Επεκτείνεται η μόλυνση από την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό σε Άγιο Κοσμά-Γλυφάδα (Photos)

Πολιτική διάσταση στο ζήτημα δίνει η ΝΔΕΛΛAΔΑ

Μεγάλες διαστάσεις προσλαμβάνει η ρύπανση στον Σαρωνικό από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου και την πετρελαιοκηλίδα που δημιούργησε.

Οι εικόνες που φιλοξενούνται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι συγκλονιστικές. Η πετρελαιοκηλίδα έχει φθάσει εκτός από την Φρεαττύδα σε Άγιο Κοσμά, Καλαμάκι και Ελληνικό με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι επεκτείνεται και στη Γλυφάδα.

Ειδικά η εικόνα στις πλαζ του Αγίου Κοσμά είναι αποκαρδιωτική, ενώ, σύμφωνα με τον δήμαρχο

Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, ο οποίος μίλησε στο Real FM, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και στις παραλίες της Γλυφάδας τονίζοντας πως ενημερώθηκε για αυτό από τον δήμαρχο της περιοχής, Γιώργο Παπανικολάου.

Πάντως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μικρές εστίες ρύπανσης που παρασύρθηκαν από τον αέρα μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου "ΑΓ ΖΩΝΗ ΙΙ" νοτιοδυτικά της Αταλάντης, εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή του Αγ. Κοσμά και αντιμετωπίζονται από το μεσημέρι με ειδικά σκάφης αντιρρύπανσης.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται και οι προσπάθειες των σκαφών αντιρρύπανσης, για την αντιμετώπιση κομματιών πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκαν στα Σελήνια και την Κυνόσουρα αλλά και σε Φρεαττύδα και Πειραϊκή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες περισσότερα από 60 άτομα ιδιωτικού συνεργείου επιχειρούν εντατικά από το πρωί στην παραλία του Παρασκευά στα Βοτσαλάκια αλλά και στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Στη μάχη της αντιρρύπανσης μπαίνει από σήμερα και το δεξαμενόπλοιο «Αktea osrv» της εταιρείας Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος ένα σκάφος με τεράστιες δυνατότητες απάντλησης πετρελαιοειδών. Σύμφωνα με στελέχη των εταιρειών αντιρρύπανσης τα περιστατικά είναι όλα διαχειρίσιμα και αντιμετωπίζονται σε όλα τα σημεία ενώ η όλη επιχείρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου σε ένα μήνα.

Εκτιμάται επίσης ότι αναμένεται να συγκεντρωθούν περίπου 200 κυβικά αποβλήτων. Για τυχόν κηλίδες που μπορεί να κινούνται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσα και οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν ορατές από αεροσκάφη του λιμενικού που εποπτεύουν τη περιοχή, στελέχη των εταιρειών που συμμετέχουν στην επιχείρηση, τονίζουν ότι θα αντιμετωπιστούν και αυτές. Το πλοίο είναι βυθισμένο περίπου στα 30 μέτρα και τις επόμενες ώρες αναμένεται να αρχίσει η απάντληση των καυσίμων που έχει στις δεξαμενές του.

Την ίδια στιγμή, την έκτακτη σύγκλιση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος για την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό ζήτησε με επιστολή του προς την πρόεδρο της Επιτροπής, ο Βουλευτής Χίου και αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Νότης Μηταράκης.

«Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής μας και προκειμένου να εκτιμήσουμε το μέγεθος της καταστροφής, τυχόν ευθύνες αλλά και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε βραχύ και μακρύτερο ορίζοντα, σας καλώ να συγκαλέσετε άμεσα σε έκτακτη συνεδρίαση την Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, με πρόσκληση σε αυτή των συναρμόδιων Υπουργείων, την Περιφέρεια, τους όμορους Δήμους που έχουν πληγεί, περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστήμονες με εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στο θέμα», αναφέρει στην επιστολή του ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μηταράκης.(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)πετρελαιοκηλίδαΣαρωνικόςΆγιος ΚοσμάςΓλυφάδαΠειραιάςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα