Αλαλούμ με τα διόδια – «Μπαλάκι» οι ευθύνες

ΕΛΛAΔΑ

Πόλεμος ανακοινώσεων για τη μη ελεύθερη διέλευση των πολιτών από τα διόδια ανήμερα των εκλογών. Τι λέει το ΥΠ.ΕΣ, τι απαντούν οι κοινοπραξίες των αυτοκινητοδρόμων. Καταγγελίες Λαφαζάνη, Κουτσούμπα, «απαράδεκτη εξέλιξη» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κουτσούμπας: Δεν τηρήθηκε η συμφωνία

Πρώτος κατήγγειλε το πρόβλημα για τη μη ελέυθερη διέλευση των ψηφοφόρων από τα διόδια ο ΓΓ

του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του τόνισε ότι υπήρχε συμφωνία για να παραμείνουν σήμερα ανοιχτά τα διόδια, αλλά αυτή η συμφωνία δεν τηρήθηκε.

Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα, είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας «από την απόφαση που έχει ληφθεί για να είναι ανοιχτά τα διόδια, σήμερα τουλάχιστον, αντίθετα ερχόμενος από τη Λειβαδιά, είδα ουρές ανθρώπων να πληρώνουν στα διόδια, δεν μπορεί ο λαός μας ακόμη και σήμερα να πληρώνει χαράτσια στους εθνικούς δρόμους που άλλωστε έπρεπε να είναι λαϊκή περιουσία» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Λαφαζάνης: Ντροπή και εμπαιγμός των πολιτών

Ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατήγγειλε επίσης το περιστατικό, κάνοντας το ακόλουθο σχόλιο:

«Αποτελεί ντροπή και εμπαιγμό των πολιτών ότι η κυβέρνηση με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν εξασφάλισαν την ελεύθερη διέλευση των αυτοκινήτων από τα διόδια, προκειμένου να διευκολύνουν την μετακίνηση των πολιτών για να ψηφίσουν. Προφανώς Κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν ενδιαφέρονται να ψηφίσουν οι πιο φτωχοί πολίτες, αφού είναι τα μεγάλα θύματα των μνημονίων τους».

H απάντηση του ΥΠ.ΕΣ

Το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωση του διευκρινίζει ότι εστάλη έγγραφο προς το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, αλλά δεν έλαβαν ποτέ απάντηση, οπότε...

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ έχει ως εξής:

"Το Υπουργείο Εσωτερικών με έγγραφο που απέστειλε στις 29 Αυγούστου 2015 προς το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, αιτήθηκε τη διαμεσολάβησή του, προκειμένου να ισχύσει για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου ό,τι ίσχυσε και στο Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου σχετικά με την ελεύθερη διέλευση των ψηφοφόρων από τα διόδια.

Ωστόσο το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έλαβε καμία απάντηση, στο αίτημά του, για την ελεύθερη διέλευση των εκλογέων από τους σταθμούς διοδίων της χώρας".

Τι λένε οι εταιρείες για το θέμα των διοδίων

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη εξέλιξη

«Η μη αποδοχή του αιτήματος από την πλευρά των εταιριών για ελεύθερη διέλευση των πολιτών από τα διόδια είναι μια απαράδεκτη εξέλιξη που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Αυτό που ίσχυσε στο δημοψήφισμα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πρέπει να ισχύει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Το δικαίωμα των πολιτών στις μετακινήσεις, ειδικά την κορυφαία ημέρα έκφρασης της δημοκρατίας, είναι αδιαπραγμάτευτο» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Τι λένε οι κοινοπραξίες των αυτοκινητοδρόμων

Η δωρεάν διέλευση των διοδίων, λόγω των εκλογών, δεν προβλέπεται απο τις συμβάσεις παραχώρησης και το κόστος θα έπρεπε να καλύψει το κράτος, ήταν η απάντηση των κοινοπραξιών των αυτοκινητόδρομων στο αίτημα της διακομματικής επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών για δωρεάν διέλευση των διοδίων σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εταιρείες αναμένουν ακόμη την αποπληρωμή των διελεύσεων από τους αυτοκινητόδρομους και τη γέφυρα Ρίου - Αντιρίου την ημέρα του δημοψηφίσματος, τις οποίες εκτιμούν σε εκατομμύρια ευρώ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών έκρινε ως ασύμφορη την όποια συμφωνία για εκ νέου ελεύθερη διέλευση, καθώς θα διπλασιαζόταν το κόστος που θα καλείτο να καταβάλλει το κράτος για δυο πλέον εκλογικές διαδικασίες -του δημοψηφίσματος και τη σημερινή.

Χριστοδουλάκης: Κάνω έκκληση να απελευθερωθούν τα διόδια

Στο θέμα που προέκυψε με τη διέλευση πολιτών από τους σταθμούς διοδίων αναφέρθηκε το μεσημέρι από τα Χανιά ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης.

«Το υπουργείο Εσωτερικών είχε ζητήσει να υπάρξει η ίδια κατάργηση των διοδίων που επικράτησε και στο δημοψήφισμα λόγω της δυσκολίας των πολιτών με τα κάπιταλ κοντρόλς. Και αμέσως η αρμόδια γενική γραμματεία δημοσίων έργων έστειλε επιστολή σε αυτούς που διαχειρίζονται τα διόδια να επιδείξουν την ίδια ανοχή και σήμερα. Με λύπη διαπίστωσα ότι αυτό δεν συνέβη παρά τις προσδοκίες περί του αντιθέτου», αναφέρει ο Ν. Χριστοδουλάκης στη δήλωσή του και κάνει έκκληση να απελευθερωθούν τα διόδια έστω κατά την επιστροφή των ψηφοφόρων:

« Για αυτό ήθελα να κάνω έκκληση να απελευθερωθούν τα διόδια έστω και κατά την επιστροφή έτσι ώστε να διευκολυνθεί κατά το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ο ψηφοφόρος να ασκήσει ανεμπόδιστα και αγόγγυστα το εκλογικό του δικαίωμα».

Ψάχνει λύση η Θάνου

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου έχει ήδη δώσει εντολή στα συναρμόδια υπουργεία να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα, τουλάχιστον μέχρι την επιστροφή των εκλογέων.

διόδιακαταγγελίεςμη ελεύθερη διέλευσηΥΠΕΣΣΥΡΙΖΑΚΚΕΛΑΕΘάνουαυτοκινητόδρομοιεκλογές 2015Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα