Αντάρτικο πόλης με τυφλά χτυπήματα

ΚΟΣΜΟΣΈντυπη Έκδοση

Ελάχιστες ώρες έχουν περάσει από τη νέα πολύνεκρη επίθεση τριών κα­μικάζι αυτοκτονίας στο διεθνές αεροδρόμιο «Κεμάλ Ατατούρκ» της Κων­σταντινούπολης, που άφησε πίσω της εκατόμβη θυμάτων.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση των τουρκικών αρχών, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 41 και αναμένεται να αυξηθεί δραμα­τικά τις επόμενες ημέρες, αφού από τους συ­νολικά 239 τραυματίες, τουλάχιστον 50 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η νέα

τρομοκρατική επίθεση σε έναν από τους καλύτερα φυλασσόμενους χώρους στην τουρκική πρωτεύουσα - το διεθνές αεροδρό­μιο «Κεμάλ Ατατούρκ» ουσιαστικά αποτελεί ένα «σύγχρονο σταυροδρόμι των λαών», τη «γέφυ­ρα μεταξύ της Δύσης με την Ανατολή», αφού λειτουργεί ως διαμετακομιστικός σταθμός για την υπόλοιπη Ευρώπη και την Αμερική από και προς τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία και την Αυστραλία, με εκα­τομμύρια επιβάτες να διέρχονται καθημερινά από εκεί - έρχεται να επιβεβαιώσει τον φόβο σχετικά με την αλλαγή στρατηγικής του ISIS, ο οποίος σε στρατιωτικό επίπεδο υποχωρεί τόσο στο μέτωπο της Συρίας όσο και στο Ιράκ.

Τελευταία πρόσφατη απώλεια για το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ήταν η ανακα­τάληψη της Φαλούτζα από τον ιρακινό στρατό. Τη μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο Ιράκ και μεγά­λης στρατηγικής συμμαχίας για τον ISIS.

Πλέον το Ισλαμικό Κράτος επιλέγει τη στρα­τηγική τού «αντάρτικου πόλεως» με «τυφλά μαζικά χτυπήματα» σε πολυσύχναστους χώ­ρους, από νέους κυρίως μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς, οι οποίοι έχουν νιώσει την κοινωνική απόρριψη και τρέφουν απύθμενο μί­σος για τους λαούς και τις χώρες όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

Στρατηγική μίσους

Στρατηγική που ξεκίνησε από τα διαδικτυ­ακά κηρύγματα μίσους, συνοδευόμενα από φρικτούς αποκεφαλισμούς αθώων Ευρωπαίων ομήρων, όπου καλούσαν τους απανταχού «πι­στούς μουσουλμάνους» να «στραφούν κατά των απίστων στις χώρες όπου ζουν», και πιστοποιήθηκε κατόπιν με τις τρομοκρατικές επιθέ­σεις στα γραφεία της γαλλικής εφημερίδας «Charlie Hebdo» και την Εβραϊκή Συναγωγή στη Λυών και λίγους μήνες αργότερα στις μαζικές σφαγές στο νυχτερινό κέντρο «Μπατακλάν» και το στάδιο Σεντ Ντενί στο Παρίσι, και τη διπλή βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυ­ξελλών και το μετρό.

Αυτό φάνηκε και στην προχθεσινή επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπο­λης από τους τρεις «μοναχικούς λύκους» στην Τουρκία, που καταγράφηκε «καρέ - καρέ» από τις κάμερες ασφαλείας, με το ανατριχιαστικό βίντεο του βομβιστή αυτοκτονίας να πυροδο­τεί τη ζώνη με τα εκρηκτικά που φορούσε, ν' αποτελεί πρώτο θέμα σε όλα τα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η μετάδοση του τρόμου και η δημιουργία του αισθήματος του φόβου στην κοινή γνώμη, με τους κατοίκους των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών να ζουν καθημερινά με την αγωνία ότι αποτελούν εν δυνάμει στόχο των βομβιστών αυτοκτονίας, είναι το ύστατο όπλο του 1515 στον «πόλεμο κατά των απίστων», ο οποίος και οι ίδιοι οι ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους γνωρί­ζουν πως είναι χαμένος.

Την ίδια στιγμή, η απειλή του Ισλαμικού Κρά­τους "τροφοδοτεί" τη ρητορική των ακροδεξι­ών οι οποίοι έχουν στηρίξει ένα σημαντικό πο­σοστό της προπαγάνδας τους εναντίον του ευ­ρωπαϊκού οικοδομήματος, στους «κινδύνους που εγκυμονεί για την ασφάλεια της Ευρώπης, η μεταναστευτική κρίση και οι ανεξέλεγκτες ροές στη Μεσόγειο» .

ΚωνσταντινούποληεπίθεσητραυματίεςISISστρατηγικήIssue: 1923Issue date: 30-06-2016Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα