Απόρρητο έγγραφο αποκαλύπτει: Δεν ήταν ο Γκιουλέν πίσω από το πραξικόπημα

ΚΟΣΜΟΣ

Διέρρευσε απόρρητο έγγραφο από την μυστική υπερεσία Intcen το οποίο καταρρίπτει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ήθελαν τον εξορισμένο ιεροκύρηκα Φετουλάχ Γκιουλέν να είναι ο εγκέφαλος πίσω από το πραξικόπημα του Ιουλίου.

Μάλιστα το έγγραφο αναφέρει πως η κάθαρση στην οποία προχώρησε ο Ερντογάν τις επόμενες εβδομάδες μετά το πραξικόπημα έγινε μόνο για να ενισχύσει την προσωπική του δύναμη. Για αυτό συνεχίζουν να γίνονται συλλήψεις

και διωγμοί ακόμα και σήμερα, πέντε μήνες μετά.

Σύμφωνα με το έγγραφο, πίσω από το πραξικόπημα ήταν Κεμαλιστές, Γκιουλενιστές και εν γένει αντίπαλοι του κυβερνώντος κόμματος, χωρίς όμως να παίζει ενεργό ρόλο ο ίδιος ο ιεροκύρηκας.

Στο έγγραφο αναφέρεται πως όσοι στρατιωτικοί ήταν Γκιουλενιστές ενδέχεται να ένιωσαν «υποχρεωμένοι» να συμμετάσχουν στο πραξικόπημα, καθώς ο Ερντογάν θα άρχιζε ανεξαρτήτως την κάθαρση τους από τον Αύγουστο.

Οι συντάκτες «βλέπουν» τον Γκιουλέν ως τη μόνη δύναμη που αντιστεκόταν στον Ερντογάν εντός Τουρκίας και ο πρόεδρος χρησιμοποίησε ως πρόφαση το πραξικόπημα για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την εξουσία του. Μάλιστα, αποτελούν τον διωγμό των Γκιουλενιστών τις εβδομάδες μετά το πραξικόπημα ως «καταπιεστική» καμπάνια ενάντια στους εχθρούς του ΑΚΠ.

ΤουρκίαπραξικόπημαΦετουλάχ ΓκιουλένΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα