Ιατρική ΑΠΘ | Avatar και νέες τεχνολογίες στη διάθεση των φοιτητών

19:18 2/4/2012 - Πηγή: Neolaia

Με την χρήση Avatars (ανθρωπόμορφων ειδώλων) για ασθενείς, θα εκπαιδεύονται οι φοιτητές στο τμήμα της Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Συνεπώς ο σπουδαστής θα μπορεί να εξοικειώνεται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή «παίζοντας» ας το πούμε με διάφορα σενάρια. Πιο συγκεκριμένα με την χρήση ειδικού λογισμικού ο εκπαιδευόμενος θα έχει την δυνατότητα να επιλέξει τις κατάλληλες εξετάσεις οι οποίες θα πρέπει να γίνουν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένας εικονικός ασθενής.

Οι εφαρμογές

των νέων αυτών τεχνολογιών θα εισαχθούν στην εκπαίδευση των υποψηφίων γιατρών και στην Ελλάδα μέσα στους επόμενους μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η χρήση αυτών των λογισμικών, ξεκίνησε από την Μεγάλη Βρετανία και τον Καναδά. Ωστόσο από το 2008 επεκτάθηκε και στην Ιατρική Σχολή ΑΠΘ, όπου εφαρμόστηκαν πιλοτική φάση.

Δείτε τι εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής ΑΠΘ, κ. Παναγιώτης Μπαμίδης:

«Οι εικονικοί ασθενείς αναπτύσσονται ως προσομοιώσεις ή αναπαραστάσεις ατόμων που εμπλέκονται σε υγειονομικές διαδικασίες δίνοντας τη δυνατότητα σε φοιτητές Ιατρικής και νέους γιατρούς για την απόκτηση συνδυασμού γνώσης και εμπειρίας.

Με τις προσομοιώσεις αφενός οι ασθενείς δε διατρέχουν κινδύνους από πιθανά λάθη των εκπαιδευομένων, αφετέρου οι εκπαιδευόμενοι έχουν τη δυνατότητα εξερεύνησης πολλαπλών επιλογών και θεραπευτικών προσεγγίσεων, σωστών ή και εσφαλμένων, χωρίς επιπτώσεις στους πραγματικούς ασθενείς. Επιπλέον, προβλήματα όπως αυτό της λήψης του ιατρικού ιστορικού έχουν σχεδιαστεί με βάση σύγχρονες πλατφόρμες που επιτρέπουν τη διενέργεια σεναρίων μέσα από «παιχνίδια».

Οι πρώτες πιλοτικές μετρήσεις των αποτελεσμάτων δείχνουν πως αυτή η προσπάθεια έχει θετικό αντίκτυπο και ενισχύει τη μάθηση και τη θετική εκπαιδευτική/παιδαγωγική εμπειρία».

Τέλος τα ερευνητικά αποτελέσματα, από την χρήση αυτών των τεχνολογιών στην Ιατρική, θα παρουσιαστούν σε διεθνές συνέδριο με τίτλο «Πληροφορική στην Ιατρική Εκπαίδευση» το οποίο θα πραγματοποιηθεί 6 και 7 Απριλίου, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Άξιο αναφοράς είναι πως δυο ημέρες πριν από την έναρξη του συγκεκριμένου συνεδρίου, φοιτητές και καθηγητές της Ιατρικής, όπως και γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για τις νέες τεχνολογίες δημιουργίας και ανταλλαγής ιατρικού εκπαιδευτικού υλικού, που είναι στο πλαίσιο εαρινών μαθημάτων που θα πραγματοποιηθούν στο ΚΕΔΕΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα