Αντιδράσεις ΟΤΑ για τη δέσμευση των αποθεματικών - Συνεδριάζουν εκτάκτως Δήμοι και Περιφέρειες

ΕΛΛAΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα, (13:00) η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) προκειμένου να καθοριστεί το πλάνο των κινητοποιήσεων, αντιδρώντας στην κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Η ΚΕΔΕ καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της να δεσμεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα των Δήμων, προαναγγέλλει δυναμικές

κινητοποιήσεις και άμεση προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης.

Όπως διαβάζουμε στο in.gr, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ.Πατούλης κατήγγειλε την κυβερνητική απόφαση, τονίζοντας ότι πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού, ανατρέπει τον προγραμματισμό των Δήμων, θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών τους και αμφισβητεί τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη μισθοδοσία προσωπικού εντός των επόμενων μηνών.

Εξάλλου μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, διακόπηκε για σήμερα, Τρίτη, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, το οποίο καταδίκασε την απόφασή αυτή.

Το ΔΣ του Δήμου Αθηναίων καταδικάζει, σε ψήφισμά του, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και επιφυλάσσεται για κάθε ενέργεια που θα προστατεύει τα χρήματα των πολιτών της Αθήνας.

Ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης της ΚΕΔΕ, ο δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης, εκφράζει την έντονη αντίθεσή του και τονίζει ότι ο δήμος Αθηναίων θα εισηγηθεί να μην εφαρμοστεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, «ως προδήλως αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει βάναυσα την αυτοτέλεια των ΟΤΑ». Ο κ. Καμίνης υπογραμμίζει ότι τέτοιου είδους αιφνιδιαστικές ενέργειες δημιουργούν εικόνα θεσμικής διάλυσης και στην ουσία αναστέλλουν τη λειτουργία των δήμων.

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) συγκαλεί, επίσης, στη 1 το μεσημέρι έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το περιεχόμενο της οποίας κατήγγειλε με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Σήμερα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του, αποφάσισε και διέταξε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, να μεταφέρουν όλα τα ταμειακά τους διαθέσιμα, δηλαδή τα χρήματα που έχουν για τη λειτουργία τους, τα έργα και κάθε άλλη πληρωμή χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Πρόκειται για μια κίνηση δημοσιονομικού πανικού που δημιουργεί συνθήκες “παύσης πληρωμών” με κίνδυνο να σταματήσουν τα έργα (δρόμοι, νοσοκομεία, σχολεία, επενδύσεις καθώς και τους εργαζόμενους σε αυτά...). Η μισθοδοσία του συνόλου των υπαλλήλων και των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, ύστερα από τη δραματική σημερινή εξέλιξη και χωρίς ευθύνη των περιφερειών και των δήμων, καλύπτεται μόνον για 15 ημέρες» δήλωσε ο κ. Αγοραστός.

Θεσσαλονίκη: Διακοπή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή τα διαθέσιμα των δήμων

Διέκοψε, τα μεσάνυχτα, το δημοτικό συμβούλιο τη συνεδρίαση του, με πρόταση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, μετά από μακρά συζήτηση για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα των δημοσίων φορέων και οργανισμών και τη μεταφορά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, εκφράζοντας κατά πλειοψηφία, με απόφαση του, την αντίθεση του στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Η παράβαση του άρθρου 102 του Συντάγματος είναι ξεκάθαρη» υποστήριξε ο δήμαρχος και υπέδειξε μεταξύ των τρόπων αντίδρασης, στον οποίο - όπως είπε - και άλλοι δήμοι φαίνεται να προσανατολίζονται, την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ παρέπεμψε και στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ. Σημείωσε ότι για να βγει η χώρα από την κρίση απαιτούνται μεταρρυθμίσεις. Στην αρχική τοποθέτηση του ο δήμαρχος είχε συστήσει «ψυχραιμία» και είχε πει ότι δεν προτίθεται να προτείνει διακοπή της συνεδρίασης, όπως έγινε στην Αθήνα, αν και είχε χαρακτηρίσει πολύ σοβαρό το θέμα.

Για «δέσμευση» των χρημάτων των δήμων, με πιθανές επιπτώσεις στον προγραμματισμό τους έκαναν λόγο εκπρόσωποι της παράταξης «Εντάξει». Ο επικεφαλής της Σταύρος Καλαφάτης, ζήτησε από το δήμο να επιδείξει έμπρακτα τη διαφωνία του. «Κανένας δεν είναι αντίθετος στο να βάλουμε πλάτη για την Ελλάδα, αλλά να δείξουμε από την άλλη ξεκάθαρα ότι και το αυτοδιοικητικό κίνημα δεν είναι αλά καρτ» τόνισε ο κ. Καλαφάτης.

Την αλλαγή στάσης του δημάρχου επεσήμανε η παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» και η επικεφαλής της Ρία Καλφακάκου που διαφώνησε με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αβαρλής υποστήριξε ότι «ότι ανά πάσα στιγμή τα διαθέσιμα θα είναι στη διάθεση των φορέων και των οργανισμών για τις ανάγκες τους». «Δε φαίνεται να προκύπτει από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου κάποιο πρόβλημα στον προγραμματισμό των δήμων» τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Σαμανίδης.

Τη σαφή καταδίκη της πράξης νομοθετικού περιεχομένου από το δημοτικό συμβούλιο ζήτησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Προσφεύγει στο ΣτΕ ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης κατά της ΠΝΠ

Την απόφαση του να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικράτειας και να ζητήσει την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης με την οποία υποχρεώνει τις περιφέρειες να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως «παύση πληρωμών» των έργων.

«Εν μία νυκτί, η κυβέρνηση ακυρώνει τη λαϊκή εντολή της Αυτοδιοίκησης και ισοπεδώνει την αυτονομία και την ανεξαρτησία του θεσμού, παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα της Ελλάδας» σχολιάζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Κώστας Μπακογιάννης, τονίζοντας ότι «η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αρνείται να γίνει συνεργός στον αυταρχισμό και στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης».

Ο κ. Μπακογιάνης προσθέτει ότι, μετά από γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, υπέγραψε απόφαση με την οποία προσφεύγει νομικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, «ζητώντας την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την αναστολή εφαρμογής της, καθώς και προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης».

«Οφείλουμε όλοι, ως άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, να προασπίσουμε τα συμφέροντα και την ομαλή λειτουργία του θεσμού που υπηρετούμε προς όφελος των πολιτών» τονίζει στην ανακοίνωση του ο περιφερειάρχης και καταλήγει λέγοντας ότι «ελπίζω, έστω και την ύστατη στιγμή, η κυβέρνηση να μην επιμείνει στη θεσμική αυτή εκτροπή».

ΚΕΔΕΠΝΠαντιδράσειςΟΤΑαποθεματικάταμειακά διαθέσιμασυνεδρίασηΚαμίνηςΜπακογιάννης
Keywords
Τυχαία Θέματα