7η Γιορτή Φιστικιού Αίγινας: Όλη η Αίγινα μια μεγάλη έκθεση έργων Τέχνης γνωστών καλλιτεχνών

ΕΛΛAΔΑ

Σημαντικοί εικαστικοί που εμπνέονται από την Αίγινα, κεραμίστες οι οποίοι επέλεξαν το νησί ως τόπο κατοικίας και δημιουργίας, καθώς και διεθνώς αναγνωρισμένοι σεφ, πλαισιώνουν και φέτος το διάσημο προϊόν της Αίγινας, στην 7η Γιορτή Φιστικιού που διοργανώνεται από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2015.

Πυρήνας της Γιορτής είναι η εμπορική έκθεση κατά μήκος του παραλιακού μετώπου του λιμανιού, όπου ο επισκέπτης θα βρει

φρεσκοψημένο φιστίκι νέας σοδειάς και παράγωγα του φιστικιού, όπως γλυκό κουταλιού, παστέλια και πολλών ειδών γλυκά από φιστίκι, ποτά και καλλυντικά από έλαιο φιστικιού, κεραμικά -έργα γνωστών κεραμιστών- τυροκομικά προϊόντα Αίγινας και μυρωδικά από τη γη του νησιού, καθώς και άλλα προϊόντα που παρασκευάζονται στην Αίγινα.

Η Αίγινα ωστόσο δεν είναι μόνο η πατρίδα του νοστιμότερου φιστικιού στον κόσμο. Είναι και τόπος έμπνευσης και δημιουργίας σημαντικών ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης, χάρη στη μακρά πολιτιστική της παράδοση από αρχαιοτάτων χρόνων και το λαμπερό της φως. Οι επισκέπτες της 7ης Γιορτής Φιστικιού συνεπώς θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν έκθεση φωτογραφίας του αείμνηστου Γιάννη Μαϊλλη,βραβευμένου φωτογράφου –δικηγόρου «Η Αίγινα με τον φακό του Γιάννη Μαϊλλη», έκθεση ζωγραφικής του Παύλου Σάμιου, με τίτλο «Τα καφενεία», έκθεση γνωστών κεραμιστών στην ψαραγορά της Αίγινας, καθώς και έργα γνωστών ζωγράφων, γλυπτών και κεραμιστών εκτεθειμένα σε καταστήματα στα σοκάκια της Αίγινας.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η έκθεση «Πόρτες» στον Πύργο του Μάρκελλου, όπου συμμετέχουν με έργα τους οι: Παύλος Σάμιος, Γιώργος Χατζημιχάλης, Κύριλλος Σαρρής, Κατερίνα Γιάννακα, Νεκτάριος Κοντοβράκης, Ειρήνη Βουρλούμη, Αλίνα Μάτσα,ΜατίλνταΝαχμία, Πωλ Γουόκερ, Αλέκος Σπανούδης, Μαρία Κοπανίτσα, Μάνος Ριζοδήμος, Νίκος Κασκούρας,Σίσυ Βαμβακά και Σταύρος Ιωάννου.

Η συμπλήρωση 30 χρόνων από το κλείσιμο των Φυλακών της Αίγινας από τη Μελίνα Μερκούρη αποτελεί το έναυσμα μιας εικαστικής δράσης των Κώστα Βαρώτσου, Βένιας Δημητρακοπούλου και Δανάης Στράτου, με τίτλο «Επιφυλακή», στο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ, το πρώτο κτίριο του Ιωάννη Καποδίστρια όπου στεγάστηκαν επί σειρά ετών οι Φυλακές και από το 1985 παραμένει κλειστό και αναξιοποίητο. Στο πλαίσιο ωστόσο της 7ης Γιορτής Φιστικιού οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε όλα τα Καποδιστριακά Κτίρια και τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού.

Η τελετή έναρξης,ένα θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Φιστίκι από σόι», το βράδυ της Παρασκευής, 25 Σεπτεμβρίου, στην Παραλία της Αίγινας, θα σημάνει το ξεκίνημα της Γιορτής, αν και τα εγκαίνια των πλειονότητας των εικαστικών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν από την Πέμπτη.

Η αυλαία της 7ης Γιορτής Φιστικιού θα πέσει το βράδυ της Κυριακής με τη Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος η οποία θα παρελάσει παιανίζοντας κατά μήκος της Παραλίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ (ΑΠΟΓΕΥΜΑ)

18:00 ΛΙΜΑΝΙ ΑΙΓΙΝΑΣ: Άνοιγμα περιπτέρων εμπορικής έκθεσης.

19:00 ΠΥΡΓΟΣ ΜΑΡΚΕΛΛΟΥ: «Καλλιτεχνικές δημιουργίες και παιχνίδια στη Φιστικούπολη». Ανοίγουμε την Παιδική Ψυχαγωγία με bowling, φιδάκι, σαπουνόφουσκες, θεατρικό μακιγιάζ προσώπου, εκπαιδευτικά παιχνίδια, κατασκευές. Οι δράσεις υποστηρίζονται από το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Αίγινας. Παράλληλα ένα «Εργαστήρι κατασκευής φαναριών» για να φωτίσουμε τη Φιστικούπολή μας.

20:00 ΠΥΡΓΟΣ ΜΑΡΚΕΛΛΟΥ: «Τα δικά μας κανάτια». Εγκαίνια της παιδικής εικαστικής έκθεσης. Οι μαθητές 15 σχολείων της Αίγινας διακόσμησαν το δικό τους κανάτι. 15 κανάτια σας περιμένουν να σας «ξεδιψάσουν» με τη δροσιά της παιδικής ματιάς. Επιμέλεια: Αρχοντούλα Γεωργοπούλου.

19:00 ΑΥΛΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ: «Σκαλίζοντας την Πέτρα», εγκαίνια έκθεσης. Ο Παναγιώτης Μαρίνης και οι μαθητές του σας κάνουν το τραπέζι. Ώρες έκθεσης: καθημερινά 10:30-13:30, 18:00-21:00

20:30 ΨΑΡΑΓΟΡΑ: «Οι κεραμίστες της Αίγινας εκθέτουν για 2η χρονιά στην Ψαραγορά», εγκαίνια έκθεσης. Επιμέλεια: Βάσω Καλουδιώτη (ΕΓΙΝΑ-ΑΙΓΙΝΑ). Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 20:30-23:30.

20:30 ΠΥΡΓΟΣ ΜΑΡΚΕΛΛΟΥ: Ανάβουμε τα φαναράκια μας στην Φιστικούπολη.

21:00 ΑΥΛΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ: Συναυλία Ορχήστρας Παραδοσιακών Οργάνων της Σχολής «Άγιος Νεκτάριος».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ (ΠΡΩΙ)

10:00 ΛΙΜΑΝΙ ΑΙΓΙΝΑΣ: Άνοιγμα περιπτέρων εμπορικής έκθεσης.

10:00 ΛΙΜΑΝΙ ΑΙΓΙΝΑΣ: «Η μέρα των μαθητών». Επίσκεψη των μαθητών στους χώρους του Φεστιβάλ (εμπορική έκθεση, εικαστικές εκθέσεις) καθώς και στον Πύργο του Μάρκελλου με «Καλλιτεχνικές δημιουργίες και παιχνίδια στη Φιστικούπολη».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ (ΑΠΟΓΕΥΜΑ)

18:00 ΛΙΜΑΝΙ ΑΙΓΙΝΑΣ: Άνοιγμα περιπτέρων εμπορικής έκθεσης.

18:00 - 19:30 ΠΥΡΓΟΣ ΜΑΡΚΕΛΛΟΥ: «Καλλιτεχνικές δημιουργίες και παιχνίδια στη Φιστικούπολη».

18:30 «Μικρά μουσικά δρώμενα» σε διάφορα σημεία της πόλης σε συνδυασμό με την έκθεση «Στους δρόμους της Αίγινας» από τη Φιλαρμονική «Μούσα» και την Πολυφωνική Χορωδία Αίγινας.

19:00 ΠΥΡΓΟΣ ΜΑΡΚΕΛΛΟΥ: «Πόρτες», εγκαίνια εικαστικής έκθεσης. Συμμετέχουν: Παύλος Σάμιος – Γιώργος Χατζημιχάλης – Κύριλλος Σαρρής – Κατερίνα Γιάννακα – Νεκτάριος Κοντοβράκης – Ειρήνη Βουρλούμη – Αλίνα Μάτσα – Ματίλντα Ναχμία – Πωλ Γουόκερ – Αλέκος Σπανούδης – Νίκος Φλώρος – Μαρία Κοπανίτσα – Μάνος Ριζοδήμος – Νίκος Κασκούρας – Μαγδαληνή Παπανικολοπούλου – Σίσυ Βαμβακά – Σταύρος Ιωάννου. Επιμέλεια: Βάσω Καλουδιώτη. Διάρκεια έκθεσης 18/09-20/09. Ώρες λειτουργίας: 10:00-22:00.

19:00 ΑΥΛΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ: «Η Αίγινα του Βουνού» παρουσίαση του βιβλίου της Άντζης Ζησιμάτου-Δρούλια με τα άρθρα της που δημοσιεύτηκαν στην τοπική εφημερίδα Αιγινήτικα Νέα. Το βιβλίο παρουσιάζει ο εκπαιδευτικός Γιώργος Μπήτρος.

20:00 ΛΙΜΑΝΙ ΑΙΓΙΝΑΣ: Εγκαίνια εμπορικής έκθεσης.

20:30 ΛΙΜΑΝΙ ΑΙΓΙΝΑΣ: Γιορτή έναρξης Φεστιβάλ. Θεατρικό δρώμενο «Φιστίκι από σόι». Επιμέλεια: Ευαγγελία Ρεκλείτη, Γιώργος Μπήτρος.

22:00 ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ: «Επιφυλακή», εικαστική δράση των Κώστα Βαρώτσου, Δανάης Στράτου και Βένιας Δημητρακοπούλου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από το κλείσιμο των φυλακών. Επιμέλεια: Γιώργος Καλόφωνος.

22:30 ΛΙΜΑΝΙ ΑΙΓΙΝΑΣ (ΠΑΛΑΙΑ ΠΡΟΒΛΗΤΑ): Συναυλία με το νεανικό συγκρότημα Funky Nouse.

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ (ΠΡΩΙ)

10:00 ΛΙΜΑΝΙ ΑΙΓΙΝΑΣ: Άνοιγμα περιπτέρων εμπορικής έκθεσης.

10:00 ΠΥΡΓΟΣ ΜΑΡΚΕΛΛΟΥ: «Καλλιτεχνικές δημιουργίες και παιχνίδια στη Φιστικούπολη».

11:00 ΠΥΡΓΟΣ ΜΑΡΚΕΛΛΟΥ: Τουρνουά σκακιού, διοργάνωση Μορφωτικός Σύλλογος Αίγινας ο «Ιωάννης Καποδίστριας».

11:00 ΛΕΟΥΣΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ: Αγροτικά Σεμινάρια. Θα αναπτυχθούν θέματα καλλιέργειας φιστικιάς καθώς και άλλα σημαντικά θέματα, όπως χρήση των παραγώγων αποφλοίωσης φιστικιάς στις καλλιέργειες και επιπτώσεις του νερού άρδευσης στην καλλιέργεια και στο έδαφος. Διοργάνωση: Αγροτικός Σύλλογος Αίγινας.

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ (ΑΠΟΓΕΥΜΑ)

17:00 ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ: Πρωτάθλημα πινγκ-πονγκ, διοργάνωση Μορφωτικός Σύλλογος Αίγινας ο «Ιωάννης Καποδίστριας».

18:00 ΛΙΜΑΝΙ ΑΙΓΙΝΑΣ: Άνοιγμα περιπτέρων εμπορικής έκθεσης.

18:00 ΠΥΡΓΟΣ ΜΑΡΚΕΛΛΟΥ: «Καλλιτεχνικές δημιουργίες και παιχνίδια στη Φιστικούπολη».

18:00 ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ: Ξενάγηση στα Καποδιστριακά κτίρια από τον ιστορικό Αλέξη Κράους.

18:30 «Μικρά μουσικά δρώμενα» σε διάφορα σημεία της πόλης σε συνδυασμό με την έκθεση «Στους δρόμους της Αίγινας» από την Πολυφωνική Χορωδία Αίγινας.

19:30 ΛΙΜΑΝΙ ΑΙΓΙΝΑΣ (ΠΑΛΑΙΑ ΠΡΟΒΛΗΤΑ): «Φιστικόπιτα Αιγίνης». Παρουσίαση: Ολυμπιακή Ομάδα Γαστρονομίας από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων και Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδος, υπό την επίβλεψη του σεφ ζαχαροπλαστικής/καθηγητή Τάσου Πρωτοψάλτη.

19:30 ΠΥΡΓΟΣ ΜΑΡΚΕΛΛΟΥ: «Το λουκούμι με φιστίκι και άλλα παραμύθια». Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από την προφορική μας παράδοση. Αφήγηση: Ταξιάρχης Μπεληγιάννης, μουσική συνοδεία Alexander Spitzing.

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ (ΠΡΩΙ)

9:00 ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ: Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Κολώνας.

10:00 ΛΙΜΑΝΙ ΑΙΓΙΝΑΣ: Άνοιγμα περιπτέρων εμπορικής έκθεσης.

10:00 ΠΥΡΓΟΣ ΜΑΡΚΕΛΛΟΥ: «Καλλιτεχνικές δημιουργίες και παιχνίδια στη Φιστικούπολη».

11:00 ΠΥΡΓΟΣ ΜΑΡΚΕΛΛΟΥ: «Ο γύρος του κόσμου… με ένα φιστίκι». Θεατρικό παιχνίδι με την Έλενα Φουντούκη και τη Μαριάνθη Δημητρούλη.

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ (ΑΠΟΓΕΥΜΑ)

18:00 ΛΙΜΑΝΙ ΑΙΓΙΝΑΣ: Άνοιγμα περιπτέρων εμπορικής έκθεσης.

18:30 «Μικρά μουσικά δρώμενα» σε διάφορα σημεία της πόλης σε συνδυασμό με την έκθεση «Στους δρόμους της Αίγινας» από την Πολυφωνική Χορωδία Αίγινας.

19:30 ΛΙΜΑΝΙ ΑΙΓΙΝΑΣ (ΠΑΛΑΙΑ ΠΡΟΒΛΗΤΑ): «Οι Αιγινήτες σεφ εμπνέονται από την παράδοση της Αίγινας». Επιμέλεια – παρουσίαση Γιώργος Μπήτρος, εκπαιδευτικός.

21:00 ΛΙΜΑΝΙ ΑΙΓΙΝΑΣ: Η Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος σηματοδοτεί τη λήξη της 7ης Γιορτής Φιστικιού Αίγινας.

21:30 ΑΥΛΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ: «Η Αίγινα στο Σινεμά» 1. Αποσπάσματα από τις ταινίες που αποτυπώνουν κινηματογραφικά την Αίγινα. 2. Κινηματογραφικά αρχεία - ντοκυμαντέρ - από τα αρχεία της ΕΡΤ για την Αίγινα. Επιμέλεια Ανέστης Κορνέζος.

γιορτήφιστίκιΑίγιναπρόγραμμαεκδηλώσειςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα