Καταθλιπτικός Αλκοολισμός | «Αλκοόλ και Κατάθλιψη»

20:47 3/8/2012 - Πηγή: Neolaia

Το αλκοόλ μπορεί να παράγει μια στιγμιαία ευχάριστη και χαλαρή κατάσταση του νου. Ωστόσο, προβλήματα αλκοόλ και κατάθλιψης συχνά εμφανίζονται μαζί. Είναι πιο ακριβές να πούμε ότι το αλκοόλ συμβάλλει στην ανάπτυξη της κατάθλιψης. Έως 40 τοις εκατό των ανθρώπων που πίνουν έχουν βαριά συμπτώματα που μοιάζουν με καταθλιπτική ασθένεια. Περίπου 5 έως 10 τοις εκατό των ατόμων με κατάθλιψη καταναλώνουν υπερβολικά ποσά αλκοόλ.

Οι άνθρωποι στρέφονται συχνά στο αλκοόλ με την πεποίθηση ότι έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα συμπτώματα της μειωμένης διάθεσης. Τι αποτυγχάνουν να συνειδητοποιήσουν

είναι ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Τα αισθήματα ευφορίας που παράγονται από το αλκοόλ, αντικαθιστώνται σύντομα από αισθήσεις της υπνηλία, ευερεθιστότητας και παραφοράς. Όσο η κατανάλωση συνεχίζεται, ο κινητικός συντονισμός και η ισορροπία μπορεί να διαταραχθούν. Ο πότης μπορεί να αισθάνεται σύγχυση και αποπροσανατολισμό και να χάσει κάθε αίσθηση του ορθολογισμού. Στο τέλος, η επιθυμία για ύπνο θα αντικαταστήσει όλα τα άλλα.

Εάν ένας πότης δεν έχει βιώσει ποτέ προβλήματα με το αλκοόλ, αυτός ή αυτή θα έχει την τάση να μην παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που βιώνουν προβλήματα με το αλκοόλ τόσο πριν όσο

και μετά την ηλικία των 60 ετών έχουν τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης. Έχει επίσης προταθεί ότι η ύπαρξη προγενέστερων προβλημάτων αλκοολισμού προβλέπει την εμφάνιση κατάθλιψης αργότερα στη ζωή τους.

Κατά την τελευταία δεκαετία νέες έρευνες έχουν ρίξει φως στον τρόπο με τον οποίο το αλκοόλ επηρεάζει τον εγκέφαλο, και στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επηρεάζεται από την κατάθλιψη. Είναι πλέον γνωστό ότι ορισμένα από τα συστήματα που εμπλέκονται στην παραγωγή των συμπτωμάτων της χαμηλής διάθεσης, αυξημένου άγχους, κακού ύπνου και μειωμένης όρεξης εμφανίζονται και σε κατάθλιψη και στον αλκοολισμό. Αυτή είναι μια εξήγηση του γιατί το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.

Λόγω της αρχικής ευφορίας αισθήσεις που παράγει, τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη συχνά θα στραφούν σε αλκοόλ, σε μια προσπάθεια να έχουν περισσότερο έλεγχο. Επομένως, είναι πολύ πιο πιθανό τα άτομα αυτά να αναπτύξουν μια εξάρτηση από το αλκοόλ. Επιπλέον, το ότι επηρεάζει η βαριά κατανάλωση το κεντρικό νευρικό σύστημα είναι πιθανό να είναι ακόμη πιο επιζήμια για την ευημερία των ατόμων με κατάθλιψη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αλκοόλ μπορεί να διαταράξει τις χημικές ισορροπίες στον εγκέφαλο και έτσι να προωθεί την εμφάνιση των καταθλιπτικών επεισοδίων. Για το λόγο αυτό, οι επαγγελματίες υγείας συμβουλεύουν συχνά εκείνοι που έχουν προδιάθεση για κατάθλιψη να απέχουν από το αλκοόλ τελείως.

Τέλος, μερικές φορές δεν μπορούμε να πούμε ποιο έγινε πρώτο … το σημαντικό είναι ότι όταν κάποιος έχει και τα δύο αυτά προβλήματα, όσο πιο γρήγορα θα λάβει θεραπεία, τόσο το καλύτερο. Το αθεράπευτο πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο σε μεγαλύτερα προβλήματα. Πρέπει να είστε ειλικρινής σχετικά με τα προβ

Keywords
Αναζητήσεις
αλκοολισμος καταθλιψη, αλκοολισμος και καταθλιψη
Τυχαία Θέματα