Αποσύρθηκαν τα θρυλικά ελληνικά τσιγάρα Sante (Photos)

ΕΛΛAΔΑ

Τα ελληνικά τσιγάρα Sante με το χαρακτηριστικό κόκκινο vintage πακέτο αποσύρθηκαν από την αγορά. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Philip Moris αποφάσισε να το καταργήσει παρά το γεγονός ότι το χαρμάνι του ήταν εξαιρετικά ποιοτικό, αν και βαρύ (0,7 mg νικοτίνη, 18mg πίσσα).

Επιπλέον, αποσύρθηκαν από την αγορά και το Ασσος άφιλτρο και το Ασσος φίλτρο κασετίνα.

Φήμες κάνουν λόγο για τα χαμηλά επίπεδα πωλήσεων στα ελληνικά τσιγάρα, ωστόσο ακούγεται ότι το Sante μπορεί να ξανακυκλοφορήσει αλλά με άλλο χαρμάνι.

Η ιστορία του θρυλικού Sante

Το Sante ξεκίνησε να κυκλοφορεί στην αγορά το 1931 από την εταιρεία Αφοί Κωνσταντίνου με μεγάλη επιτυχία.

Το πρώτο πακέτο είχε επάνω τη μορφή μιας γυναίκας που καπνίζει, την οποία δημιούργησε ένας ζωγράφος, ενώ στα αριστερά του έγραφε: «Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας αρ. 2373» και δεξιά «Πιστοποιητικόν Χημείου Εθνικού Πανεπιστημίου ότι περιέχει ελάσσονα νικοτίνην αρ.2373».

Οι κάτοικοι της Αθήνας αναζητούσαν την ταυτότητα της γυναίκας που εικονιζόταν στο πακέτο για πολλά χρόνια. Κάποιοι έλεγαν ότι είναι η αγαπημένη του ζωγράφου, κάποιοι άλλοι ότι είναι γνωστή Αθηναία της εποχής. Τελικά, ήταν η Ζωζώ Νταλμάς, διάσημη ηθοποιός και χορεύτρια.

Στα τέλη του 1990 η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Παπαστράτος που ήταν ακόμη ελληνική. Στη συνέχεια, η Παπαστράτος κυκλοφόρησε το Sante φίλτρο κασετίνα.

Το 2003, η παραγωγή του τσιγάρου πέρασε στην Philip Morris, η οποία το μετονόμασε από Sante σε Zante, για να μην παραπέμπει στην λατινική εκδοχή της λέξης «υγεία»

Ύστερα από 85 χρόνια, το Sante έπαψε να κυκλοφορεί.

Το Sante έγινε και βιβλίο

Το πακέτο του Sante έγινε ανάρπαστο και η φήμη του αυξήθηκε τόσο που πρωταγωνίστησε μέχρι και σε ταινίες, όπως «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη», αλλά και σε βιβλία.

Μάλιστα, αυτός είναι ο τίτλος ενός βιβλίου από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ: «SANTE 15 συγγραφείς και ένα μυθικό τσιγάρο».

Ο πρόλογος του βιβλίου γράφει: «Το τσιγάρο που τύλιξε στον καπνό του επτά δεκαετίες νεοελληνικού βίου, το τσιγάρο που κέντρισε την ευαισθησία των εραστών της Τέχνης και της Ζωής, το τσιγάρο που συντρόφευσε θερμά τις προσωπικές στιγμές εκατομμυρίων καπνιστών εξελίχθηκε σε ζωντανό θρύλο που κάθε μέρα γίνεται νεότερος. 15 συγγραφείς εμπλέκονται στο μύθο του Sante. Και μέσα από το κατακόκκινο πακέτο ανασύρουν γεύσεις και αρώματα εποχών, επιθυμίες και αισθήσεις, όνειρα και περιπέτειες μνήμης, αποκαλύπτοντας τις λεπτομέρειες μιας σχέσης ιδιαίτερα προσωπικής όσο και ανέλπιστα συλλογικής»

Santeελληνικά τσιγάρακυκλοφορίαΑγοράαπόσυρσηιστορίαΒΙΒΛΙΟθρύλοςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα