Σαμαράς: Απαράδεκτες οι εμπράγματες εγγυήσεις στο δημόσιο χρέος

“Απαράδεκτες” χαρακτήρισε τις εμπράγματες εγγυήσεις στο δημόσιο χρέος, ο Αντώνης Σαμαράς σε σημερινή ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.
“Ακούσαμε να γίνεται λόγος για «εμπράγματες εγγυήσεις» στο νέο ελληνικό χρέος. Να το πούμε ξεκάθαρα. Τις θεωρούμε απαράδεκτες. Ούτε καν τις συζητούμε. Μέχρι τώρα νομίζαμε ότι σε αυτό τουλάχιστον συμφωνούσαμε
με την....
κυβέρνηση. Ο κ. Παπανδρέου, μάλιστα, είχε δημόσια δηλώσει ότι η μόνη εγγύηση που δίνει είναι το σπίτι του στο Καστρί! Τώρα το ξέχασε; Αν το ξέχασε εκείνος, εμείς δεν το ξεχάσαμε… Καμία, λοιπόν, συζήτηση για εμπράγματες εγγυήσεις στο δημόσιο χρέος! Τώρα βλέπουμε κάποια διάθεση υπαναχώρησης στο θέμα αυτό. Ελπίζουμε να το μαζέψουν. ..”
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ακόμα ότι και η λέξη “χρεοκοπία” είναι απαγορευμένη. «Η λέξη χρεοκοπία απαγορεύεται στο λεξιλόγιό μας και αυτό ισχύει είτε για την ελεγχόμενη, την επιλεκτική και την περιορισμένη, ακόμη κι αν γίνεται αναφορά στον αγγλικό όρο selective default» ανέφερε, επισημαίνοντας πως η εκφορά της και μόνο μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Στην σημερινή του ομιλία ο κ. Σαμαράς επανέλαβε επίσης ότι μπορούμε να αποφύγουμε την«επιλεκτική χρεοκοπία» με έκδοση ευρωομολόγων, ή με νέο δάνειο αποκλειστικά από τα κράτη-μέλη. Εκφράζοντας την στήριξη του στις θέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την αντίθεσή του στις θέσεις της Γερμανίας πρόσθεσε: Η έκδοση ευρώ-ομολόγων είναι η μόνη υγιής λύση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή ξεπερνά την κρίση. Αυτή ενισχύει την Ένωση. Αυτή αποκαθιστά ευρύτατη εμπιστοσύνη ξανά. Άρα λύση υπάρχει και δεν κοστίζει. Απλά πρέπει να ξεπεραστούν κάποιες ισχυρές εμμονές…Να σας πω και κάτι ακόμα: Εκεί, κάποια στιγμή, θα οδηγηθούν τα πράγματα: Στην έκδοση ευρώ-ομολόγων! Η μεγάλη αγωνία μας είναι να επωφεληθεί απ’ αυτό η Ελλάδα. Να μη γίνει αφότου έχουν στο μεταξύ οδηγήσει σε καταστροφή τον τόπο.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις εξής προκλήσεις, συνέχισε τον ομιλία του ο Α. Σαμαράς:
Τα δημοψηφίσματα αντί να εκτονώσουν, μπορεί να πυροδοτήσουν τη λαϊκή οργή
Τα δημοψηφίσματα που πρόκειται να φέρει το Σεπτέμβριο ο κ. Παπανδρέου και θα είναι μια προσπάθεια εκτόνωσης της λαϊκής αγανάκτησης με ένα παραπλανητικό τρόπο. Έχουμε εκφράσει την ανάγκη να υπάρξει θεσμική και συνταγματική ρύθμιση για τα δημοψηφίσματα. Ώστε να εκφράζεται η λαϊκή βούληση άμεσα σε μείζονα θέματα.Αλλά χωρίς τέτοια ρύθμιση, δημοψηφίσματα σήμερα μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνα. Γιατί αν θέτουν με εκβιαστικά τρόπο λάθος διλήμματα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένταση της λαϊκής οργής. Αλλά κι αν αναδείξουν σωστά αιτήματα αλλαγής και τα θέσουν με σωστό τρόπο, ακόμα κι αυτό μπορεί να οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα. Και να «κάψουν», πριν την ώρα της, μια πιθανώς σωστή μεταρρύθμιση. Σε κάθε περίπτωση, μπορούν, αντί να εκτονώσουν, να πυροδοτήσουν τη λαϊκή οργή. Το έχουμε πει ήδη, το επαναλαμβάνουμε και τώρα: Το καλύτερο δημοψήφισμα είναι οι ίδιες οι εκλογές! Επαναδιαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνε
Keywords
Τυχαία Θέματα