Έξαλλοι στο Παρίσι με τον Τζόνσον - Ο Γάλλος ΥΠΕΞ τον χαρακτηρίζει «ψεύτη με την πλάτη στον τοίχο»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, είναι ένας ψεύτης με την πλάτη στον τοίχο είπε ο Γάλλος ομόλογός του, γράφει ο Guardian.

Ο Jean-Marc Ayrault, που είχε συναντήσει τον Τζόνσον όταν ήταν και οι δύο δήμαρχοι είπε στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι δεν ήταν έκπληξη η τοποθέτησή του στο υπουργείο Εξωτερικών. «Δεν ξέρω εάν με εξέπληξε η επιλογή. Είναι μία ένδειξη για την πολιτική κρίση στη Βρετανία μετά την ψήφο υπέρ του Brexit» είπε ο Γάλλος υπουργός και πρόσθεσε ότι η Γαλλία

χρειάζεται έναν εταίρο με τον οποίο θα μπορεί να διαπραγματευθεί και ο οποίος θα έχει καθαρή και αξιόπιστη στάση και θα μπορεί να τον εμπιστευθεί.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το εάν ο υπουργός φοβάται μία κατά πρόσωπο αντιπαράθεση με τον Τζόνσον, ο Γάλλος υπουργός είπε ότι «όχι δεν έχω καμία ανησυχία για τον Μπόρις Τζόνσον. Αλλά ξέρετε πολύ καλά ποιο είναι το στιλ και οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί. Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας είπε πολλά ψέματα στους Βρετανούς πολίτες και τώρα είναι αυτός που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της εξόδου, ο υπουργός είπε ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτή την αμφίσημη και μπερδεμένη κατάσταση να σέρνεται.

Το Παρίσι αντιμετωπίζει εδώ και καιρό τον Τζόνσον ως πολέμιο των Γάλλων και έναν περίεργο εκκεντρικό Άγγλο που η Le Monde είχε χαρακτηρίσει ως πολιτικό που ακολουθεί το στυλ των Monty Python και αποφεύγει οτιδήποτε είναι σοβαρό.

Τα γαλλικά ΜΜΕ και σχολιαστές αντιμετώπισαν με σοκ την ανακοίνωση της τοποθέτησης του Τζόνσον στο υπουργείο Εξωτερικών και θύμισαν κάποιες από τις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της εκστρατείας όπως αυτό που είχε πει για την ομοιότητα του σχεδίου της Ευρώπης με το σχέδιο του Χίτλερ.

Είπε πολλά και κατά της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το Brexit που εξόργισαν τους Γάλλους και όπως φαίνεται δεν πρόκειται να τα ξεχάσουν εύκολα. Όπως δεν ξέχασαν και τα όσα είχε πει για τη φορολογία στους πλούσιους που είχε εφαρμόσει ο Ολάντ και ο Τζόνσον είχε δηλώσει ότι τέτοια τυραννία και τρόμος είχε να εμφανιστεί στη Γαλλία από την επανάσταση του 1789, χτυπώντας ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο σημείο των Γάλλων.

Ο Τζόνσον ήταν προκλητικός και τις τελευταίες ημέρες της καμπάνιας πριν από το δημοψήφισμα. Είπε ότι με τη Γαλλία θα συνεχιστεί το ελεύθερο εμπόριο «γιατί εξάγουμε στη Γαλλία τις γαλλικές κυλόττες» και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βάλουν δασμούς στην πώληση αυτών των προϊόντων γιατί και οι Βρετανοί αγοράζουν πολύ γαλλικό τυρί και σαμπάνιες.

Μετά την τοποθέτησή του η Le Monde έγραψε ότι το ταλέντο του στο θέατρο είναι γνωστό, αλλά απομένει να φανεί πόσο ταλέντο διαθέτει στη διεθνή διπλωματία. Ο ανταποκριτής της Liberation στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε στην φήμη που τον συνοδεύει ως ψεύτη έγραψε στο twitter ότι η τοποθέτησή του στο υπουργείο δείχνει το πόσο αξίζει ο βρετανικός λόγος.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

Brexitεπιπτώσεις BrexitΓαλλία για ΤζόνσονΜπόρις ΤζόνσονHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα