολογήσει.)

Από το PSI τα ταμεία είχαν απώλειες 11,8 δις ευρώ και όχι 26 που ακούγεται από τους ίδιους και αντιστοιχεί σε χρηματοδότηση από το κράτος προς τα ταμεία για λιγότερο από ένα έτος. Δεν βλέπω βέβαια να έχουν την ίδια “ευαισθησία” για τα δισεκατομμύρια που έχασαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία αυτές τις ημέρες, μέσω της εξαΰλωσης των μετοχών τους στις Ελληνικές Τράπεζες

Αναφερόμενος στον υπουργό Εργασίας σημείωσε: «Έλεγε τον Ιούνιο του 11 στους αγανακτισμένους στο Σύνταγμα ο κ. Κατρούγκαλος ότι «φυσάει ένα αεράκι που θα διώξει τα σύννεφα του μνημονίου». Όμως επί ημερών τους έγινε τυφώνας και παρασύρει τα πάντα. Τώρα ο κ. Κατρούγκαλος ως Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης ακολουθεί πειθήνια τις εντολές της τρόικα. Χρειάζεται να “υπενθυμίσουμε” ειδικά προς την Νέα Δημοκρατία τις καταστροφικές συνέπειες που είχε η πολιτική των Κυβερνήσεών της για τα Ασφαλιστικά Ταμεία.»

Τέλος εκτός από τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε και στο ΕΚΑΣ σημειώνοντας: « To επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης συνταξιούχων , γνωστό ως ΕΚΑΣ, υπήρξε ένας σημαντικός θεσμός αναδιανομής που φέρει τη σφραγίδα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και για 15 χρόνια , οδήγησε σε σημαντική βελτίωση των εισοδημάτων για 400.000 χαμηλοσυνταξιούχους σε ετήσια βάση. Οι Κυβερνητικοί σχεδιασμοί για κατάργηση του ΕΚΑΣ είναι απαράδεκτοι. Το ΕΚΑΣ θα πρέπει να αναμορφωθεί ώστε να γίνει δικαιότερη κατανομή και να διατηρηθεί ως μηχανισμός διασφάλισης ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τους χαμηλοσυνταξιούχους.»

ΓεννηματάΠΑΣΟΚΑσφαλιστικόκοινωνική ασφάλισηΕΚΑΣΣυντάξειςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα