Ελληνικά ενεργειακά έργα στη λίστα των έργων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος

ΕΛΛAΔΑ

Ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ, ο ελληνοβουλγαρικός, ο αγωγός Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI) και Ελλάδας - Κύπρου μέσω Κρήτης καθώς και η διασύνδεση των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα ως την Αυστρία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων

στη λίστα των έργων κοινού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest, PCI) της ΕΕ που εγκρίθηκε πρόσφατα.

Η λίστα περιλαμβάνει ενεργειακά έργα που θεωρούνται μεγάλης σημασίας για την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών ενεργειακών αγορών και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της ΕΕ και ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια. Τα έργα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της ΕΕ απολαμβάνουν ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης και δυνατότητα χρηματοδοτικής στήριξης από την ΕΕ.

Στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνεται η εγκατάσταση σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου στους Κήπους του Έβρου και η κατασκευή μονάδας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Β. Ελλάδα. Επίσης έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

Σήμερα ανακοινώθηκε εξάλλου η έκθεση για την κατάσταση της ΕΕ στον ενεργειακό τομέα που περιλαμβάνει στοιχεία και για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα:

-Το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας σε σχέση με την ΕΕ περιλαμβάνει μεγαλύτερη χρήση πετρελαίου, προϊόντων πετρελαίου και στερεών καυσίμων, μικρότερη χρήση αερίου και καθόλου πυρηνική ενέργεια. Σε σύγκριση με το 1995, το μερίδιο των προϊόντων πετρελαίου και των στερεών καυσίμων μειώθηκε (κατά 11 και 5 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα), ενώ το μερίδιο των αερίων και της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε (κατά 13 και 4 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα).

-Η εξάρτηση από τις εισαγωγές στην Ελλάδα παραμένει πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ιδίως όταν πρόκειται για πετρέλαιο, προϊόντα πετρελαίου και φυσικό αέριο. Το 2013, η Ελλάδα εισήγαγε το 66 % των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία (85 % το 2005).

-Η δυναμικότητα των διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας το 2014 ήταν 11 %. Με νέα έργα κοινού ενδιαφέροντος, μπορεί να επιτευχθεί επίπεδο 15 % για το 2030. Το ελληνικό δίκτυο κατέχει κεντρική θέση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τις υφιστάμενες και τις μελλοντικές συνδέσεις προς την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία και τα Δυτικά Βαλκάνια. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο κόμβου ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή.

Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει περιφερειακό κόμβο φυσικού αερίου δεδομένου ότι βρίσκεται στο σημείο εισόδου στην ΕΕ του νότιου διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου και έχει πρόσβαση σε ΥΦΑ ( υγροποιημένο φυσικό αέριο), και προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Επί του παρόντος έχουν προγραμματιστεί πολλά έργα φυσικού αερίου.

ενεργειακά έργαευρωπαϊκό ενδιαφέρονΕλλάδαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα