Γιατί ο Διονύσιος Σολωμός είπε «Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές»

Άρθρο του Γιάννη Μαγκριώτη
τέως υπουργού και υπ.βουλευτή ΠΑΣΟΚ Α΄Θεσσαλονίκης

Στην πολιτική και όχι μόνο, οι δημόσιες τοποθετήσεις είναι πολλές φορές προσχηματικές. Άλλα λέγονται και άλλα εννοούνται. Άλλα λένε τα λόγια και άλλες είναι οι επιθυμίες. Αυτό είναι πολύ έντονο στη χώρα μας και οφείλεται στη ....
έλλειψη θεσμικής επάρκειας και κουλτούρας ευθύνης και χρέους.

Γι’ αυτό πολλές φορές κυριαρχεί η εσχατολογική λογική.

1.
Το ΠΑΣΟΚ όπως και όλα τα Σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης δεν έχουν απαντήσει εδώ και χρόνια σε ένα βασικό ερώτημα, τη σχέση των αγορών με το κράτος.

Τα φιλελεύθερα και συντηρητικά κόμματα από την δική τους πλευρά είχαν πιο εύκολες απαντήσεις καθοδηγούμενα κυρίως από την λογική των αγορών.

Το κενό αυτό δημιούργησε και εντείνει, οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά αδιέξοδα. Τα αδιέξοδα αυτά έγιναν πιο έντονα την τελευταία δεκαετία και για τα δύο μεγάλα πολιτικά ρεύματα της Ευρώπης, Συντηρητικό- Φιλελεύθερο, Δημοκρατικό – Σοσιαλιστικό. Τα αδιέξοδα έγιναν απόλυτα και αυτά ζούμε, με την νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση η οποία ανέδειξε πρωταγωνιστές το Χρηματιστικό- Κερδοσκοπικό κεφάλαιο και τις χώρες χαμηλού εργατικού και κοινωνικού κόστους και μηδενικής περιβαλλοντικής προστασίας, όπως η Κίνα.

Οι πολιτικοί και η πολιτική τόσο στην Ευρώπη όσο και σε όλο τον κόσμο, πρέπει πρωτίστως σε αυτό να απαντήσουν.

2. Κάθε χώρα και κάθε οικονομική ενότητα, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να δουν πως εντάσσονται δυναμικά και πως με τις επιλογές τους, συμβάλλουν στον επαναπροσδιορισμό της παγκοσμιοποίησης υπέρ της πραγματικής οικονομίας, της εργασίας, του περιβάλλοντος, του ανθρώπου.

3. Το ΠΑΣΟΚ έκανε την επιλογή να αποτρέψει την χρεοκοπία της χώρας, με ότι αυτό θα έφερνε στην οικονομία, την κοινωνία και τα εθνικά θέματα. Βρέθηκε όμως σε ένα ανεπαρκές έως και εχθρικό διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον. Ήταν απροετοίμαστο το ίδιο και σε έναν βαθμό με λάθος προτεραιότητες. Η ανασυγκρότηση του κράτους, το χτύπημα της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, τα οικονομικά και εξωθεσμικά κέντρα που ανδρώθηκαν παρασιτικά ή κερδοσκοπικά στα προηγούμενα χρόνια, έπρεπε να ήταν οι απόλυτες προτεραιότητες τις πρώτες ημέρες της κυβερνητικής ισχύος. Σήμερα, που οι πολίτες είναι απέναντί μας, όλα αυτά τα φαινόμενα και τα κέντρα εξουσίας είναι πιο ισχυρά, γιατί το ΠΑΣΟΚ και το πολιτικό σύστημα συνολικά είναι πιο αδύναμο.

4.Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν όλες τις αλήθειες, για να μην παρασύρονται από απλοϊκές και ισοπεδωτικές ερμηνείες της κρίσης. Όλοι οι δρόμοι που υπάρχουν μπροστά είναι δύσκολοι. Κάποιοι όμως έχουν σημαντικές πιθανότητες να μας βγάλουν από την κρίση.

5. Η ανάπτυξη στη χώρα μας, την τελευταία δεκαετία κυρίως, ήταν εισαγόμενη με κοινοτικούς πόρους και δανειακή.

Δεν οφείλονταν στην βελτίωση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειάς της. Αντιθέτως οφείλονταν στο δανεισμό του κράτους, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Οφ
Keywords
Αναζητήσεις
το εθνος μας οφειλει να θεωρει εθνικο οτι ειναι αληθες, εθνικό είναι το αληθέσ
Τυχαία Θέματα