Επιστολή Δικηγόρων προς βουλευτές για ασφαλστικό: Η ευθύνη είναι δική σας

ΠΟΛΙΤΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστολή προς όλους τους βουλευτές έστειλε η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με την οποίαν τους θέτουν προ των ευθυνών τους. Στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, πρόεδρος του ΔΣΑ Βασ. Αλεξανδρής, τονίζεται ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από πρόδηλη αντισυνταγματικότητα και αναντιστοιχία με την οικονομικο-κοινωνική πραγματικότητα.

Στηλιτεύεται η εσπευσμένη εισαγωγή του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής

κάτι που δεν αρμόζει στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, όπως αναφέρεται, χωρίς να τους δοθούν επικαιροποιημένα, τεκμηριωμένα στοιχεία και αναλογιστικές μελέτες.

Το Δικηγορικό σώμα επαναλαμβάνει τις θέσεις του και τους λόγους για τους οποίους αντιδρά, και καλεί τους βουλευτές να ακολουθήσουν τη φωνή της συνειδησής τουςκαι να διασφαλίσουν τις αρχές του κράτους δικαίου.

Ολόκληρη η Επιστολή

Κύριε/κυρία βουλευτά,

Εντός λίγων ωρών, καλείστε να αναλάβετε την ευθύνη της νομοθέτησης ενός ασφαλιστικού-φορολογικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται από πρόδηλη αντισυνταγματικότητα και ελλειμματική σύνδεση με την κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα. Αιφνιδίως και με συνοπτικές διαδικασίες, που δεν ταιριάζουν στην κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Χωρίς να Σας έχουν παρασχεθεί επικαιροποιημένα, τεκμηριωμένα στοιχεία και αναλογιστικές μελέτες. Με άγνωστη -τουλάχιστον μέχρι τώρα- την έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής επί αυτού.

Γνωρίζετε ότι:

Το παρόν νομοσχέδιο αντιμετωπίζει την ομόθυμη αντίδραση όλων των κοινωνικών φορέων και επιστημονικών-επαγγελματικών οργανώσεων. Διατάξεις του επικρίθησαν ως αντισυνταγματικές από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μέλη της ΚΕΝΕ.

Το δικηγορικό σώμα, με την υπευθυνότητα και σοβαρότητα που του αρμόζει, επί τέσσερις μήνες προέβαλλε συστηματικά και εμπεριστατωμένα τους λόγους της αντίθεσής του στην προώθηση και ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου. Υπογραμμίζουμε το αυτονόητο: Υπό τον μανδύα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εισάγονται ρυθμίσεις φορολογικού χαρακτήρα με δημευτικό αποτέλεσμα, κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του Συντάγματος και της ευρωπαϊκής δικαιοταξίας. Το προτεινόμενο σύστημα στερείται αξιοπιστίας και βιωσιμότητας. Η αποκλειστική σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα αναιρεί την ανταποδοτικότητα εισφορών και παροχών. Η πλειονότητα των δικηγόρων οδηγείται στην οικονομική εξόντωση και σε επαγγελματικό αδιέξοδο. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Η εισφοροδοτική επιβάρυνση φτάνει στο 37,95% του εισοδήματός μας. Η εισφοροδοτική αυτή επιδρομή συνοδεύεται από φορολογικές ρυθμίσεις που βάλλουν ευθέως κατά των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Δεν κατοχυρώνεται αφορολόγητο· αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές για εισοδήματα πάνω από 000 € (με νέους αυξημένους συντελεστές 29%, 37% & 45%)· αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης (με συντελεστές από 2,2% έως 10%). Είναι σαφές ότι η αφαίρεση από το Κράτος ποσοστού που μπορεί να ξεπερνά το 65% του εισοδήματος συνιστά δυσανάλογο περιορισμό του δικαιώματος του δικηγόρου επί του προϊόντος της εργασίας του. Η νομοθετική αυτή επιλογή, που παραγνωρίζει ότι πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται άνθρωποι, που δεν συνεκτιμά την ανάπτυξη και την απασχόληση, που στερεί από τον ασκούντα το δικηγορικό λειτούργημα τους όρους της αξιοπρεπούς διαβίωσης, δεν μπορεί να είναι η προοπτική ενός ορθολογικού και δικαίου ασφαλιστικού-φορολογικού συστήματος!

Οι φερόμενες «εκπτώσεις» επί των ασφαλιστικών επιβαρύνσεων δεν επιλύουν τα προβλήματα που συνεπάγεται το προτεινόμενο σύστημα. Σε ό,τι αφορά τους νέους δικηγόρους, δεν πρόκειται για πραγματική μείωση εισφορών, αλλά για «προσωρινή διευκόλυνση», καθώς τα αυξημένα ποσά εισφορών εξακολουθούν να οφείλονται και θα πρέπει να καταβληθούν σε ύστερο χρόνο. Αντίστοιχα, οι «εκπτώσεις» για τους λοιπούς συναδέλφους, ανάλογα με το εισόδημα, έχουν ορίζοντα τετραετίας, λες και η επαγγελματική μας ζωή τελειώνει σε 4 χρόνια.

Απαιτείται λοιπόν μια μόνιμη λύση, που θα διασφαλίζει το επαγγελματικό μέλλον των δικηγόρων, των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών. Οι βασικοί άξονες μιας τέτοιας πρότασης είναι η διατήρηση αυτοτελούς ταμείου επιστημόνων, η διασφάλιση της ανταποδοτικότητας με την καθιέρωση μιας σχέσης εύλογης αναλογίας μεταξύ εισφορών και παροχών, η ειδική πρόνοια για την προστασία των νέων και των χαμηλοεισοδηματιών με πάγιες ρυθμίσεις, που περιλαμβάνουν και την καθιέρωση αφορολόγητου και ανεισφορολόγητου ποσού, και τέλος η δυνατότητα δημιουργίας αυτοχρηματοδοτούμενου επαγγελματικού ταμείου.

Σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία, που σέβεται τους πολίτες της, ο ουσιαστικός διάλογος αποτελεί συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας. Εν προκειμένω, δεν υπήρξαν οι προϋποθέσεις για την ύπαρξη ενός τέτοιου διαλόγου. Εξέλιπε η κοινή βάση, αφού δεν παρασχέθηκαν ποσοτικοποιημένα στοιχεία και αναλογιστικές μελέτες, παρά τα επανειλημμένα -έγγραφα- αιτήματά μας. Μέχρι την ύστατη στιγμή, δηλαδή τη φερόμενη ακρόαση των φορέων, οι επιβεβλημένες κατά το Σύνταγμα μελέτες παρέμειναν «επτασφράγιστο μυστικό». Και η «ακρόαση» κατέληξε ένας κενός τύπος, άνευ ουσιαστικού νοήματος. Ακόμη και σήμερα, ο αρμόδιος Υπουργός δεν έχει υποβάλει τις εν λόγω μελέτες, αλλά παλαιά στοιχεία και εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων, που δεν παρέχουν αναλογιστική τεκμηρίωση του προτεινόμενου συστήματος. Ειδικώς δε ως προς το ΕΤΑΑ ελλείπει οιαδήποτε μελέτη. Κατά τη χθεσινή δήλωση του αρμόδιου Υπουργού, αυτή θα ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου, δηλαδή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

Ενόψει των ανωτέρω, καλείστε, ως εκφραστές μιας ύψιστης πολιτειακής λειτουργίας, ήτοι της νομοθετικής, να αποφασίσετε, μεταξύ άλλων, για την επαγγελματική υπόσταση και την αξιοπρέπεια του δικηγορικού σώματος. Αντιλαμβανόμενοι το ρόλο Σας σε μια δημοκρατική κοινωνία και ακολουθώντας τη φωνή της συνείδησής Σας, καλείστε να διασφαλίσετε τις αρχές του κράτους δικαίου και την ανάπτυξη της εργασίας στην εποχή της κρίσης. Η ευθύνη είναι δική Σας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Β. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ

Παράλληλα με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, κ. Αλεξανδρής, επισημαίνει ότι η θέση του δικηγορικού σώματος περί της αντισυνταγματικότητας των ρυθμίσεων του ασφαλιστικού-φορολογικού νομοσχεδίου επιβεβαιώνεται και από την ´Εκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής. Ενδεικτική είναι η ακόλουθη περικοπή:

«ΣΤ. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι, ειδικώς ως προς συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων(αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες), η επιβολή εισφοράς κυρίας σύνταξης, επικουρικής ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης και εφάπαξ παροχής, με συντελεστή άνω του35% επί του εισοδήματός τους, σε συνδυασμό με τις θεσπιζόμενες, δια του άρθρου 113 του παρόντος, νέες κλίμακες συντελεστών φόρου εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης, άγει, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε υπέρμετρη μείωση του εισοδήματός τους και θίγει το, κατά το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος, δικαίωμα συμμετοχής τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, έστω κι αν προσωρινώς, για την μεταβατική περίοδο από 1.1.2017 έως 31.12.2020, προβλέπει ειδικώς για τους ελεύθερους επαγγελματίες μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες κατά το ποσοστό της έκπτωσης θα καταβληθούν σε μεταγενέστερο χρόνο» (σελ. 10, 11).

Πηγή: PressPublica

δικηγόροιΑσφαλιστικόHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα