Εκδοτικοί οίκοι με... σομπρέρο

ΕΛΛAΔΑΈντυπη Έκδοση

Απλήρωτοι είναι οι εκδοτικοί οίκοι, με την οφειλή του υπουργείου Παιδείας να αγγίζει τα 56 εκατομμύρια ευρώ εδώ και έναν χρόνο, πράγμα που σημαίνει πως η δωρεάν διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων είναι στον αέρα. Το ποσό της οφειλής για το έτος 2014-2015 μπορεί να εντάσσεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας, ωστόσο δεν έχει αποδοθεί ακόμη. Όλα αυτά φυσικά την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε

τεράστια οικονομική και πιστωτική ασφυξία.

«Η πλειονότητα των εκδοτικών επιχειρήσεων είναι οικογενειακού τύπου και μικρομεσαίες, γεγονός που σημαίνει πως τα οικονομικά τους αποθεματικά είναι ασήμαντα έως μηδαμινά. Επομένως είναι μηδαμινές και οι αντοχές τους. Οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις δεν έχουν πληρωθεί για τα διανεμηθέντα συγγράμματα από τον Οκτώβριο του 2014. Οπότε καταλαβαίνετε κάλλιστα σε τι κατάσταση βρισκόμαστε σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Ποντίκι» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων Δημήτρης Μπαλιάτσας.

«Κατά τους μήνες αυτούς καλούνται να πληρώνουν (εκτός των λειτουργικών, των μισθών, των συγγραφικών δικαιωμάτων, των προμηθευτών χάρτου, των συνεργατών τυπογράφων, βιβλιοδετών κ.ά.) τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και να καλύπτουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους (π.χ. ΦΠΑ), ώστε να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα ανά πάσα στιγμή. Συνέπεια των παραπάνω είναι η οικονομική εξάντληση των εκδοτών επιστημονικού συγγράμματος», πρόσθεσε ο Δ. Μπαλιάτσας.

Οριζόντια μείωση

Παράλληλα, όπως υποστηρίζει ο Σύλλογος, «με κοινή υπουργική απόφαση επιβλήθηκε άδικα οριζόντια μείωση 15% της τιμής κοστολόγησης των επιστημονικών συγγραμμάτων από το ακαδημαϊκό έτος 2014- 2015 και εξής, αν και υποβάλαμε έγκαιρα πρόταση αντισταθμιστικών μέτρων, ενώ, με απόφαση που υπέγραψε ο πρώην υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος (Οκτώβριος 2014), ενσωματώθηκαν οι υπηρεσίες του καταργηθέντος Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Ανωτάτης Εκπαιδεύσεως στη Γενική Διεύθυνση Ανωτάτης Εκπαιδεύσεως».

Όπως τονίζει ο Δ. Μπαλιάτσας, τα ακοστολόγητα συγγράμματα που διανεμήθηκαν και διανέμονται στους φοιτητές της χώρας υπερβαίνουν τα 1.700 σε τίτλους, ενώ το κόστος των ακοστολόγητων αυτών συγγραμμάτων ανέρχεται ήδη στα 5.500.000 ευρώ, τα οποία:

Προκαλούν τεράστιο πρόβλημα στην οικονομική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, αφού δεν προϋπολογίζονται.Προκαλούν οικονομική ζημία στους εκδότες, αφού διανεμήθηκαν και διανέμονται, αλλά, ως ακοστολόγητα, δεν τιμολογούνται.Στερούν άμεσα έσοδα ΦΠΑ από το υπουργείο Οικονομικών ακριβώς επειδή δεν τιμολογούνται.

«Φυσικά ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και άμισθος επιστημονικός συνεργάτης του υπουργού Παιδείας κ. Αριστείδη Μπαλτά, κ. Φιλάρετος Αλικαρίδης, κατά την πρόσφατη συνάντησή μας έδειξε να αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος της οριζόντιας μείωσης της τιμής των συγγραμμάτων και του πλήθους των ακοστολόγητων συγγραμμάτων και, προπαντός, να έχει καλή διάθεση και πρόθεση επίλυσης του θέματος», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων στο «Π».

«Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η χώρα και στηρίζουμε κατά το ανθρώπινο δυνατόν τον καλό αγώνα της χώρας να εξέλθει της πρωτοφανούς κρίσης. Πρέπει, όμως, να αναλογιστούμε και τις αντικειμενικές δυσκολίες, οι οποίες καθίστανται πλέον ανυπέρβλητες, όπως η μισθοδοσία των υπαλλήλων ή τα λειτουργικά έξοδα των εταιρειών μας. Ελπίζουμε, ακόμη και τώρα, να βρεθεί μια λύση και τα πράγματα για τη χώρα να πάνε καλύτερα σε οικονομικό τουλάχιστον επίπεδο, διότι η ψυχολογία της αγοράς έχει πληγεί σε τέτοιο βαθμό ώστε η ανάτασή της φαντάζει πολύ, μα πολύ μακρινή», σημειώνει με δηλώσεις του ο Δ. Μπαλιάτσας.

Να τονίσουμε, πάντως, ότι οι εκδοτικοί οίκοι κρατούν στάση αναμονής περιμένοντας την αντίδραση του υπουργείου, ωστόσο οι προθεσμίες για τη δήλωση συγγραμμάτων και την εκτύπωσή τους είναι προκαθορισμένες. Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να έχουν δηλώσει στο πρόγραμμα «Εύδοξος» τα συγγράμματα που θα διανείμουν και στις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει κοστολογηθεί η τιμολόγηση της διαδικασίας.

Χωρίς την ολοκλήρωση της αποπληρωμής, όμως, και ενώ καλά κρατεί η καθυστέρησή της, αρκετοί εκδοτικοί οίκοι εκφράζουν αμφιβολίες για το αν θα ξεκινήσει – εφόσον κατορθώσουν οικονομικά να προχωρήσουν στην εκτύπωση – στην ώρα της η διανομή (σ.σ.: η έναρξη δεν έχει καθυστερήσει τα τελευταία χρόνια παραπάνω από τη 15η Οκτωβρίου).

Mεταβίβασε τις πρυτανικές ιδιότητες στη σύζυγο

«Παράξενα» πράγματα συμβαίνουν στο ΕΚΠΑ, με τη συναίνεση του πρύτανη Αθανάσιου Μελέτιου Δημόπουλου, όπως πληροφορούμαστε.

Τι ακριβώς λένε οι πληροφορίες; Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο πρύτανης έχει εκχωρήσει ατύπως όλες σχεδόν τις πρυτανικές αρμοδιότητες στη σύζυγό του Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, επίκουρο καθηγητή

της Ιατρικής, με αποτέλεσμα να έχει δυσαρεστήσει τους αναπληρωτές πρυτάνεις, οι οποίοι καλούνται να υλοποιήσουν τις «εντολές» της σηκώνοντας και το πολιτικό κόστος των αντιδράσεων.

Λέγεται από μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ότι η σύζυγος του πρύτανη παρακολουθεί, μέσω του προγράμματος διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων και Έρευνας, που εγκαταστάθηκε με «εντολή» της σε γραφείο πλησίον του πρύτανη, όλα τα προγράμματα των μελών ΔΕΠ, αν και διέπονται από το ερευνητικό απόρρητο. Μάλιστα, όπως μαθαίνουμε, παρακολουθεί τα προγράμματα...εντελώς εξωθεσμικά, αφού η ίδια δεν έχει καμία θεσμική ή άλλη διοικητική θέση.

«Παράξενα» πράγματα. Ελπίζουμε να μην είναι έτσι...

εκδοτικοί οίκοιυπουργείο ΠαιδείαςπρυτάνειςIssue: 1868Issue date: 11-06-2015Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα