FT: Τα πέντε λάθη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να οδηγήσουν εκτός ευρώ

ΠΟΛΙΤΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρά το γεγονός ότι πολλές από τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης έχουν την οικονομική λογική με το μέρος τους, η κυβέρνηση βρίσκεται μακριά από το στόχο να αποκαταστήσει τη δυναμική στην ελληνική οικονομία. Ως αποτέλεσμα, τόσο η Ελλάδα όσο και ευρωπαίοι εταίροι της κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο ακόμη και στο μοναδικό πράγμα που συμφωνούν, την διατήρηση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Σύμφωνα με άρθρο του Mohamed El-Erian στους

Financial Times, αυτό συμβαίνει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει πέντε λάθη τα οποία δείχνουν και τι πρέπει να γίνει στο άμεσο μέλλον.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη με ένα μανιφέστο το οποίο περιλαμβάνει τον περιορισμό της έντονης λιτότητας, οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την οικονομία και την ελάφρυνση του χρέους που υπονομεύει τις προσπάθειες για ανάπτυξη και εμποδίζει τις επενδύσεις.

Αλλά η προσπάθεια να μετατραπούν οι προθέσεις σε ενέργειες «σκάλωσαν» σε πέντε θέματα, στα οποία η νεοεκλεγμένη και άπειρη κυβέρνηση χειρίστηκε με λάθος τρόπο.

Επέλεξε να διαπραγματευθεί με τους εταίρους και συγκεκριμένα με τη Γερμανία, με ένα συγκρουσιακό τρόπο.Εξοργισμένοι από την αδιαλλαξία των ευρωπαίων, κατέληξαν να πολιτικοποιήσουν αυτό που θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο τεχνοκρατικών και εξειδικευμένων οικονομικών διαπραγματεύσεων. Οποιαδήποτε πιθανή επίτευξη συμφωνίας υπονομεύθηκε από θορυβώδεις πολιτικές κατηγορίες. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ήταν δύσκολο να διαμορφωθεί θετικό κλίμα στην οικονομία. Η Αθήνα έχει λίγους συμμάχους στην Ευρώπη, οι χώρες της περιφέρειας με μεγάλα χρέη, όπως Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία έχουν κρατήσει αποστάσεις από την Ελλάδα. Αυτό αντανακλά και την «απειλή» που αντιμετωπίζει η Ισπανία να κερδίσουν τις εκλογές οι Podemos.Η Ελλάδα δεν έχει αξιόπιστο plan b. Δεν θέλει να φύγει από την ευρωζώνη, είναι δύσκολο να εξασφαλίσει άλλες πηγές χρηματοδότησης και δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς εξωτερική οικονομική ενίσχυση.Αντίθετα από την προσπάθεια να επικεντρώσει στις διαπραγματεύσεις, οι Έλληνες πολιτικοί φαίνεται να έχουν κολλήσει στην κινούμενη άμμο κάποιων αμφιλεγόμενων μικροοικονομικών μέτρων.

Όσο αυτά τα λάθη συνεχίζουν να κυριαρχούν, τόσο θα μεγαλώνει το ρίσκο για την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους ότι μπορεί να χαθεί ο έλεγχος στα οικονομικά της χώρας. Ήδη έχει παρατηρηθεί μεγάλη απώλεια καταθέσεων από τις τράπεζες που στερούν το οξυγόνο από μία οικονομία που έχει ανάγκη από αέρα και αυξάνουν την εξάρτηση της χώρας από τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Είναι ώρα για την Ελλάδα να σκεφτεί λιγότερο την ουσία και περισσότερο τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους. Είναι ώρα να ρίξει τους τόνους της πολιτικής ρητορικής και να διαμορφώσει βάσεις για τεχνοκρατικές διαπραγματεύσεις και να ξεκινήσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Μία τέτοια αλλαγή πορείας θα μειώσει την πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να καταλήξει με μία άτακτη έξοδο από το ευρώ. Είναι ήδη πολύ αργά για να περιοριστεί στο μηδέν η πιθανότητα, έτσι η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται ένα σχέδιο Β για τη ζωή εκτός ευρώ που θα εφαρμοστεί μόνο εάν δεν λειτουργήσει το σχέδιο Α.

Financial TimesFTΕλλάδα ευρώλάθη κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΣΥΡΙΖΑΕυρωζώνη
Keywords
Τυχαία Θέματα