ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ (Σ.ΕΚ.Α.) και ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΥΧΤΟΦΥΛΑΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ (ΠΕΝΑ)

Υπέρ βωμών και εστιών

Αν κάποιος επιχειρήσει να βαθμολογήσει το κράτος και τους αρμόδιους φορείς του για το επίπεδο προστασίας των αρχαίων μνημείων και την εν γένει αντιμετώπιση των πολιτιστικών καταλοίπων της χώρας μας, δύσκολα θα δώσει βαθμό πάνω απ' τη βάση. Στην πραγματικότητα, «η βιομηχανία» της Ελλάδας, δηλαδή ο Πολιτισμός της, καταρρέει από την αδιαφορία τής πολιτείας, όπως ακριβώς καταρρέουν μια σειρά από....
μνημεία μεγάλης ιστορικής σημασίας σε όλη την έκταση της ελληνικής επικράτειας.

Ο Σύλλογος
Εκτάκτων Αρχαιολόγων κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» για την κατάσταση προς την οποία τείνουν να περιέλθουν, αν δεν έχουν περιέλθει ήδη, οι αρχαιότητες, τα «κινητά και ακίνητα» ευρήματα της αρχαιολογίας, τα δημιουργήματα της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Σύμφωνα με τη νέα αντίληψη των πραγμάτων, αξία έχουν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία που έχουν υψηλή επισκεψιμότητα και κόβουν εισιτήρια. Κύριο χαρακτηριστικό της ανασκαφικής μεθόδου γίνεται η επίσπευση των εργασιών, ελέω της κρίσης τώρα ή των Ολυμπιακών Αγώνων παλαιότερα. Η αρχαιολογία μπαίνει σε ρυθμούς FastTrack. Πρότυπο μάλλον αποτελούν οι ανασκαφικές μέθοδοι του προηγούμενου αιώνα, όταν ανασκάπτονταν μέσα σε λίγα χρόνια τεράστιοι αρχαιολογικοί χώροι, υψηλής επισκεψιμότητας σήμερα, αλλά με παρωχημένες επιστημονικές μεθόδους για τα σημερινά δεδομένα. Οι αρχαιότητες που έχουν την ατυχία να εντοπιστούν σε τεχνικά έργα, αντιμετωπίζονται μόνο ως εμπόδιο στη τεχνοκρατική ανάπτυξη και πρέπει να θυσιαστούν στο βωμό του κέρδους. Στην εποχή του μνημονίου, η μοίρα που τους επιφυλάσσεται κυμαίνεται ανάμεσα στην απαξίωση-εγκατάλειψη και την κατάχωση-κουκούλωμα (που τείνει εξ ανάγκης πια να θεωρείται η ..καλύτερη προσφερόμενη λύση, ενώ -υποκριτικά- επενδύεται και με ανθρωποκεντρικό υπόβαθρο: «..για να 'χουν κάτι να βρουν και οι αρχαιολόγοι του μέλλοντος», όπως λέει και η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΤ).

-Δίκιο έχει λοιπόν το άρθρο της Καθημερινής με τίτλο «από το φως στο σκοτάδι ο Βωμός των 12 Θεών» στο οποίο ακριβώς περιγράφεται η εσπευσμένη κατάχωση του «Βωμού των 12 Θεών», μνημείου που αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες ανακαίνισης της γραμμής του ΗΣΑΠ. Το άλλοτε ορόσημο και σημείο αναφοράς της πόλης των Αθηνών, σήμερα βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος του κάτω από τις γραμμές του ηλεκτρικού, και θα παραμείνει εκεί. Οι αρχαιολόγοι δεν βρήκαν καλά-καλά τον χρόνο ούτε για να το μελετήσουν..

-Να θυμηθούμε ότι αντίστοιχη τύχη είχε και το τμήμα των περίφημων Μακρών Τειχών που αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες του ΗΣΑΠ στην περιοχή του Μοσχάτου-Νέου Φαλήρου. Η Ελευθεροτυπία με άρθρο της «Τα Μακρά Τείχη τα πάτησε το τρένο» περιγράφει τις συνοπτικές διαδικασίες κουκουλώματος των Τειχών, τα οποία μάλιστα συνοδεύονταν από αρχαίες κατασκευές που δεν κατέστη δυνατό να ερευνηθούν καν. «Καταντάει ματαιόδοξο να θέλουμε όλα εμείς να τα αποκαλύψουμε» δήλωνε τότε η Γ.Γ. του ΥΠΠΟΤ..

-Συνοπτικά εξετάστηκε και από το Κ.Α.Σ. το ζήτημα της κατασκευής τού Κέν
Keywords
Αναζητήσεις
πενα νυχτοφυλακων
Τυχαία Θέματα