Αποδοκίμασε τις δηλώσεις Ταγιάνι για τα Σκόπια ο Κοτζιάς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τον δικό του τρόπο αποδοκίμασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στη Βουλή, τις παλαιότερες δηλώσεις του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι στις οποίες αποκαλούσε τα Σκόπια ως «Μακεδονία» και τους Σκοπιανούς απογόνους του Μέγα Αλέξανδρου και του βασιλιά Φιλίππου.

Ο Νίκος Κοτζιάς παρομοίασε, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο,

τις δηλώσεις Ταγιάνι με τα όσα κατά καιρούς ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα. «Είμαστε σε μια εποχή που διάφοροι άνθρωποι γράφουν την ιστορία με το δικό τους τρόπο» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: «Από τον Έντι Ράμα, που ανακαλύπτει την Ακρόπολη και τον Αλή Πασά, που έκανε την επανάσταση του 1821, μέχρι τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, η ιστορία είναι πεδίο μάχης, που πρέπει όμως να χρησιμοποιείται ως μάθημα για να διδάσκεται κανείς κι όχι ως φυλακή για να φυλακίζει το πνεύμα του σε αυτό». Επιπλέον και αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει προκύψει με τις δηλώσεις Ταγιάνι ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ακόμα πως «μίλησα με τους ευρωβουλευτές μας. Ανέλαβε και ο κ. Κατρούγκαλος να συνεννοηθεί για τα περαιτέρω ενώ υπάρχει ήδη και η γραπτή διαμαρτυρία από τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ.Παπαδημούλη».

Τις δηλώσεις Ταγιάνι αποδοκίμασαν έντονα και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης. «Η ιστορία δεν παραχαράσσεται ούτε υφαρπάζεται», ανέφερε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζοντας πως ο Αντόνιο Ταγιάνι «από τον θεσμικό του ρόλο θα σεβαστεί την επίσημη θέση των θεσμικών οργάνων της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ που αναγνωρίζουν τη γείτονα ως ΠΓΔΜ». Ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε πως «η ιστορία πρέπει να αξιοποιείται κι όχι να παραχαράσσεται», επιρρίπτοντας μάλιστα ευθύνες και στον πρόεδρο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα καθώς, όπως είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ «βοήθησαν να αναδειχτεί πρόεδρος ένας πολιτικός του Μπερλουσκονικού συστήματος». Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, από το ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για ανιστόρητες αλήθειες, τις οποίες ο Αντόνιο Ταγιάνι, πρέπει να ανακαλέσει, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα ως «ατόπημα» τις παλαιότερες θέσεις του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Νίκος ΚοτζιάςΣκόπιαΑντόνιο ΤαγιάνιΜακεδονίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα