Μπρος στον μύθο τι είναι ο πόνος;

ΣΤΗΛΕΣΙστορίες για αγρίους

Η πραγματικότητα γοητευόταν πάντα από την μυθοπλασία. Για την ακρίβεια, την συμπλήρωνε λυτρωτικά. Σ’ αυτήν έβρισκε μια διέξοδο προς την τελείωσή της. Όμως και οι μύθοι είχαν πάντα έντονες δόσεις πραγματικότητας στον πυρήνα τους. Έτσι κι αλλιώς, η πραγματικότητα είναι περισσότερο ευανάγνωστη όταν φωτίζεται με αποχρώσεις μυθοπλασίας… Τι κι αν ο Θουκυδίδης θεμελίωσε την ιστορία με ρεαλιστικούς όρους, η παραμυθία εξακολουθεί να ασκεί την σαγήνη της στις κάθε λογής εξιστορήσεις.

Η στεγνή και ακανθώδης αλήθεια δίχως το εθιστικό αλάτισμα των διαβρωτικών ψευδών προκαλεί την δυσθυμία.

Από τις απαρχές της μεταπολίτευσης, όταν η ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς ήταν συντριπτική στην χώρα μας, η Λατινική Αμερική (σε αντιδιαστολή με τον έντονο αντιαμερικανισμό της εποχής) κοσμήθηκε με το ιερό φωτοστέφανο, με τον ακαταμάχητο μύθο των επαναστατικών κινημάτων, με κορυφαίο εκείνο της Κούβας τού Τσε Γκεβάρα και του Κάστρο. Δεν υπήρξε νέος της εποχής που να μην ενδώσει λιγωτικά στο ακαταμάχητο χαμόγελο του Τσε και την γενειοφόρο φάτσα του Κάστρο με την υποσχετική αχλύ του καπνού από το μισόσβηστο προλεταριακό πούρο-σύμβολο της επανάστασης…

Ο μεν πρώτος έφυγε νωρίς σαν μάρτυρας αφήνοντας πίσω άφθαρτο τον μύθο του, αντίθετα με τον δεύτερο που έφυγε πλήρης ημερών έχοντας διανύσει όλη την επώδυνη απόσταση που μεταλλάσει τον επαναστάτη σε δικτάτορα, παρά τις θηριώδεις «καλλωπιστικές» προσπάθειες των θιασωτών τού ολοκληρωτισμού να παραβλεφθούν οι εκατόμβες των «διεφθαρμένων» από τον ιμπεριαλισμό θυμάτων του, προβάλλοντας ακαταμάχητα επιχειρήματα για το σύστημα υγείας(;) ή την παιδεία(;;) μιας καθημαγμένης χώρας… Βλέπετε, το σύστημα υγείας και παιδείας της Σουηδίας τους απωθεί ως καπιταλιστικό – πιθανότατα επειδή στη Σουηδία γίνονται και εκλογές!

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτού του είδους οι δικτάτορες προβάλλονται μέσα από ένα αφήγημα τελείωσης. Πρόκειται για πρόσωπα που μέσω της επαναστατικής διαδικασίας έχουν αγιοποιηθεί. Πρόκειται για πραγματικούς αγίους της επανάστασης, για αψεγάδιαστες προσωπικότητες - και κάθε προσπάθεια λογικής προσέγγισης των έργων και ημερών τους προσκρούσει σε δογματικούς παραλογισμούς ή αποδίδεται σε υπονομευτικές προσπάθειες των δαιμόνων του ιμπεριαλισμού. Κάθε ίχνος αμφιβολίας υποβάλλεται από σκοτεινές δυνάμεις.

Το αίτημα ενός δίκαιου κόσμου κι η θεολογική ρητορική που τον ευαγγελίζεται, δεν συγκινείται από την βία, το αίμα, τον εκτεταμένο τρόμο που προκαλεί. Ο δρόμος προς την Ουτοπία είναι διάσπαρτος από θύματα: από τις εκατόμβες των πνιγμένων Κουβανών στην Καραϊβική, εκείνων που δεν άντεξαν άλλο τον εξωτικό επίγειο παράδεισο της επανάστασης και του κομαντάντε, από την φρικαλέα και συστηματική εξόντωση των ομοφυλοφίλων, από τα αποτρόπαια σωφρονιστικά βασανιστήρια των πολιτικών αντιφρονούντων… Μιας Ουτοπίας που κόστισε την εκτεταμένη και δίχως προηγούμενο εξαθλίωση του κουβανικού λαού και την κραυγαλέα πραγματικότητα ενός νησιού- φυλακής, απόλυτης νομής και κατοχής από έναν άνθρωπο…

Τα εφηβικά μας όνειρα αποδείχθηκαν εφιάλτης, με τη διαφορά ότι δεν τον ζήσαμε εμείς στην ατελή πλην ανεκτή μας δημοκρατία αλλά οι κάτοικοι της εξωτικής Κούβας την οποία επισκεπτόμασταν ανέτως προκειμένου να λάβουμε τη θεία μετάληψη της επανάστασης!

Αλλά μπρος στον μύθο τι είναι ο πόνος;

Φιντέλ ΚάστροΚούβαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα