Συνέντευξη του Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς

Την ώρα που η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών του λυκείου μας αγνοεί την ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα, ένας σύγχρονος «Μακεδονομάχος» ζει και αγωνίζεται ηρωικά στα Σκόπια!
Πρόκειται για το σκοπιανό ιστορικό Βασίλιε Γκλιγκόροφ ή Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς (Vasko Gligorov/Vasilije Gligorijevic).
34 ετών σήμερα βιώνει για περισσότερα από...
10 χρόνια το βάναυσο διωγμό, τις συλλήψεις ,τη φυλάκιση και τον εγκλεισμό σε ψυχιατρεία
στην προσπάθεια του σκοπιανού καθεστώτος να εξοντώσει με σταλινικές μεθόδους το ελεύθερο πνεύμα του!

Γιατί ο Βάσκο δεν είναι απλώς ένας φιλέλληνας, όπως τον χαρακτηρίζουν, η ένας «Έλληνας στην καρδιά», όπως αυτοχαρακτηρίζεται.


Είναι ένα πνεύμα φιλερευνητικό και φιλελεύθερο, με ασυμβίβαστο πάθος για την αλήθεια και με αξιοζήλευτο φρόνημα.

Ως ακτιβιστής και ιδρυτής μεγάλου φιλελληνικού διαδικτυακού forum πολέμησε προς όλες τις κατευθύνσεις ,για να διαλύσει το σκοτάδι του Ψευδομακεδονισμού. Ανκαι το δίκτυό του καταργήθηκε από το καθεστώς, αν και ο ίδιος βασανίστηκε, αν και δέχεται συνεχείς απειλές για τη ζωή του, συνεχίζει σήμερα να διεκδικεί δικαστικά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στα Σκόπια και να καταγγέλλει την ελληνική διπλωματία για το ζήτημα του ονόματος.

Βρέθηκε στην Αθήνα λίγες μέρες μετά την τελευταία αποφυλάκισή του. Με υποδειγματική σεμνότητα αποφεύγει να μιλάει για τις θυσίες του και για την ύποπτη αδιαφορία των ελληνικών αρχών και των μεγάλων ΜΜΕ για τους αγώνες του.

Διατρανώνει όμως την ακατάβλητη θέλησή του να τους συνεχίσει! Και χαρίζει στους Έλληνες το ακριβότερο για την εποχή δώρο.

Περηφάνια και όραμα..

Συνέντευξη στην Δήμητρα Νικολοπούλου για το Fx-news.gr

-Κύριε Γκλιγκόροφ, είστε γνωστός αγωνιστής της ελευθερίας και της δημοκρατίας και υπερασπιστής των δικαιωμάτων των Ελλήνων στα Σκόπια ( FYROM), όπου ζείτε. Ποια είναι η καταγωγή και ποια η εθνικότητά σας;

~ Σας ευχαριστώ που μου παρέχετε ένα βήμα για συνέντευξη. Πρωταρχικά ο αγώνας μου στηρίζεται στην καθολική ισχύ της αλήθειας που πολλοί άνθρωποι φαίνεται να αγνοούν στην κοινή μας καμπή της ιστορίας. Παρότι δε θα χαρακτήριζα τη δράση μου ηρωική με την αυστηρή έννοια του όρου, συμβάλλει στη μεγαλύτερη δυνατή κατανόηση της γεωπολιτικής και εθνοψυχολογικής –πολιτιστικής εικόνας. Και στις δύο περιπτώσεις η προσέγγιση τείνει να είναι ταυτόχρονα ιστορική –ακαδημαϊκή και ρεαλιστική –ακτιβιστική.

Όσον αφορά την καταγωγή μου, είμαι από την πλευρά του πατέρα μου Σέρβος και ταυτόχρονα Σλάβος από το Βόρειο FYROM, όπου βρίσκονται οι πιο βαθιές μου ρίζες. Από την πλευρά της μητέρας μου κατάγομαι από τη βορειοδυτική Ελλάδα, επομένως είμαι εν μέρει Έλληνας. Αλλά η Ελλάδα, τα ιδανικά της κλασσικής αρχαιότητας, η έννοια του φιλότιμου και η αγάπη της ελευθερίας, αυτά είναι που με κάνουν να είμαι «Έλληνας στην καρδιά», όπως –πιστεύω- συμβαίνει με πολλούς ανθρώπους ανεξαρτήτως εθνικότητας. Η Ελλάδα ήταν και είναι φάρος
Keywords
Τυχαία Θέματα