Διακινητής μετέφερε με το φορτηγό του, ανθρώπους στοιβαγμένους τον ένα πάνω στον άλλον – 9 νεκροί από ασφυξία

ΚΟΣΜΟΣ

Ο οδηγός του φορτηγού μέσα στο οποίο τουλάχιστον εννέα άνδρες βρέθηκαν νεκροί δίπλα σε δεκάδες άλλους που υπέφεραν στις ασφυκτικές συνθήκες που επικρατούσαν στο εσωτερικό του στο Σαν Αντόνιο, στο Τέξας, αναμένεται σήμερα να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου, για αυτό που οι αρχές χαρακτηρίζουν παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

Τριάντα άνθρωποι, η κατάσταση πολλών από τους οποίους είναι κρίσιμη και υποφέρουν από θερμοπληξία και εξάντληση, μεταφέρθηκαν έξω από το όχημα που ήταν σταθμευμένο έξω από κατάστημα της Walmart χωρίς κλιματισμό και παροχή νερού, δήλωσε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής

υπηρεσίας του Σαν Αντόνιο, Τσαρλς Χουντ.

Πριν από λίγο το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε τον θάνατο ενός δέκατου ανθρώπου.

Οι εξωτερικές θερμοκρασίες έφθασαν τους 100 βαθμούς Φαρενάιτ (37,8 βαθμοί Κελσίου).

Ένας άλλος άνθρωπος βρέθηκε σε δασική περιοχή εκεί κοντά και λαμβάνει ιατρική φροντίδα, ανέφερε το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα για τον δυτικό τομέα του Τέξας. Όλοι οι νεκροί είναι άνδρες ενήλικοι.

«Όλοι ήταν θύματα ανηλεών διακινητών ανθρώπων αδιάφορων για την υγεία του ευαίσθητου φορτίου τους», δήλωσε ο εισαγγελέας του Σαν Αντόνιο Ρίτσαρντ Ντάρμπιν Τζούνιορ.

«Οι άνθρωποι αυτοί ήταν αβοήθητοι στα χέρια των διακινητών τους. Φανταστείτε πόσο υπέφεραν, εγκλωβισμένοι στην καρότσα ενός φορτηγού σε συνθήκες ασφυξίας.».

Ο οδηγός του φορτηγού, που σύμφωνα με το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα ονομάζεται Τζέιμς Μάθιου Μπράντλεϊ Τζούνιορ, 60 ετών, από το Κλιαργουότερ της Φλόριντα, συνελήφθη. Σήμερα ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σαν Αντόνιο θα καταθέσει αγωγή σε βάρος του για ανθρωποκτονία.

Ο Μπράντλεϊ αναμένεται να εμφανιστεί λίγο μετά στο δικαστήριο, ανέφερε ο εισαγγελέας.

Πολλές υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση.

Οι νεκροί, που δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί, ανακαλύφθηκαν όταν αξιωματούχοι οδηγήθηκαν στο φορτηγό από έναν άνδρα που ζήτησε νερό από έναν υπάλληλο του Walmart.

Το Σαν Αντόνιο βρίσκεται περίπου 240 χλμ. βόρεια των συνόρων με το Μεξικό.

Η κυβέρνηση του Μεξικού εξέφρασε λύπη για τους θανάτους και είπε πως ζήτησε από τις αρχές να διεξαγάγουν λεπτομερή έρευνα.

Σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως ο γενικός πρόξενος στο Σαν Αντόνιο εργάζεται για την ταυτοποίηση των εθνικοτήτων των θυμάτων και, αν κριθεί αναγκαίο, για τον επαναπατρισμό σορών στο Μεξικό.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σαν Αντόνιο, Ουίλιαμ ΜακΜάνους, δήλωσε πως άλλοι ύποπτοι διέφυγαν από το σημείο όταν έφθασε η αστυνομία. Βίντεο έδειξαν ότι «υπήρχε ένας αριθμός οχημάτων που ήρθαν και πήραν άλλους ανθρώπους που ήταν μέσα σε εκείνο το φορτηγό», είπε.

Είκοσι άνθρωποι διακομίστηκαν αεροπορικώς σε νοσοκομεία σε κατάσταση από κρίσιμη έως πολύ κρίσιμη, είπε ο Χουντ. Άλλων οκτώ η κατάσταση χαρακτηρίζεται λιγότερο σοβαρή.

Ο ΜακΜάνους είπε πως οι άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα στο φορτηγό ήταν ανήλικοι σχολικής ηλικίας έως ενήλικοι ηλικίας περίπου τριάντα ετών. Η καταγωγή τους δεν έχει προσδιοριστεί. Είπε πως το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας συμμετέχει στην έρευνα.

Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει πως οι πιο αυστηρές πολιτικές για τη μετανάστευση μπορούν να δυσκολέψουν τις προσπάθειες να σταματήσει η εμπορία ανθρώπων. Μέτρα που καθιστούν πιο στεγανά τα διεθνή σύνορα οδηγούν τους επίδοξους μετανάστες να στρέφονται σε διακινητές, ενώ ο φόβος της απέλασης τους αποτρέπει από το να τους καταγγείλουν, είπαν.

Αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Επιβολής του Νόμου για τη Μετανάστευση και τα Τελωνεία (ICE) υπερασπίστηκαν τη χρήση σκληρών μεθόδων για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

«Όσο είμαι επικεφαλής της ICE, θα υπάρξει ακλόνητη δέσμευση στη χρησιμοποίηση μέτρων επιβολής του νόμου για να θέσουμε ένα τέρμα σε αυτές τις πρακτικές», ανέφερε ο ασκών χρέη διευθυντή της υπηρεσίας, Τόμας Χόμαν, σε μια ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΛαθροδιακινητήςΜετανάστεςΗΠΑΜεξικόνεκροί φορτηγόασφυξίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα