Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΖΗΛΩΝ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Σεβαστιανό Σκορδαλό ως βοηθό επίσκοπο του Αρχιεπικόπου Αμερικής Δημητρίου με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης επισκοπής Ζήλων.

Δεν θα ενδιατρίψουμε σε θέματα που έχουμε κατ’ επανάληψη θίξει αναφορικά με τον αντικανονικό θεσμό των βοηθών επισκόπων και την ανάγκη να καταργηθεί από τη ζωή της....
Εκκλησίας.

Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΟΣ

Ούτε θα αναφερθούμε - δια μακρών - στο πρόσωπο του εψηφισμένου βοηθού επισκόπου, τον οποίο γνωρίσαμε πριν πολλές δεκαετίες ως φοιτητή Θεολογίας, χωρίς όμως να έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την πορεία του.

Από το βιογραφικό του όμως προσέξαμε ότι σπούδασε με υποτροφία του Παγκοσμίου Συμβουλίου “Εκκλησιών” (γράφε αιρέσεων) ΠΣΕ, το οποίο από μόνο του δεν καθορίζει τη θέση του Πανοσιολογιότατου σε θέματα Οικουμενισμού.

Ελπίζουμε ότι με την επικείμενη χειροτονία του σε επίσκοπο θα κυκλοφορεί εφεξής με παραδοσιακή εμφάνιση - αυτήν που διατηρούσε κατά τα φοιτητικά του χρόνια - και όχι να περιφέρεται με τη σημερινή μοντερνίζουσα και απάδουσα προς ορθόδοξο κληρικό και δη επίσκοπο εμφάνιση.

Ευχόμαστε στον Πανασιολογιότατο κάθε φώτιση παρά του Θεού στην επιτέλεση των καθηκόντων του. Προσδοκούμε ότι η όλη διακονία του θα είναι μάρτυρας Ορθοδοξίας. Οχι οικουμενιστική και νεωτεριστική μαρτυρία στην Εκκλησία της Αμερικής, η οποία στενάζει κυριολεκτικά κάτω από το πέλμα του βάρους που της κληροδότησαν οι αείμνηστοι Αρχιεπίσκοποι Μεταξάκης, Αθηναγόρας και Ιάκωβος.

ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ας επικεντρώσουμε όμως την προσοχή μας σε ένα άλλο σημαντικό γεγονός. Η εκλογή του Πανοσιολογιότατου κ. Σεβαστιανού σηματοδοτεί την πλήρη επικράτηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου στα πράγματα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ο Πανασιολογιότατος κ. Σεβαστιανός υπήρξε προσωπική επιλογή του Σεβασμιότατου κ. Δημητρίου, ο οποίος ουσιαστικά τον επέβαλε ως Αρχιγραμματέα της Συνόδου, ενώ οι πλείστοι συνοδικοί δεν επιθυμούσαν τον διορισμό του σε αυτή τη θέση.

Τώρα ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος κατόρθωσε, όχι μόνον να διατηρήσει στη θέση του τον π. Σεβαστιανό αλλά, και να τον προαγάγει σε επίσκοπο.

Αυτή η επιτυχία του κ. Δημητρίου πρέπει να συνυπολογιστεί με δύο άλλες πρόσφατες επιτυχίες. Την επιτυχία του Σεβασμιότατου να εκλέξει τον Αγιο Τρωάδος σε νέο Μητροπολίτη Πιττσβούργου και την παραίτηση του Σεβασμιότατου Ικονίου κ. Θεόληπτου - που συγκρούσθηκε με τον Σεβασμιότατο Αμερικής κ. Δημήτριο - από την προεδρία της Επιτροπής που εποπτεύει την Ιερά Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.

Τα πιο πάνω δεδομένα σημαίνουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος οδηγεί πια το τιμόνι της Αρχιεπισκοπής εκεί όπου θέλει. Εχει εξασφαλίσει και στην Αμερική και στο Πατριαρχείο τις προσβάσεις που χρειάζεται για να πλοηγεί την Εκκλησία μας κατά το δοκούν.

ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤ
Keywords
Τυχαία Θέματα