Αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο Νομικής | 50 λεπτά ο καφές..

16:15 2/11/2012 - Πηγή: Neolaia

Το αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο Νομικής και οι αντιτιθέμενες απόψεις περί αυτού

Η Νομική Σχολή Αθηνών απέκτησε ένα ιδιόμορφο κυλικείο. Πρόκειται για ένα αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο, που στήθηκε στο χώρο όπου μέχρι πρόσφατα βρισκόταν ένα ιδιωτικό. Το τελευταίο διάστημα ο ιδιώτης είχε ξενοικιάσει το χώρο, το κυλικείο παρέμενε κλειστό και η Νομική έμοιαζε με έρημο τοπίο.

Σήμερα, όμως η σχολή έχει αποκτήσει ξανά ζωή και κίνηση. Στον εξωτερικό τοίχο του κυλικείου, βρίσκονται αφισάκια

που διαφημίζουν: «50 λεπτά ο καφές».

50 λεπτά ο καφές; Και όμως τόσο κάνει. Διότι ο σκοπός του κυλικείου, όπως υπογραμμίζουν οι συμμετέχοντες, δεν είναι κερδοσκοπικός, δεν είναι η δημιουργία επιχείρησης στη θέση της επιχείρησης. Ο καφές έχει μια πολύ χαμηλή τιμή, έτσι ώστε όλοι οι φοιτητές να μπορούν να τον απολαύσουν. Εξάλλου, η πώληση καφέδων δε βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Βεβαίως, αυτή είναι η αφορμή για να λειτουργεί το κυλικείο. Αλλά, ο πραγματικός σκοπός είναι η μετατροπή του χώρου αυτού σε έναν κοινωνικό χώρο, σε ένα σημείο συνάντησης, συνδιαλλαγής και έκφρασης.

Ο Γ. ,μέλος της Συνέλευσης του κυλικείου, ισυρίζεται: «Το κυλικείο είναι ένας τόπος κοινωνικοποίησης και κοινωνικοπολιτικής ζύμωσης. Αυτός είναι ο ρόλος του κυλικείου ανεξάρτητα απο το αν λειτουργεί με όρους επιχείρησης ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Βέβαια, το αυτοδιαχειριζόμενο εκφεύγει από τον παραδοσιακό ρόλο του κυλικείου ως επιχείρησης που λειτουργεί με το πρότυπο εργοδότης-εργαζόμενος-φοιτητής πελάτης. Ο φοιτητής δεν είναι απλώς πελάτης».

Η Μ. συμπληρώνει: «Υπάρχει μια πολιτική χροιά στον όρο «αυτοδιαχειριζόμενο». Το αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο είναι ένας χώρος όπου ο φοιτητής θα μπορεί, όποιες και αν είναι οι ανάγκες του να τις εκφράσει».

Τα σχέδια για την αξιοποίηση του κυλικείου είναι πολλά: αγορά φωτοτυπικών μηχανημάτων, προβολές ταινιών, γέμισμα των τοίχων με ζωγραφιές και άλλα διάφορα. Ήδη ετοιμάζεται το πρώτο γκράφιτι στον τοίχο. Ο Γ. που το ζωγραφίζει, λέει πως «η δημιουργία είναι πολύ ωραίο πράγμα. Το σχέδιό μου θα μεταδώσει θετική ενέργεια στα παιδιά της σχολής. Ειδικά αν γεμίσει όλος ο τοίχος με σχέδια, θα γίνει πολύ όμορφος ο χώρος. Όλοι θα θέλουν να αράζουν εδώ».

Η Συνέλευση του κυλικείου, η οποία έχει την αρμοδιότητα για ο,τιδήποτε συμβαίνει στο κυλικείο και θα πραγματοποιείται κάθε βδομάδα, είναι ανοικτή για όλους τους φοιτητές της ΝΟΠΕ. «Ο καθένας καλείται να συμμετέχει στη Συνέλευση του κυλικείου και να καταθέσει γνώμη, δεσμευτική για ο,τιδήποτε γίνεται στο κυλικειο», τονίζουν οι συμμετέχοντες στη Συνέλευση. Σε αυτή παίρνονται αποφάσεις πάνω σε τρεις άξονες.

1. Διανομή των εσόδων από τις πωλήσεις για την ανατροφοδότηση του κυλικείου, αλλά και για την αντικατάσταση των οικιακών μηχανημάτων που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται, με άλλα τα οποία θα ανήκουν στη Συνέλευση.

2. Πιθανόν, συμβολική αποζημίωση στους νέους που λειτουργούν το κυλικείο και οι οποίοι συμβάλλουν στην προσπάθεια με βάρδιες.

3. Στήριξη κ

Keywords
Τυχαία Θέματα