Σε Κύπρο και Ελλάδα οι καθαρότερες ευρωπαϊκές παραλίες

Η Κύπρος έχει τα πιο καθαρά νερά στην Ευρώπη, ενώ και η Ελλάδα βρίσκεται σε μία από τις πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης. Αυτό προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Κομισιόν για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης.
Εννέα στις δέκα παραλίες στην Ευρώπη εκπληρώνουν τις ελάχιστες προδιαγραφές που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την...
ποιότητα και την καθαρότητα των υδάτων κολύμβησης. Ωστόσο, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Κομισιόν
καταγράφει συνολικά μία μικρή επιδείνωση στην ποιότητα των υδάτων, εξηγεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον Γιάνες Ποτότσνικ:

«Η τάση επιδείνωσης που είδαμε ήδη το 2009 δυστυχώς επιβεβαιώνεται για μία ακόμη χρονιά. Ο συνολικός αριθμός των περιοχών κολύμβησης με άριστες προδιαγραφές είναι μικρότερος κατά 9,5% στην ανοιχτή θάλασσα και 10,2% στα κλειστά ύδατα», λέει ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Πάντως η επικεφαλής της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής Ζακλίν Μακγκρέϊντ υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα η κατάσταση δεν είναι τόσο δραματική, γιατί πολλές από τις περιοχές κολύμβησης δεν θεωρούνται καθαρές μόνο και μόνο γιατί δεν είχαν στείλει τα απαραίτητα στοιχεία ή γιατί έκαναν μετρήσεις πιο σπάνια απ΄ότι προβλέπουν οι οδηγίες της Ε.Ε.

Αυτό που δεν αμφισβητείται είναι η πρωτιά της Κύπρου και φέτος, όπως και το 2010. Πολύ καλές τιμές καταγράφονται και στις παραλίες της Ελλάδας και της Κροατίας. Ειδικά στην Ελλάδα επισημαίνεται ότι ανταποκρίνονται στις απαραίτητες προδιαγραφές όλες οι περιοχές κολύμβησης που ελέγχθηκαν από την Κομισιόν. Υπάρχουν όμως και χώρες με προβληματικές παραλίες, τονίζει η Ζακλίν Μακγκλέϊντ:

«Μία δύο χώρες μας προβληματίζουν. Ιδιαίτερα στην Πολωνία υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν», εκτιμά η αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα κριτήρια για την κατάταξη των κρατών-μελών είναι οι τιμές που αφορούν τα κολοβακτηρίδια, τα υπολείμματα οξέων, καθαριστικών ή ακόμα και πετρελαίου στο νερό.

«Αρκετά ικανοποιητική» χαρακτηρίζεται η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στη Γαλλία και στην Ιταλία Η Γερμανία μπορεί να μη φημίζεται για τις παραλίες της, αλλά βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο στην έρευνα της Κομισιόν.

Μεγάλη πρόοδος σε σχέση με το 2010 πιστοποιείται στη Βουλγαρία, μία χώρα για την οποία τα στοιχεία άρχισαν να καταγράφονται μετά την ένταξη στην Ε.Ε. το 2007. Το συμπέρασμα από τον Επίτροπο Γιάνες Ποτότσνικ:

«Όταν βρίσκεται κανείς πολύ χαμηλά στην κατάταξη, τότε είναι πιο εύκολο να βελτιωθεί. Ελπίζω λοιπόν του χρόνου να έχουν παρουσιάσει μέγιστη πρόοδο και οι υπόλοιπες χώρες που φέτος δεν εκπληρώνουν πολλές από τις προδιαγραφές...», τονίζει ο Γιάνες Ποτότσνικ.

Η Κομισιόν δεν επιβάλει κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές ποιότητας. Βαθμολογεί όμως όλες τις περιοχές κολύμβησης σε μία σκάλα από το «άριστα» μέχρι το «κακής ποιότητας» και ενημερώνει σχετικά τους λουόμενους. Αυτή η δημοσιότητα είναι το μεγαλύτερο όπλο της έρευνας, γιατί προφανώς καμία παραθαλάσσια
Keywords
Τυχαία Θέματα