Η χρηματοδότηση των κομμάτων επί τάπητος. Πόσο κοστίζουν κατά κεφαλήν!

Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα και απαγόρευση της τραπεζικής χρηματοδότησης ή της υποθήκευσης της χρηματοδότησης για διάστημα πέραν του ενός έτους.
Αυτές είναι δύο από τις προτάσεις που «έριξε» ο Υπουργός Εσωτερικών στο τραπέζι του διαλόγου με τα κόμματα, για το μείζον αυτό ζήτημα, που σε μία περίοδο σκληρής λιτότητας προκαλεί το.....
δημόσιο αίσθημα.

Αν και ο διάλογος, όπως ανέφερε ο κ. Γιαννίτσης προς τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, «ξεκινά από μηδενική βάση», εντούτοις, άδραξε την ευκαιρία να καταστήσει σαφές πως τα κόμματα οφείλουν να συμπορευθούν
με το κοινωνικό σύνολο.

Τι είπε με νόημα; Πως «σε μία νορμάλ περίοδο που μία χώρα έχει έσοδα κι έχει έναν υγιή προϋπολογισμό δεν προκύπτουν προβλήματα. Όμως εδώ, έχουμε μία χώρα και μία κυβέρνηση που προσπαθεί περικόπτοντας δαπάνες, αυξάνοντας φόρους, μειώνοντας μισθούς και με μία σειρά από άλλες επιβαρύνσεις να μειώσει το έλλειμμα. Και από αυτή την αύξηση των εσόδων τα κόμματα παίρνουν ένα κομμάτι που σηματοδοτεί την εξασθένιση αυτής της προσπάθειας. Εγώ εδώ βλέπω ένα πρόβλημα αρχής δεοντολογίας και συμπόρευσης με την αίσθηση του κοινωνικού συνόλου», κατέληξε ο κ. Γιαννίτσης.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, όπως προκύπτει και από το σχετικό υπόμνημα του Υπουργού Εσωτερικών, τίθενται επίσης οι όροι της ιδιωτικής χρηματοδότησης αλλά και το αν η κρατική χρηματοδότηση προς τα κόμματα θα συνεχίσει να συνδέεται με την οικονομική κατάσταση της χώρας ως ποσοστό 1,02% επί των προβλεφθέντων εσόδων του προϋπολογισμού.

«Ναι στην μείωση της κρατικής χρηματοδότησης» αλλά «όχι στην κατάργησή της», είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος από τη Ν.Δ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι τα κόμματα οφείλουν να δώσουν το καλό παράδειγμα και να μην παίρνουν περισσότερα χρήματα μόνο και μόνο επειδή αυξάνονται τα έσοδα του κράτους.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η πρόταση του κ. Παυλόπουλου για ρύθμιση των χρεών των κομμάτων στο πρότυπο των τακτοποιήσεων που έχει κάνει στο παρελθόν η βουλή για ΠΑΕ και άλλους θεσμούς, ώστε να ξεκινήσουν από μία νέα βάση. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Τραγάκης ζήτησε να παγώσει το 50% των χρεών των κομμάτων -που θυμίζουμε ότι ανέρχονται σε 260 εκατομμύρια ευρώ- και στο υπόλοιπο 50% να υπάρξει ρύθμιση της τράπεζας με το δημόσιο.

«Εμείς θα συνεχίσουμε με κουπόνια, θα μαζεύουμε τις συνδρομές και τις ενισχύσεις», δήλωσε ο κ. Χαλβατζής από το ΚΚΕ ενώ την πρόταση του κ. Καρατζαφέρη για την περικοπή της επιχορήγησης κατά το ήμισυ επανέλαβε ο κ. Κοραντής από τον ΛΑ.Ο.Σ.

«Και τον τελειότερο νόμο να βρούμε, αν δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να εφαρμοστεί, τα παράθυρα θα είναι πολλά», σχολίασε ο κ. Μουλόπουλος από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, θυμίζοντας τεχνηέντως πως «και για τις υπερβάσεις υπάρχει νόμος που ουδέποτε εφαρμόστηκε». Τάχθηκε δε υπέρ του να αλλάξει ο υπολογισμός της κρατικής χρηματοδότησης.

Το ...κατά κεφαλήν κόστος

Στην τέταρτη θέση των 27 της Ευρώπης βρίσκεται η χώρα μας αναφο
Keywords
Τυχαία Θέματα