«Το Curiosity πέτυχε το τζακπότ»

20:14 16/1/2013 - Πηγή: Neolaia

Το «Curiosity» της NASA, που εδώ και λίγο καιρό περιπλανιέται και μελετά το έδαφος του πλανήτη Άρη, έκανε μια νέα σημαντική ανακάλυψη.

Το ρομποτικό όχημα – εργαστήριο, εισήλθε σε μια νέα περιοχή του κρατήρα Γκέιλ και εντόπισε νέες ενδείξεις ότι κάποτε υπήρχαν μεγάλες ποσότητες νερού στον κόκκινο πλανήτη.

Πιο συγκεκριμένα, το ρόβερ εντόπισε στο έδαφος φλέβες πετρωμάτων γεμάτες ορυκτά και

σφαιρίδια από ένυδρο θειικό ασβέστιο ή γύψο, τα οποία στη Γη σχηματίζονται με την κυκλοφορία του νερού μέσα από τις ρωγμές των βράχων.

Έτσι, από τις ενδείξεις αυτές, οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι κάποτε ο πυθμένας του συγκεκριμένου κρατήρα ήταν καλυμμένος με νερό, ενώ όπως δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής Τζον Γκρότζινγκερ «το ρόβερ πέτυχε το τζακπότ».

Άλλωστε, η εικαζόμενη ύπαρξη μιας γαλήνιας λίμνης στο βάθος του κρατήρα εξάπτει περαιτέρω το επιστημονικό ενδιαφέρον, αφού ένα τέτοιο φυσικό περιβάλλον θα αποτελούσε κάποτε τις κατάλληλες συνθήκες για την ύπαρξη αρχαίας αρειανής ζωής, ίχνη της οποίας με την μορφή οργανικής ύλης ίσως υπάρχουν ακόμα.

Ωστόσο αυτό θα διαπιστωθεί όταν σε λίγες εβδομάδες το ρόβερ ξεκινήσει να κάνει γεωτρήσεις με το ειδικό όργανό του.

Στόχος των γεωτρήσεων αποτελεί μία περιοχή του εδάφους που περιέχει ποικιλία πετρωμάτων, πολλά από τους οποία φαίνεται να βρίσκονταν κάποτε σε υδάτινο περιβάλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα