Ετοιμάζεται εθνικό αρχείο καταγραφής offshore

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τη δημιουργία ενός εθνικού αρχείου καταγραφής των τελικών δικαιούχων τωνoffshore εταιρειών προωθούν εντός του 2016 Τράπεζες και Δημόσιο, εφαρμόζοντας τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, αναφέρει η "Καθημερινή της Κυριακής". Το αρχείο θα δημιουργηθεί στον Τειρεσία και πρόσβαση σε αυτό θα έχουν όχι μόνο οι αρχές καταπολέμησης νομιμοποίησης από εγκληματικές δραστηριότητες, αλλά και οι φορολογικές αρχές.

Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε οντότητα, όπου και αν βρίσκεται, εάν κάνει συναλλαγές μέσω του ελληνικού

τραπεζικού συστήματος θα πρέπει να έχει πλέον ελληνικό ΑΦΜ. Μέχρι σήμερα οι ελληνικές υπηρεσίες έχουν στην κατοχή τους συνταγμένους καταλόγους υπεράκτιων εταιρειών, κυρίως αυτών που κατέχουν ακίνητα στην Ελλάδα- γνωστά ως "υπεράκτιες βίλες". Ο συγκεκριμένος πίνακας που δημιούργησε το ΣΔΟΕ, περιλαμβάνει 23.000 επιχειρήσεις.

Οι αποκαλύψεις των Panama Papers είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει άρδην το σκηνικό για τις υπεράκτιες εταιρείες, πιέζοντας παράλληλα τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να προχωρήσουν σε μέτρα διαφάνειας. Την περασμένη εβδομάδα οι ΥΠΟΙΚ της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, έκαναν έκκληση σε όλες τις χώρες να συμπεριλάβουν στα "εθνικά αρχεία" τους τελικούς δικαιούχους εταιρειών, τραστ, ιδρυμάτων, εταιριών- κελυφών κλπ.

Για να παροτρύνουν και τα άλλα κράτη να πράξουν το ίδιο, οι πέντε χώρες ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν την πιλοτική εφαρμογή της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, σε ό,τι αφορά τους τελικούς δικαιούχους υπεράκτιων εταιρειών.

Πάντως στη σύνταξη των καταλόγων των τελικών δικαιούχων δεν περιλαμβάνονται μεγάλες κατηγορίες, όπως συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, ΑΧΕ-ΠΕΥ, ΕΠΕΥ που συνδέονται με τη δημιουργία τέτοιων εταιρειών ή διευκολύνουν τις συναλλαγές τους. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται στην ουσία, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ένας αθέμιτος ανταγωνισμός αρρύθμιστων παικτών που θα συνεχίσουν να παίζουν το παλιό παιχνίδι.

Πηγή: capital.gr

εθνικό αρχείοoffshoreΤειρεσίαςΔημόσιοΤράπεζεςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα