Ερντογάν στον Guardian: Η Δύση να αποφασίσει αν θα στηρίξει τους Τούρκους ή τους τρομοκράτες

ΚΟΣΜΟΣ

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και ο Πρόεδρος Ερντογάν… αρθρογραφεί στην εφημερίδα Guardian.

Μέσα από το κείμενό του με τίτλο «Η Τουρκία, ένα χρόνο μετά την προσπάθεια πραξικοπήματος, υπερασπίζεται τις δημοκρατικές αρχές», ο Ερντογάν αναφέρεται στις… δημοκρατικές αρχές με τις οποίες κυβερνά τη χώρα, ενώ παράλληλα εξαπολύει επίθεση κατά της Δύσης κατηγορώντας της πως «υποστηρίζει τους τρομοκράτες που βάλουν κατά της Τουρκίας».

Μέσα από το κείμενό του ο Ερντογάν καλεί τους ηγέτες της Δύσης να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν τους «τρομοκράτες» ή τον τουρκικό λαό, εκτοξεύοντας τα βέλη του για την αντίδρασή τους στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος.

«Δυστυχώς, οι σύμμαχοι της Τουρκίας, ιδιαίτερα όλοι όσοι βιάζονται να χαρακτηριστούν ως φίλοι μας στη Δύση, δεν κατάφεραν να εκτιμήσουν τη σημασία του τι συνέβη. Αντί να εκφράσουν αλληλεγγύη στους συμπατριώτες μας, αρκετές δυτικές κυβερνήσεις και θεσμοί προτίμησαν να περιμένουν και να δουν πώς θα εξελιχθεί η κρίση. Η υποκρισία τους και τα διπλά στάνταρντ ενόχλησαν βαθιά τον τουρκικό λαό, που ρίσκαρε τα πάντα για να υπερασπιστεί την ελευθερία», αναφέρει στο κείμενό του.

Παράλληλα, ο Ερντογάν σημειώνει ότι δημιουργούνται ερωτήματα για τη δέσμευση της δύσης για τη δημοκρατία και την ασφάλεια στην Τουρκία, από το γεγονός ότι προκάλεσαν αντιδράσεις οι τουρκικές προσπάθειες να εντοπιστούν και να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι που ήταν αφοσιωμένοι στον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την περσυνή απόπειρα πραξικοπήματος.

Ως «επιπλέον προσβολή» χαρακτηρίζει το γεγονός ότι «δεκάδες υψηλόβαθμα στελέχη του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν», εξασφάλισαν άσυλο σε χώρες «που αυτοαποκαλούνται φίλοι και σύμμαχοι».

«Δεν υπάρχει τρόπος να «χρυσώσω το χάπι»' για αυτή την προδοσία της τουρκικής φιλίας, που είναι ασύμβατη με τις διμερείς σχέσεις και τις θεμελιώδεις αξίες τους. Σήμερα, οι δυτικοί ηγέτες πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στην αλληλεγγύη σε τρομοκράτες και το να ανακτήσουν την εύνοια του τουρκικού λαού», σημειώνει ο Τούρκος Πρόεδρος για να υπογραμμίσει το γεγονός πως για όλους όσοι έχουν φύγει από το τουρκικό δημόσιο λόγω των εκκαθαρίσεων, έχει δημιουργηθεί εξεταστική επιτροπή η οποία θα αποφασίσει για το σύννομο της αποπομπής τους από το τουρκικό δημόσιο.

GuardianΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΦετουλάχ ΓκιουλένάρθροΔύσητρομοκρατίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα