«Οι ψυχές που πέσανε μαχόμενες είναι καθαρότερες από εκείνες που κύλησαν σε αρρώστιες». Ηράκλειτος

Πριν αρχίσω τον αγώνα είχα λάβει υπόψη μου όλα τα ενδεχόμενα, είδα (σαν να το έζησα) το ενδεχόμενο να φυλακιστώ ή/και να σκοτωθώ.

«Η φυλακή είναι κακό πράγμα» μου λένε «δεν έχεις την εμπειρία γι’ αυτό είσαι τόσο πρόθυμη». Είναι τελείως διαφορετικό να φυλακιστείς σαν εγκληματίας και τελείως διαφορετικό αν φυλακιστείς σαν........
αγωνιστής. Η φυλακή για τον αγωνιστή είναι τιμή και τον εξυψώνει, αφού νιώθει ότι έκαμε το χρέος του.

Το πρόβλημα με τον θάνατο το έχουν αυτοί που μένουν. Στη δική μου την περίπτωση
αυτός που με ένοιαζε ήταν ο γιος μου. Για να το δω (σαν αν το έζησα) έβαλα εμένα στη θέση του. Είδα εμένα γριά κι αυτόν παλικάρι 38 χρόνων να κάνει ό,τι εγώ. Εάν έπεφτε μαχόμενος θα ήταν η μεγαλύτερη τιμή. Δεν θα θρηνούσα, θα καμάρωνα!

Έτσι πήρα την απόφαση ν’ αρχίσω, και τούτα τα λόγια είπα στον γιο μου: «Αν θα πεθάνω δεν θα ευθύνονται αυτοί, ο Θεός τ’ αποφασίζει αυτά τα πράγματα. Αυτό σημαίνει ότι είτε ήμουν σπίτι φρόνιμη είτε αγωνιζόμουν για τη χώρα ούτως ή άλλως θα πέθαινα. Και σκέψου, του λέω, αν ήμουν σπίτι θα πέθαινα από ατύχημα ή από αρρώστια, ενώ αν φύγω έτσι, πολεμώντας για την πατρίδα θα είναι η υπέρτατη τιμή... δεν υπάρχει ωραιότερος θάνατος».

Κλαίμε όταν χάνουμε έναν δικό μας άνθρωπο γιατί το θεωρούμε άδικο. Ο αγωνιστής πεθαίνει άξια, είναι ο μόνος δίκαιος θάνατος. Κανείς δεν θρηνεί έναν δίκαιο θάνατο.

Θεωρίες, ξέρω, στην πράξη μόνο επιβεβαιώνονται τα λεγόμενα.

Όσον αφορά στον θάνατο δεν θα μπορούσα να τα επιβεβαιώσω, στο κρατητήριο όμως ένιωσα ακριβώς ό,τι λεν οι θεωρίες μου για τη φυλακή. Τιμή αισθάνθηκα, τιμή που κρατούμουν γιατί έκανα το χρέος μου.

Μαγική στιγμή

Όταν βρέθηκα στην πλατεία ένιωσα ότι δεν μπορούσα να το κάνω. Αη Βασίληδες, μπαλόνια, παιδάκια, δεν μου έβγαινε το αντάρτικο. Είχε και ένστολους να φρουρούν δημοκρατικά το δεντράκι, και το ζήτημα δεν ήταν ότι θα μας συλλάβουν, αυτό το είχαμε δεδομένο, αλλά αν θα προλάβουμε να το κάψουμε.

Στέκαμε κάμποσο εκεί μπροστά η Μάρω με τη μπογιά στα χέρια, εγώ με τη βενζίνη.. άπραγες! Ένιωθα ότι δεν μπορούσα, ένιωθα κι ότι δεν ήθελα, αλλά δεν γινόταν ούτε να φύγω. Συγκλονιστικό το αίσθημα να μην μπορείς ούτε μπρός να κάνεις ούτε πίσω. Εκεί που στέκαμε διαπίστωσα ότι σταμάτησε ο χρόνος, σαν ο θεός να πάτησε παύση, δεν κινείτο τίποτα τριγύρω. Είχα όλο τον χρόνο να περιλούσω με βενζίνη και τα τρία δεντράκια, να βάλω φωτιά, να βγάλω φωτογραφίες, η Μάρω έγραψε δυο φορές το σύνθημα στο σπιτάκι, και κανείς δεν μας σταμάτησε! Μαζέψαμε με ησυχία τα πράγματά μας και με το πάσο μας κατηφορίσαμε την πλατεία. Είχαμε φτάσει στο τέρμα της πια όταν ήρθαν οι ένστολοι (προφανώς ρώτησαν ποιος το έκανε και κάποιος μας έδειξε). Κανονική παύση χρόνου!

Μου είχε πει μία φίλη την παραμονή, ο Θεός να σας βοηθήσει αύριο, και της απάντησα «σίγουρα θα μας βοηθήσει, αφού αυτός με βάζει να τα κάνω».

Για την αγαπημένη μου συναγωνίστρια Μάρω

Η Μάρω είναι το πιο παλικάρι που έχω
Keywords
Αναζητήσεις
οιψυχες μας βοηθουν
Τυχαία Θέματα