Επέστρεψε στην εκπομπή του ο Γερμανός κωμικός και υποσχέθηκε ότι δεν θα σατιρίζει τον... Χίτλερ

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γερμανός κωμικός Jan Böhmermann επέστρεψε στην τηλεόραση μετά από διακοπή αρκετών εβδομάδων, εξαιτίας της διαμάχης που ξέσπασε από ένα σατιρικό ποίημα που θεωρήθηκε προσβλητικό για τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Ο Böhmermann βρίσκεται στο κέντρο μιας μεγάλης συζήτησης που έχει ανοίξει στη Γερμανία για την ελευθερία του λόγου μετά την δικαστική έρευνα που διατάχθηκε εις βάρος του για προσβολή του Ερντογάν. Ο κωμικός είπε με αρκετή δόση ειρωνείας ότι δεν θα κάνει πια αστεία για τον Χίτλερ γιατί μπορεί να κατηγορηθεί για προσβολή

νεκρού.

Η υπόθεση του Böhmermann έχει εξελιχθεί σε εσωτερικό και διπλωματικό «πονοκέφαλο» για την Μέρκελ, η οποία έδωσε το πράσινο φως για την έρευνα εις βάρος του κωμικού με βάση ένα παλιό γερμανικό νόμο σχετικά με την προσβολή ξένων ηγετών.

Ακόμη και πριν από το ποίημα ο Böhmermann παραδέχθηκε ότι δοκίμαζε τα όρια της ελευθερίας του λόγου.

Το ποίημα ροκάλεσε αντιπαράθεση στη βουλή της Γερμανίας με τον βουλευτή του κόμματος της Μέρκελ, Ντέτλερ Σέιφ να διαβάζει το ποίημα στο κοινοβούλιο, όχι όπως είπε για να το υποστηρίξει αλλά για να ασκήσει κριτική στην σάτιρα. «Μπείτε στη θέση του Ερντογάν και πείτε μου πως θα αντιδρούσατε» ρώτησε τους συναδέλφους του ο βουλευτής.

Ο Γερμανός κωμικός με tweet ζήτησε την άρση της ασυλίας του βουλευτή και να του ασκηθεί δίωξη με βάση το άρθρο 103 του ποινικού κώδικα, γιατί διάβασε το ποίημα μέσα στο κοινοβούλιο. Κάποιοι βουλευτές της κυβερνητικής συμμαχίας, οι βουλευτές των πρασίνων και της Αριστεράς ζήτησαν την άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου από τον ποινικό κώδικα της χώρας.

Γερμανός κωμικόςΕρντογάνποίημα κατά Ερντογάνποινική δίωξη κωμικούΓερμανίαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα