υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

— Βγήκαν τα μαχαίρια μετά την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου της Χάγης, καθώς όλοι, όπως είπαμε, περίμεναν στη γωνία την ομάδα που είχε αναλάβει την υπεράσπιση της χώρας.

Η πρώτη «επίθεση» εκδηλώθηκε, μάλιστα, πριν ακόμη δημοσιοποιηθεί επισήμως η απόφαση, με το άρθρο που δημοσίευσε ο Αλέξανδρος Μαλλιάς, επικρίνοντας την τακτική που υιοθέτησε ο κ. Σαββαΐδης. Η αντιπαράθεση αυτή εξάλλου κρατάει χρόνια…
Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι ο κ. Σαββαΐδης βρέθηκε στη θέση αυτή ως επιλογή της Ντ. Μπακογιάννη, η οποία έτσι έριχνε ένα καρφί στον προκάτοχό της Π. Μολυβιάτη.
• Να σας θυμίσουμε
ότι ο κ. Μολυβιάτης και η κυβέρνηση Καραμανλή είχαν αιφνιδιαστεί όταν οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τα Σκόπια ως «Μακεδονία», και ευθύνες για τον αιφνιδιασμό αυτό είχαν καταλογιστεί στον κ. Σαββαΐδη, που τότε ήταν πρεσβευτής μας στην Ουάσινγκτον και τις ημέρες εκείνες απουσίαζε για σοβαρότατο οικογενειακό λόγο.
— Τι γίνεται στην Αλβανία; Μαθαίνουμε για τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που καταργεί ουσιαστικά τον όρο «εθνικότητα» για όσους θέλουν να δηλώσουν μειονοτική καταγωγή. Αλλά, για να μην ξεχνιόμαστε, σε λίγες μέρες κοντός ψαλμός αλληλούια, καθώς θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της περίφημης απογραφής, από την οποία απείχε η Ομόνοια.
— Δεν θα είναι εύκολη η υπόθεση, καθώς η Αθήνα δεν μπορεί να αποδεχτεί τα αποτελέσματα της απογραφής, η οποία όμως για πρώτη φορά θα δείξει ότι υπάρχει ελληνική μειονότητα και στην περιοχή της Κορυτσάς, την οποία πεισματικά αρνείται να αναγνωρίσει η Αλβανία από την εποχή ακόμη του Χότζα. Φυσικά, η εικόνα θα είναι εντελώς πλασματική, καθώς πολλοί ήταν οι μειονοτικοί που απείχαν από την απογραφή.
— Έχει ξαναρχίσει στη Θράκη τη δραστηριοποίησή της η Θάλεια Δραγώνα με τη συνεργάτιδά της κ. Φραγκουδάκη στα γνωστά προγράμματα εκπαίδευσης μουσουλμανοπαίδων. Σαν να μην έφθαναν όλα τα άλλα, η ομάδα αυτή άπλωσε το δίκτυό της και στους τσιγγάνους, προσφέροντας έτσι ένα απολύτως σοβαρό επιχείρημα σε όσους υποστηρίζουν το «ενιαίο» της μειονότητας, εξομοιώνοντας τους Ρομ και τους Πομάκους με τους τουρκογενείς.
— Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα ερωτήματα που υπάρχουν είναι πολλά. Για ποιον λόγο το 2011 να υπάρχει αυτό το πρόγραμμα, που στοιχίζει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ένα πρόγραμμα που απλώς υπενθυμίζει στους μουσουλμάνους Έλληνες ότι είναι κάτι διαφορετικό, και να μην έχουν αντί αυτού ενισχυθεί τα δημόσια σχολεία που υπάρχουν σε Ξάνθη και Ροδόπη, ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των μειονοτικών μαθητών, χωρίς ξεχωριστά, πολυέξοδα και χωριστικά προγράμματα. Εξάλλου, με πολύ λιγότερα χρήματα θα άξιζε να υπάρχει η ενισχυτική διδασκαλία μέσα στα δημόσια σχολεία.
— Ο Αχμέτ Χατζηοσμάν, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, μίλησε στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και, πολύ σωστά, αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική οικονομία στη Θράκη. Δεν έφθανε αυτό όμως και, καθώς προφανώς έπρεπε να δοθούν διαπιστευτήρια, ο κ. Χατζηοσμάν άρχισε να αραδιάζει και όλα τα αιτήματα της «Σ
Keywords
Τυχαία Θέματα