Ανάμεσα σε Τραμπ, Ομπάμα και Ευρωπαίους

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Προβληματισμό προκαλεί στο κυβερνητικό επιτελείο το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, λίγα ει­κοσιτετράωρα πριν από την επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, την οποία η κυβέρνηση αναδεικνύει ως υποστηρικτική στην υπόθεση των ελληνικών διεκδικήσεων για τη ρύθμιση του χρέους και όχι μόνο.

Το Μαξίμου έχει δείξει το τελευταίο διάστημα να επενδύει στην επίσκε­ψη Ομπάμα, παρά το γεγονός ό­τι αυτή πραγματοποιείται στη λήξη της θητείας του, καθώς θεωρείται

ότι έως το τέλος του χρόνου, οπότε παραδίδεται η σκυ­τάλη στον νέο πρόεδρο, η διοίκηση του απερ­χόμενου προέδρου μπορεί να εκπέμψει τις δια­θέσεις του αμερικανικού συστήματος προς την πλευρά του Βερολίνου.

Λίγες ώρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης στις ΗΠΑ ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμιζε τη σημασία της επίσκεψης: «Η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα είναι ακόμα ένα σημαντικό μήνυμα στήριξης στην προσπάθεια της χώρας αφενός να βγει από την ατραπό της κρίσης και αφετέρου να συνεχίσει να παίζει έ­ναν σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή».

Με άλλα λόγια, μέσω της επίσκεψης Ομπάμα η κυβέρνηση έδειξε να ποντάρει περισσότερο στο ενδεχόμενο επικράτησης των Δημο­κρατικών. Η εκλογή Τραμπ, ωστόσο, η οποία προκάλεσε διεθνές σοκ, φάνηκε να ανατρέπει τις εντυπώσεις ως προς τη σημασία της και τη βαρύτητά της.

Η αντίδραση του Μαξίμου ήταν ότι δεν αλ­λάζει τίποτε, διότι υπάρχει συνέχεια στην αμερικανική διοίκηση και τον τρόπο που χειρίζεται τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ειδικότερα, το Μαξίμου σχολίασε ότι δεν αιφνιδιάστηκε α­πό το αποτέλεσμα, ότι η επίσκεψη Ομπάμα έχει «τεράστια σημασία» με δεδομένο το χρονοδιά­γραμμα για τη δεύτερη αξιολόγηση και το χρέ­ος και ότι «παραμένει μεγάλη η σημασία που αποδίδει η αμερικάνικη εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα» και «δεν διαφαίνεται να προκύπτει ασυνέχεια τουλάχιστον ως προς αυτό το πε­δίο».

Και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τη δήλωσή του θέλησε να διασκεδάσει την αίσθηση αβεβαιότητας περί τα ελληνικά συμ­φέροντα μετά την εκλογή Τραμπ, να δώσει το μήνυμα της συνέχειας και να δηλώσει με τη σειρά του ότι η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα: «Ως ελληνική κυ­βέρνηση έχουμε συστηματικές σχέσεις και με τα δύο κόμματα, το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό. Είχαμε, για θέματα της περιοχής, συζήτηση με το επιτελείο του κυρίου Τραμπ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η ελληνική κυ­βέρνηση και κάθε ελληνική κυβέρνηση είχε πά­ντα καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τον αμερικα­νικό λαό. Συνεχίζουμε να έχουμε πολύ καλές πολιτικές σχέσεις».

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση καλείται να αποτιμήσει περαιτέρω το αποτέλεσμα, το πώς αυτό επιδρά στα ελληνικά συμφέ­ροντα σε μια στιγμή που εκπέμπεται κυβερνη­τική αισιοδοξία πως κάποια πράγματα δείχνουν να έχουν δρομολογηθεί.

Την κυβερνητική αισιοδοξία ενίσχυσε και η στάση Σόιμπλε στο πρόσφατο Eurogroup, η οποία επισημάνθηκε από τον κυβερνητικό εκ­πρόσωπο στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Ο κ. Σόιμπλε για πρώτη φορά απο­δέχθηκε ότι θα πρέπει να ανοίξει ήδη η συζή­τηση στις 5 του Δεκέμβρη, με θέμα τα βραχυ­πρόθεσμα μέτρα του ελληνικού χρέους».

Ωστόσο η κυβερνητική γραμμή φαίνεται να αναδιατυπώνεται με βάση τα όσα είχε δηλώ­σει πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ότι δηλαδή πρόκειται για συζήτηση που θα έχει διάρκεια. Είναι ενδει­κτική η σχετική αναφορά του Δημήτρη Τζανακόπουλου πως «η συζήτηση για το χρέος δεν εί­ναι μια συζήτηση η οποία μπορεί να λήξει μέσα σε μια μέρα», αλλά «είναι μια συζήτηση η οποία θα είναι διαρκής».

Ο ίδιος παρουσίασε τη βασική αλληλουχία των άμεσων σταδίων της διαπραγμάτευσης, στα οποία είναι βασισμένος ο κυβερνητικός σχεδιασμός, ως εξής: «Ο βασικός μας στόχος είναι να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολό­γηση, να εκκινήσει η συζήτηση για το χρέος, να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στο Eurogroup της 5ης του Δεκέμβρη και αυτό να οδηγήσει τη χώρα στην ένταξη, στο πρόγραμ­μα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ Μια τέτοια προοπτική ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο δε­καετίας και σταθεροποιεί πλήρως την ελληνική οικονομία».

ΗΠΑΝτόναλντ ΤραμπΜπαράκ ΟμπάμαΕυρώπηΔημήτρης ΤζανακόπουλοςΚυβέρνησηΟΗΕIssue: 1942Issue date: 10-11-2016Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα