Στις επόμενες ημέρες κρίνεται εαν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα και εαν θα σφαγιαστούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα

- Ο εκπρόσωπος των τραπεζών στην Αθήνα για συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και τον Ε.Βενιζέλο
- Κατά 20 δις ευρώ μεγαλύτερο πρέπει να είναι το νέο δάνειο εκτιμάει το ΔΝΤ
- Επιβεβαίωση από τον Φ.Σαχινίδη : ''Μπορεί να χρειαστούμε μεγαλύτερο δάνειο''
- Μεγαλύτερο “κούρεμα” και νέα
μέτρα θέλει η Γερμανία - Θυσιάζονται 13ος,14ος και κατώτατος μισθός;
- Απειλούν με χρεοκοπία οι .......
κερδοσκόποι
- Όλα ανοιχτά ως το καλοκαίρι

Παρά τις προβλέψεις για αλλαγή στάσης του ΔΝΤ όλα δείχνουν ότι η συμφωνία της 26-27ης Οκτωβρίου δεν είναι αρκετή.

Θεωρείται ξεπερασμένη και η επικεφαλής φαίνεται πως το έθεσε ξεκάθαρα στην Α. Μέρκελ και τον Ν. Σαρκοζί.

Τι ζήτησε η Κ. Λαγκαρντ; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ ζητά πλέον μεγαλύτερο δάνειο προς την Ελλάδα, κατά τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ αλλά και μεγαλύτερο κούρεμα, ταυτόχρονα, το ένα μόνο από τα δύο δεν αρκεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Φ. Σαχινίδης, δηλώσεις του οποίου μεταδίδει το Reuters :''Aν το ποσοστό της συμμετοχής δεν είναι, επί παραδείγματι 100%, τότε η Ελλάδα ίσως χρειαστεί περαιτέρω ενίσχυση από μέρους των εταίρων''.

Απέναντι σε αυτό, ειδικά η Γερμανική πλευρά με βάση την έως τώρα στάση της φαίνεται να συμφωνεί με το επιπλέον “κούρεμα” φαίνεται όμως να διαφωνεί κάθετα με περαιτέρω αύξηση των δανείων προς την Ελλάδα.

Στον αντίποδα οι Γάλλοι πιο εκτεθειμένοι στο ελληνικό χρέος θα προτιμούσαν μόνο μεγαλύτερο δάνειο και όχι μεγαλύτερο “κούρεμα”

Μεταξύ των τριών δανειστών δηλαδή υπάρχουν τρεις διαφορετικές γνώμες.
Και όλα αυτά ενώ από σήμερα πατάει πόδι στην Αθήνα ο επικεφαλής του IIF Τ.Νταλάρα για να διαπραγματευτεί το τελικό σχέδιο του κουρέματος με τους Λ.Παπαδήμο και Ε.Βενιζέλο.

Όλα δείχνουν ότι η παρούσα φάση δεν είναι παρά μεταβατική. “Παίζονται καθυστερήσεις” Η νέα δανειακή σύμβαση “τρέχει” παράλληλα με το “κούρεμα” στο 50%, αλλά όλα δείχνουν ότι είναι προσωρινή, όπως αποδείχθηκε και εκείνη του Ιουλίου.

Δεν έχει βρεθεί ακόμη η φόρμουλα μεταξύ των τριών μεγάλων “παικτών”.

Δεδομένο είναι ότι συμφωνούν πως ούτε η συμφωνία της 26-27ης Οκτωβρίου είναι επαρκής. Το τι πρέπει να γίνει μένει να αποφασιστεί.

Δεδομένο είναι ότι ξεκινούν ήδη οι πιέσεις προς την Ελλάδα για νέα μέτρα, ώστε να στηριχθεί με νέα μεγαλύτερα δάνεια.
Οι προθέσεις του ΔΝΤ είναι ξεκάθαρες αφού διαρρέει για μειώσεις μισθών και περικοπές επιδομάτων των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ ώστε αυτές να γίνουν πιο ελκυστικές για τους επενδυτές.

Ταυτόχρονα όμως τα hedge funds ουσιαστικά στοιχηματίζουν πως η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει ως το Μάρτιο.

Θεωρούν δηλαδή ότι οι Ευρωπαίοι σίγουρα θα δανείσουν την Ελλάδα ώστε να μπορέσει να καλύψει τα 14,5 δισ των ομολόγων που λήγουν τότε και από τα οποία τα hedge funds θα έχουν μεγάλα κέρδη.

Ουσιαστικά οι κερδοσκόποι έχουν στα χέρια τους περίπου 80 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα τα οποία δεν θέλουν να “πειραχτούν” από το “κούρεμα”
Keywords
Τυχαία Θέματα