Ο Max Keiser είπε κάτι που η αριστερά δεν το λέει (διότι φοβάται?)

"Μπάχαλο", αλλά με την καλή έννοια τα έκανε ο Max Keiser σε μια τηλεοπτική εκπομπή βρατανικού καναλιού (το σχετικό βίντεο μπορείτε να το βρείτε στο τέλος).
Μη φανταστείτε ότι πιάστηκε στα χέρια με κάποιον άλλο καλεσμένο ή με τον παρουσιαστή, κτλ. Έκανε κάτι άλλο:
Βγήκε δημόσια και δήλωσε ότι οι τραπεζίτες πρέπει να οδηγηθούν στη γκιλοτίνα. Αυτό είναι κάτι καινούργιο ως πρόταση - είναι μάλλον η......
πρώτη φορά που κάποιος βγαίνει και το δηλώνει αυτό στην τηλεόραση, καθώς ακόμα και η αριστερά
φοβάται να το πει αυτό, άσε που ένα κομμάτι της δε θέλει καν να τους πάει στη γκιλοτίνα.

Βέβαια, ο Max Keiser είναι ο Max Keiser, με την έννοια ότι είναι μια αναγνωρίσιμη και λίγο "cult" φυσιογνωμία, και άρα μπορεί να λέει και "καμία κουβέντα παραπάνω".

Επίσης, μια ακόμα κριτική είναι πως ο Keiser ρίχνει όλη τη ευθύνη σε μερικούς "διεφθαρμένους τραπεζίτες", κάτι που δεν είναι σωστό.

Πχ ο πλούτος και η εξουσία που απέκτησαν οι τραπεζίτες οφείλεται στο ότι το βιομηχανικό κεφάλαιο έφυγε για την Ασία, μιας και όλοι οι κεφαλαιοκράτες, άσχετα με το σε ποιον κλάδο δραστηριοποιείται ο καθένας, κοιτάζουν το πως θα μεγιστοποιήσουν το ατομικό τους κέρδος, εις βάρος του εργάτη. Και αφού οι βιομήχανοι πήραν την παραγωγή και έφυγαν, έμεινα οι τραπεζίτες ως οι μοναδικοί "πάροχοι ρευστότητας". Από εκεί και πέρα, έγιναν παντοδύναμοι, και έκαναν πράγματι ένα σωρό νόμιμες και παράνομες δραστηριότητες για να πλουτίσουν εις βάρος μας, ως νόμιμοι τοκογλύφοι που είναι. Η ρίζα του προβλήματος όμως πηγάινει πολύ πιο βαθιά από "μερικούς διεφθαρμένους τραπεζίτες".

Άρα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ανάλυση του Max Keiser δεν είναι και 100% σωστή - άλλωστε, και στο πάνελ της εκπομπής, αν δείτε το παρακάτω βίντεο, υπάρχει ένας -πολύ ξύπνιος- τραπεζίτης ο οποίος παραδέχεται ότι θα πρέπει όντως να τιμωρηθούν μερικοί τραπεζίτες, ως "εξιλαστήρια θύματα",για να ηρεμήσουν τον αγανακτισμένο κόσμο. Τελικά, ανάλογα με το αν ο κόσμος συνεχίζει να πιέζει (και πόσο), θα πρέπει μερικοί να τιμωρηθούν, ώστε οι υπόλοιποι να συνεχίσουν. Είναι μια απαραίτητη θυσία.. για να συνεχίσει να λειτουργεί ο καπιταλισμός (δείτε και εδώ για το πως η Αμερικανική Γερουσία κατηγορεί πλέον ανοιχτά μεγάλες τράπεζες όπως η Goldman Sachs, η Deutsche Bank, κτλ). Και καλά κάνει βέβαια, όλα αυτά που λέει η Γερουσία και ακόμα περισσότερα ισχύουν 100% και τα στηρίζουμε. Μόνο που φταίει και η ίδια η Γερουσία, και φταίνε και οι βιομήχανοι, και τελικά..."φταίει ο καπιταλισμός", δηλαδή φταίει η τάση του συστήματος να εξωθεί τους κεφαλαιοκράτες να συσσωρεύουν ολοένα και περισσότερα, εις βάρος των εργατών.

Έως εδώ όμως με την κριτική στον Max Keiser. Γιατί ναι μεν έχει όλα αυτά τα ελαττώματα, αλλά από την άλλη έχει ένα βασικό πλεονέκτημα: Βγαίνει και το λέει δημόσια ότι πρέπει αυτοί που εκμεταλλεύονται το λαό να εκτελεστούν.

Αυτό δεν το έχει η σημερινή αριστερά - ακόμα και αν ψελλίζει κάτι μισόλογα, δεν το εννοεί.

Είναι καλ
Keywords
Τυχαία Θέματα