ΟΜΠΑΜΑ ΠΡΟΣ ΙΒΑΝΟΦ: "ΣΑΣ ΒΑΡΕΘΗΚΑ..."

Κουράστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, να ασχολείται με το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. “Κάθε φορά που συναντώ τον ‘Μακεδόνα’ πρόεδρο, συζητούμε για τη διένεξη για το όνομα. Αυτό μου προκαλεί πλήξη.

Σου υπόσχομαι, κύριε πρόεδρε, να μιλήσω ξανά στον κ. Παπανδρέου σχετικά με αυτό το θέμα. Πιστεύω ότι θέλει και είναι έτοιμος να βρει μία λύση
γι’ αυτό το....
ζήτημα”, είπε ο κ. Ομπάμα στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκ. Ιβανόφ, όταν συναντήθηκαν στη Βαρσοβία, κατά τη διάρκεια δείπνου που είχε ο αμερικανός πρόεδρος με 20 ηγέτες κρατών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο των Σκοπίων «ΜΙΑ», ο κ. Ομπάμα δεσμεύτηκε να στηρίξει τις φιλοδοξίες της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η συζήτηση στα προεκλογικά μπαλκόνια
Στην τελική ευθεία προς τις εθνικές εκλογές της Κυριακής 5ης Ιουνίου, το ζήτημα της ονομασίας, που δεν κυριάρχησε στην προεκλογική αντιπαράθεση, έρχεται στο προσκήνιο. Στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι υποστήριξε πως το κόμμα του αξίζει ακόμη μία θητεία, προκειμένου να ηγηθεί της ΠΓΔΜ τα επόμενα τέσσερα χρόνια, και μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως η πραγματικότητα είναι πως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ ξεκάθαρα έχουν δηλώσει ότι η ΠΓΔΜ πραγματοποίησε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για ένταξη στη Συμμαχία και για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.


Όπως τόνισε: “Μετά τέσσερα χρόνια, κατά τα οποία η αντιπολίτευση δεν σταμάτησε να μας κατηγορεί ότι δεν έχουμε θάρρος, ότι αυτοί θα έλυναν άμεσα το πρόβλημα με το όνομα, ότι δεν υπάρχει λόγος να ρωτηθεί ο λαός σε δημοψήφισμα, η λύση τους για το όνομα είναι ότι θα διενεργούσαν δημοψήφισμα! Γιατί λοιπόν ανησυχούσατε τον λαό και τον διχάζατε σχετικά με αυτό το ζήτημα; Εκφοβίσατε τον λαό ότι αν δεν γίνει αποδεκτός κάθε εκβιασμός της Ελλάδας θα βουλιάξουμε. Αυτό απλώς δεν πέτυχε”.

Κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στον δήμο Κάρπος των Σκοπίων ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε πάλι πως η κυβέρνησή του έχει ολοκληρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ: “Τώρα που όλοι γνωρίζουμε για ποιον λόγο αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν αρχίζουν και γιατί η Μακεδονία δεν μπαίνει στο ΝΑΤΟ, τώρα που γνωρίζουμε ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας της παρεμπόδισης και της πίεσης για αλλαγή του συνταγματικού ονόματος, της ταυτότητας, της γλώσσας, του έθνους, η Ράντμιλα (Σεκερίνσκα) και ο Μπράνκο (Τσερβένκοφσκι) προσπαθούν να χειραγωγήσουν τα συναισθήματα των πολιτών λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη επειδή η Μακεδονία δεν έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αυτός ο λαός γνωρίζει ποιος ήταν ο εκβιασμός και η πίεση, ποιες οι θέσεις και οι προσπάθειές μας και γι’ αυτό δεν θα υποκύψει στη χειραγώγηση”.
Η υποψήφια πρωθυπουργός με το SDSM Ράντμιλα Σεκερίνσκα, σε συγκέντρωση στον δήμο Γκαζί Μπάμπα των Σκοπίων, δήλωσε: “Είνα
Keywords
Τυχαία Θέματα