Αύξηση του χρόνου ασφαλιστικής κάλυψης για όσους κάνουν επίσχεση εργασίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όσοι κάνουν χρήση του μέτρου της επίσχεσης εργασίας θα καλύπτονται εφεξής για παροχές και για σύνταξη, για χρονικό διάστημα πέντε μηνών.

Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τάσος Πετρόπουλος αποδέχτηκε σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) και έτσι αναμένεται να επεκταθεί το χρονικό διάστημα ασφαλιστικής κάλυψης από τον ένα μήνα που είναι έως τώρα, στους πέντε. Επίσης τα αρμόδια όργανα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ),

αποκτούν το δικαίωμα να ελέγχουν το κύρος της επίσχεσης, χωρίς να χρειάζεται να η τελεσίδικη κρίση των αρμόδιων δικαστηρίων. Επίσης, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα πρέπει να δέχονται αυτόματα το νέο, αυξημένο χρονικό διάστημα της ασφαλιστικής κάλυψης.

Εννοείται πως εάν ο εργαζόμενος εξασφάλισε δικαστική απόφαση που του παρέχει το δικαίωμα να έχει νόμιμο χρόνο επίσχεσης εργασίας, που να είναι μεγαλύτερος των πέντε μηνών, τότε θα ακολουθείται η συγκεκριμένη απόφαση.

Σημειώνεται ότι η γνωμοδότηση του ΝΣΚ στηρίχθηκε σε ανάλογη απόφαση του Εφετείου της Θεσσαλίας το 2003. Στην γνωμοδότηση ξεκαθαρίζεται ότι τα όργανα του ΕΦΚΑ οφείλουν για το 5άμηνο να βεβαιώνουν χωρίς προσκόμματα τον χρόνο ασφάλισης με βάση το ασφαλιστικό καθεστώς που αντιστοιχεί στην ειδικότητα του εκάστοτε εργαζόμενου. Για παράδειγμα ο χρόνος ασφάλισης βεβαιώνεται χωρίς να εξαρτώνται από την τυχόν προσφυγή εργοδότη και μισθωτού στα πολιτικά δικαστήρια. Για όσους υπάγονται στον Κώδικα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, ο χρόνος της επίσχεσης θεωρείται χρόνος που διανύθηκε στην ασφάλιση των βαρέων και βεβαιώνεται ως τέτοιος.

ΕργασίαΤάσος ΠετρόπουλοςΑσφαλιστικόχρόνοςσύνταξηΕΦΚΑHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα