Ελληνικό... αλαλούμ

ΣΤΗΛΕΣΤο... Ροζάριο

Από χτες η επένδυση στο Ελληνικό μπορεί να πει κάποιος ότι πήρε τον δρόμο της. Και πήρε τον δρόμο της διότι έγινε το αυτονόητο: Μια δημόσια υπηρεσία γνωμοδότησε ποια ακριβώς περιοχή – σε ένα οικόπεδο 6.500 στρεμμάτων – είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και άρα ποιες θα είναι οι χρήσεις της, σύμφωνα με τις κείμενες αρχαιολογικές διατάξεις. Διαδικασία απολύτως συμβατή με όσα προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν μάλιστα στον συγκεκριμένο χώρο κατά την κατασκευή

του αεροδρομίου είχαν βρεθεί αρχαία. Όμως η χθεσινή κατάληξη μας επιτρέπει να κάνουμε κάποιες διαπιστώσεις, κυρίως τι προηγήθηκε όλο αυτό το διάστημα:

- Μια σύμβαση που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση, την οποία η σημερινή τη βελτίωσε σε κάποιον βαθμό, τόσο στους οικονομικούς όρους όσο και στο πλάνο των παραχωρήσεων σε ελεύθερους χώρους – πάρκο, μουσεία, λοιπές δραστηριότητες.
- Καθυστερήσεις στην υπογραφή της νέας σύμβασης, λόγω της ανικανότητας των στελεχών της εταιρείας που εκπροσωπεί τον επενδυτή, κυρίως για την τελική μορφή του πρότζεκτ, αλλά και στις συνεννοήσεις με κρατικές υπηρεσίες και κυβερνητικά στελέχη.
- Έλλειψη γνώσεων από ορισμένους υπουργούς για τις διαδικασίες που απαιτούνται, αλλά και από την άλλη, αγκυλώσεις εξ αιτίας της στάσης που είχε κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – και ο ίδιος ο Τσίπρας – κυρίως πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ’16.
- Συνεχής προσπάθεια από μέρους του επενδυτή να λοιδορήσει δημόσιους λειτουργούς και υπηρεσίες, οι οποίες ζητούσαν να γνωμοδοτήσουν για μια σειρά πράγματα, όπως γίνεται για οποιονδήποτε, είτε θέλει να φτιάξει ένα σπίτι σε ένα οικόπεδο είτε ξενοδοχείο ή επένδυση τέτοιου είδους.
- Το σύνολο των Μέσων Ενημέρωσης – με ελάχιστες εξαιρέσεις – να ασχολούνται με το θέμα ως γραφεία Τύπου του επενδυτή. Και σε αυτή τη λογική κινήθηκαν, είπαν και έγραφαν δεκάδες δημοσιογράφοι.
- Κόμματα της αντιπολίτευσης – κυρίως η Ν.Δ. –, τα οποία όχι μόνο είχαν ευθύνη για μια σύμβαση – την αρχική – ραμμένη στα μέτρα του επενδυτή, αλλά με τη στάση τους συνέβαλαν στις καθυστερήσεις.
- Την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην περιοχή, που στην αρχή ήταν αντίθετη, μετά κατάλαβε λίγο και μετά της... έδωσαν και κατάλαβε απολύτως!

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, για τις κωλοτούμπες, την ασχετοσύνη υπουργών και βουλευτών για το συγκεκριμένο θέμα, ταιριάζει απόλυτα αυτό που έλεγε ένας Αμερικανός πολιτικός: «Η ανάγκη δεν έκανε ποτέ καλά παζαρέματα».

ΕλληνικόΑρχαιολόγοιΕπένδυσηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα